Hold rent – Under og efter implantatbehandling

Hvis mundhygiejnen ikke er god nok, og implantatet ikke holdes rent, kan der gå betændelse omkring implantatet og du kan risikere at miste det. Derfor er det meget vigtig med en sufficient mundhygiejne.

Under behandlingen

Ved første behandling bliver selve implantatet opereret ind i knoglen. Tandkødet bliver derefter syet sammen. Umiddelbart efter denne operation, skal du passe på, du ikke kommer til at børste hvor trådene sidder. Skyl gerne med lidt klorhexidin morgen og aften. Undgå at børste til du får taget trådene ud. 

Ved næste behandling sættes forlængerstykkerne i. Igen skal du undgå at børste og blot bruge klorhexidin morgen og aften. Når trådene er fjernet, skal tandkød og forlængerstykker holdes rent med tandpasta og tandbørste.

En tandbørste med et smalt hoved kommer lettere ind mellem forlængerstykkerne Kilde: Dansk Tandlægeforening

Enkelt tand på implantat

Et enkelt implantat med krone fungerer som en normal tand, og skal også holdes ren som dine andre tænder. Du skal bruge fluortandpasta, gerne bruge en blød børste, og børste på alle sider. Du skal også børste langs tandkødskanten, ikke for hårdt, og helst i cirkelbevægelser. Mellem tænderne skal skal du bruge tandtråd, eller interdentalbørster, hvis dine mellemrum er store. Interdental børster, måske bedre kendt som flaskerenser, findes i flere forskellige størrelser. Du skal vælge den størst mulige, der kan komme ind i mellemrummet, uden af kernen (typisk af metal) skraber mod tænderne.

Faste broer på implantater

Har du fået lavet en bro på et eller flere implantater, holder du denne ren, som har du fået lavet en bro på rigtige tænder. Da der ikke er mellemrum ned mellem de enkelte tænder på en bro, kan du derfor ikke bruge tandtråd på normal vis. Her skal du bruge speciel tandtråd, du stikker ind under broen, hvorefter du kører tråden frem og tilbage. Denne type tandtråd har et tykt område på midten, der gør det nemmere at rengøre de store overflader. Har du et stykke af broen, der svæver, og ikke er understøttet af en tand, skal du være særlig opmærksom på at komme ind og rense under dette mellemled. Synes du det er svært at få renset her, kan en Ekulf Waterpik vandspuler muligvis være løsningen for dig.

Vi har god erfarring med en sådan vandspuler, og de patienter, der anskaffer sig en, taler kun godt om den. Vi har ingen økonomisk interesse i at anbefale Ekulf – det er blot det mærke, vi har mest erfaring med.

En fuld bro, der fylder det meste eller hele kæben, skal holdes ekstra godt ren. Forlængerstykkerne skal nemlig også rengøres. Du skal børste både på ydersiden og indersiden af forlængerstykkerne, og bruge interdentalbørster imellem dem. Det er en god idé at gøre det til vane at børste af to omgange; én omgang til de synlige tænder, og en anden omgang til forlængerstykkerne.

Vigtigt: Børst helt rent omkring forlængerstykkerne ved tandkødet. Brug en blød og smal tandbørste
Børst tandkronerne grundigt på både for- og bagside (Kilde: Dansk Tandlægeforening)  
 
 
 
Mellem tænderne skal der også holdes rent. Dette kan gøres med interdentalbørster, der er plast overtrukne, da metal kan ridse. Hvis der ikke er plads til interdentalbørster bruges almindelig tandtråd eller superfloss.

Brug en interdentalbørste i mellemrummet
Brug superfloss de steder hvor det ikke er til at komme til med børste eller interdentalbørste (Kilde: Dansk Tandlægeforening)


Proteser på implantater

Der findes to slags implantat-understøttede proteser; én der sidder skruet fast og én med tryklås.

Har du tryklåse, skal både tandkød/implantater og protese rengøres hver for sig. Tag protesen ud og rengør den med en tandbørste eller protesebørste. Brug en solobørste til at komme helt ned i låsemekanismerne. Tandkødet og implantaterne skal holdes godt rene, så der ikke opstår tandkødsbetændelse. Det vigtigste er du får børstet, så tandpasta er egentlig ikke så nødvendigt. Bruger du tandpasta til dette skal det være uden så meget slibemiddel. Husk at komme hele vejen rundt om forlængerstykkerne. Har du en barre, brug da interdentalbørster eller tandtråd til at få renset mellem barre og tandkød.

Modellen der er skruet på, skal rengøres mellem protese og tandkød. En sådan model sidder ikke helt tæt ved tandkødet, således kan der rengøres under den. Dette gøres forsigtigt med interdentalbørster. En vandspuler kunne også her være et godt redskab til rengøringen.

Gør rent på alle sider af tryklåsen med en blød og smal tandbørste
Børst protesen med en protesetandbørste
Brug med fordel en lille solotandbørste til tryklåsen (Kilde: Dansk Tandlægeforening)