Ernæring og kost

En sund og næringsrig kost kan på mange måder forebygge og reducere parodontitis. Herunder har vi samlet nogle eksempler.

Immunsystemet: Parodontitis er forsaget af bakterier, og starter som en infektion. Et sundt og stærkt immunsystem vil afhjælpe denne infektion. Vigtigt er en sund og varieret kost, eksempelvis omega-3 fedtsyrene fra fisk og skaldyr.

Calcium: Calcium spiller en vigtig rolle i kampen mod parodontitis. Forskning har vist, at mænd og kvinder, der indtager en mængde calcium svarende til det halve af det dagligt anbefalede, har dobbelt så stor risiko for at have parodontitis. Især hos unge voksne i 20’erne og 30’erne var dette tydeligt. Calcium bruges bl.a. til opbygning af knogler, og da parodontitis nedbryder knoglen, tænderne sidder i, kan calcium hjælpe med at holde kæbeknoglen stærk og modstå parodontitis angreb. Fødevarer med calcium er mælkeprodukter, mælk, yoghurt, ost, mørkegrønne grøntsager, ris og bønner.

C-vitamin: En en vigtig faktor i blødtvæv og tandkød. Er man i ekstrem C-vitamin mangel, Skørbug, vil tandkødet svulme op og begynde at bløde. Gode kilder til C-vitamin mørke frugter og grøntsager, så som appelsiner, grønne og røde peberfrugter, broccoli, og jordbær
B-vitamin: Er en vigtig faktor for et sundt immunsystem.

Vand: Vand er sundt for hele kroppen. Det holder munden fugtigt. Tiltrækkeligt med vand og spyt afhjælper mod caries og parodontitis, skyller mad og bakterier væk fra tænderne, og nedsætter plakdannelsen.

Sukker: Et højt indtag af sukker og utilstrækkelig mundhygiejne forårsager caries (hul i tanden). Selvom sukker ikke har en direkte effekt på parodontitis, vil den øgede mængde af bakterier (plak) forværre din generelle mundsundhed inkl. parodontitis.