Ernæring og kost

 

En sund og næringsrig kost kan på mange måder forebygge og reducere paradentose. Det er derfor en fordel, hvis man følger de foreskrevne anbefalinger for kost. Herunder har vi samlet nogle eksempler på, hvad din kost betyder for paradentose (der er dog mange flere eksempler på, hvordan en sund kost er vigtig i kampen mod paradentose):

 

Immunsystemet: Paradentose er forsaget af bakterier, og starter som en infektion. Det er derfor vigtigt at have et sundt og stærkt immunsystem til at afhjælpe denne infektion. En sund og varieret kost kan hjælpe med at opbygge dit immunsystem. Omega-3 fedtsyrene fra fisk og skaldyr hjælper også immunforsvaret med at bekæmpe betændelsestilstande.

Calcium: Man har fundet frem til at calcium spiller en vigtig rolle i kampen mod paradentose. Forskning har vist, at mænd og kvinder, der indtager en mængde calcium svarende til det halve af det dagligt anbefalede, har en dobbelt så stor risiko for at have paradentose. Især hos unge voksne i 20’erne og 30’erne var dette tydeligt. Sammenhængen melle calcium og paradentose findes i kæbeknoglen. Calcium bruges b.la. til opbygning af knogler, og da paradentose nedbryder knoglen, tænderne sidder i, kan calcium hjælpe med at holde kæbeknoglen stærk og derved hjælpe til at modstå paradentosens angreb. Fødevare med gode mængder calcium er mælkeprodukter så som mælk, yoghurt, og ost, mørkegrønne grøntsager, ris, og bønner.

Vitaminer: C-vitamin – spiller en vigtig rolle i blødt væv, og derved også tandkødet, hvor det sikre tandet kødet sidder tæt og fast. Er man i ekstrem C-vitamin mangel, Skørbug, vil tandkødet svulme op og begynde at bløde. Gode kilder til C-vitamin er i mørke frugter og grøntsager, sås som appelsiner, grønne og røde peberfrugter, broccoli, og jordbær 

B-vitamin  – er en vigtig faktor for et sundt immunsystem.

Vand: Ud over at vand er sundt for hele kroppen, har det også en vigtig betydning i munden. Ved at sørge for at drikke rigeligt vand i gennem dagen, sørger man for at holde munden fugtig. ved at have tilstrækkeligt med spyt afhjælper man både caries og paradentose, samt kan både vand og spyt skylle mad og bakterier væk fra tænderne, og derved nedsætte plakdannelsen.

Sukker: Et højt indtag af sukker kan sammen med en utilstrækkelig mundhygiejne forsage caries, altså huller i tænderne. Selvom sukker ikke har en direkte effekt på paradentose, vil den øgede mængde af de bakterier, der forsager caries, forværre din generelle mundsundhed, specielt ved at danne en masse ekstra plak, og den vej igennem forværre en evt. paradentose.