Herpes/forkølelsessår

Har du et tilbagevendende forkølelsessår, skyldes det herpes. Såret kan opstå på læberne eller i munden, og det er almindeligt forekommende. Op mod 20% af danskerne lider af tilbagevendende forkølelsessår, og ca. 80% er bærere af herpes virus.

Symptomerne på herpes

Første gang du bliver smittet med herpes virus, vil du sandsynligvis ikke få nogle symptomer. Små børn vil dog ofte få symptomer, hvis de bliver smittet. Disse viser sig som blærer og sår på læberne og evt. i munden, utilpashed, feber,  og spisebesvær på grund af smerter fra munden, hvis der optræder blærer og sår.

Ved reaktivering af virussen, vil symptomerne oftest vise sig som udbrud af små blærer, der brister og tilsammen danner en stor sårskorpe. En prikkende eller stikkende fornemmelse i læben kan forekomme forud for blærerne brister, og selve udbruddet kan være smertefuldt. 10-14 dage de første symptomer har vist sig, er såret helet op igen. Ved behandling kan denne tid forkortes.

Kilde: Tandlægeforeningen


Hvad er årsagen?

Det er Herpes Simplex virus, der er synderen. Andre områder, her i blandt kønsorganerne, kan også blive ramt af denne virus. Er man først blevet smittet, vil man bærere virussen resten af livet, og vil ligge i hvile indtil den bliver reaktiveret. Den kan også forblive i hvile for altid, og man vil derfor ikke opdage man er blevet smittet.
Reaktivering kan ske af flere grunde. Nedsat immunforsvar, sol, hormonelle forandringer, eller traume kan gøre herpes bliver aktivt.

Forebyggelse og behandling

Herpes smitter ved kontakt, og du kan overføre smitten til andre, men også andre steder på din egen krop. Det er derfor meget vigtigt du ikke rører dit forkølelsessår direkte. Ved udbrud kan du dække såret med antiviral creme, tage antivirale tabletter, eller dække såret med et specielt plaster til netop forkølelsessår. Så snart du mærker de første tegn på udbrud, skal behandlingen påbegyndes.
Husk at informere din tandlæge hvis du har herpes, så både de og andre patienter ikke risikerer at blive smittet ved et uheld.

Mundhulesvamp

Svampesygdomme kan manifestere sig på tandkødet og andet blødt væv i mundhulen, 0g ses normalt hos børn og under proteser. Svamp er allerede en naturlig del af vores mundflora, men bliver vækstbetingelserne for svampen forbedret og den vokser der for ukontrolleret. Mundhulesvamp smitter ikke ved fysisk kontakt.

Symptomer

Svamp i mundhulen kan se meget forskellig ud. Det kan vise sig som hvidlige belægninger, der kan skrabes af, eller røde forandringer. De hvide afskrabelige belægninger giver ingen symptomer, men de røde forandringer kan give irritation og svie ved indtagelse af især stærke fødevare.
Ved ubehandlet svampeinfektion, kan det gå hen og blive kronisk, hvorved den udvikler sig og kan blive til hvidlige områder, der ikke kan skrabes af. Disse giver dog oftest ikke symptomer.

Årsagen til mundhulesvamp

Den hyppigste grund til en svampe infektion er efter brug af antibiotika. Antibiotika slår bakterierne i munden ned, men ikke svamp, og svampen får derved mulighed for at brede sig og ‘overtage pladsen’ fra de nu døde bakterier.
Nedsat immunforsvar, vitaminmangel, blodmangel, eller almen sygdom som fx. sukkersyge, kan også medføre en svampeinfektion.
Andre forhold der kan fremme risikoen for svamp: Rygning, nedsat spytmængde, anden mundslimhindesygdom, fx oral lichen planus, brug af proteser, dårlig mund- og/eller protesehygiejne, stort indtag af søde sager og sodavand samt lokalpåvirkning af medicin.

Forebyggelse og behandling

Risikoen for at få svamp i mundhulen kan mindskes ved at følge disse råd:

  • Hav en god mundhygiejne.
  • Undgå rygning.
  • Lider du af spytmangel, stimulere da produktionen (tyggegummi, tabletter eller lign.).
  • Hvis færre sukkerholdige sager.
  • Skyld mund med vand og spyt ud efter brug af inhalationsbinyrebark-spray.

Er der allerede opstået en infektion, er det vigtigt du følger ovenstående råd, da det kan løse problemet, og som minimum mindske problemet.

Behandlingen sker med et svampemiddel i form af tabletter (oftest 2-4 uger), mundhule-gel eller mikstur (oftest 4-6 uger).

Husk altid at oplyse din tandlæge om dit medicinforbrug. Svampemidlerne kan nemlig hæmme nedbrydningen af din medicin.

Det røde område bagtil på tungen er svampeinfektion.

Kilde: Tandlægeforeningen