Virus (Herpes)

Har du et tilbagevendende forkølelsessår, skyldes det herpes virus. Såret kan opstå på læberne og/eller i munden. Lidelsen almindeligt. Ca. 80% er bærere af herpes virus.

Første gang du bliver smittet med herpes virus, vil der nok ikke symptomer. Små børn vil dog ofte få symptomer. Disse viser sig som blærer og sår på læberne / i munden, utilpashed, feber, spisebesvær.

Ved reaktivering af virussen, vil symptomerne vise sig som prikken i læben efterfuldt af små blærer, der brister og danner en sårskorpe der heler op. Det kan gøre lidt ondt og varer 10-14 dage. Ved behandling kan denne tid forkortes.

Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Andre områder, her i blandt kønsorganerne, kan også blive ramt af denne virus. Er man først blevet smittet, vil man bære virussen resten af livet, og vil ligge i hvile indtil den bliver reaktiveret. Den kan også forblive i hvile for altid, og man vil derfor ikke opdage man er blevet smittet.
Reaktivering kan ske ved nedsat immunforsvar, sol, hormonelle forandringer eller traume.

Herpes smitter ved kontakt, og du kan overføre smitten til andre og til andre steder på din egen krop. Det er meget vigtigt du ikke rører dit forkølelsessår direkte. Ved udbrud kan du dække såret med antiviral creme, tage antivirale tabletter, eller dække såret med et specielt plaster til netop forkølelsessår. Så snart du mærker de første tegn på udbrud, skal behandlingen påbegyndes.

Husk at informere din tandlæge hvis du har herpes, så både de og andre patienter ikke risikerer at blive smittet ved et uheld.