Dårlig ånde

 

Dårlig ånde er ubehageligt og pinligt, men ikke alle er klar over deres problem. Dårlig ånde kan skyldes tilstande i munden, men mange tilfælde af dårlig ånde kommer faktisk fra maven.

Dårlig ånde kan forårsages af:

  • Dårlig mundhygiejne
  • Paradentose
  • Huller i tænderne
  • Mundtørhed (nedsat spytmænge, Xerostomi) på grund af medicin, spytkirtel problemer eller vejrtrækning gennem munden. Behandlingen kan være øget vandindtag, kunstigt spyt eller sukkerfri slik.
  • Tobak, som også forårsager misfarvede tænder og øget risiko for paradentose
  • Lugt-forårsagende fødevarer. Hvidløg og løg  indeholder lugtfremkaldende forbindelser som ender i blodbanen,  og overføres til lungerne, hvor de udåndes og giver dårlig ånde.
  • Folk på kur der  resulterer i en tom mave, vil nedbryde deres fedt- og proteinreserver for energi, hvilket fører til dårlig ånde.
  • Underliggende medicinske tilstande, såsom lokal luftvejsinfektion (næse, hals, lunger), kronisk bihulebetændelse, kronisk bronkitis, diabetes, gastrointestinal-, lever- eller nyreproblemer.
Hvordan kan jeg undgå dårlig ånde?

Det vigtigste aspekt i at undgå dårlig ånde, er ved at have en god mundhygiejne. Spørg din tandlæge til råds, så du kan blive instrueret i korrekt brug af tandbørste og divs. andre hjælpemidler. Husk også at få rengjort tungen.

Ud over en god mundhygiejne, gælder det om sammen med din tandlæge, at finde frem til årsagen, så man kan forsøge at gøre noget ved denne.

 

Sådan afhjælper du dårlig ånde

Udover at gøre noget ved den underliggende årsag, kan man forsøge at skjule sin dårlige ånde med pastiller, mundskyllevæske, og tyggegummi.

Det anbefales dog ikke at bruge mundskyllevæsker konstant, med mindre der er god grund til det, så tal gerne med din tandlæge, inden du giver dig i kast med dette.

Generelt for pastiller og tyggegummi gælder at de skal være sukkerfri, så man ikke blot ender op med huller i tænderne. Pastiller med zink har vist sig at være utrolig virkningsfulde, da zink fanger svovlforbindelserne, der giver den grimme lugt. Vi har god erfaring med Hali-Z, hvis effekt vi har konstateret.

Vi har ingen økonomisk interesse eller særlig viden om følgende produkter, men selskaberne hævder at have videnskabelige beviser for medvirken i behandling af dårlig ånde :

BreathRx www.breathrx.com
Hali-Z www.jemopharm.dk
Oxyfresh www.oxyfresh.com
SB12 www.sb12.se
Halita www.dentaid.es & www.neodenta.dk
Zendium (enzymes) www.zendium.dk