Parodontitisbehandling

Behandlingen for parodontitis er en vedvarende proces, som dels består på den behandling, vi kan give dig her på klinikken, samt din egen tandpleje derhjemme, hvilket faktisk er vigtigste.

Hvorfor har jeg brug for behandling?

Parodontitis er en kronisk sygdom, der kan have perioder med ingen tegn på sygdomsaktivitet og perioder med sygdomsprogression. Får parodontitisen lov til at stå til ubehandlet, vil man i sidste ende, kunne komme til at miste sine tænder, idet den knogle, de sidder fæstet i, langsomt forsvinder, hvorpå tænder til sidst falder ud.

Nogle faktorer, der kan fremskynde din parodontitis er: mangel på regelmæssig tandrensninger, dårlig mundhygiejne, plak, rygning, genetiske faktorer, stress, graviditet, kost, sygdom, og medicin.

Det er sandsynligt, at du er blevet henvist til Marianne, fordi din almindelige tandlæge har bemærket en stigning i infektionaktivitet, der skal løses.

Du vil opnå mange fordele ved at holde dit parodontale miljø sundt. Ud over at dine tandlæge omkostninger på sigt bliver holdt nede, vil du få følelsen af en sundere mund, mere lyst til at smile, tale, og spise. Dertil bidrager din parodontitis ikke til andre medicinske sygdomme (hjerte-kar, diabetes,  babyer med lav fødselsvægt mm.).

Hvordan forbygger jeg parodontitis?

Fjern plak fra dine tænder og tandkød hver dag ved at børste og bruge tandtråd/interdentalbørster. Generelt gælder det om at holde din mundhygiejne så god som mulig. Daglig rengøring er med til at holde plak og tandstens opbygning til et minimum, men det vil ikke helt forhindre det, især hvis opbygning er under tandkødet eller i områder vanskelige at få adgang til.

Regelmæssige tandlægebesøg er vigtige (interval er almindeligvis 3-6 måneder, men kan variere) for en fjerne det tandsten, der alligevel opbygger sig.

Når dette er sagt, er det ikke en sikker metode på ikke at få paradentose.

Læs mere om hjemmetandpleje her.

Kan parodontitis behandles?

Ja! Parodontitis kan behandles og parodontitis vil ikke gå væk af sig selv.

Den milde fase er ofte behandlet gennem ikke-kirurgiske behandlinger ( “dyb rengøring/rensning”). Fremskredent stadium behandles ofte med en kombination af ikke-kirurgisk og kirurgisk behandling. Formålet med operationen er at få synlig adgang til dybe lommer, fjerne tandsten, gøre lommerne mindre, og reparation af tand- og knogledefekter hvis muligt. Dette gør fremtidig vedligeholdelse og prognose bedre. Det ekstremt fremskredent stadie med alvorligt løse tænder behandles med fremstilling og placering af implantater eller andre genoprettende løsninger.
En parodontist er uddannet til at håndtere mange former for tandkødssygdomme.

Målet er at hjælpe dig med at opnå en god mundhygiejne og hjælpe dig med at vedligeholde den.

Profylakse – professionel rengøring

En profylakse er en rensning og polering der udføres for at fjerne plak, tandsten og pletter af forskellige fødevarer, drikkevarer og tobak. En sådan behandling skal du gerne modtage minimum én gang årligt. Har du paradentose, skal det gerne være oftere, hvilket normalt ligger på ca. hver tredje måned. Dette aftales dog individuelt med Marianne.

Rodrensning

Dette er en rengøring af de underliggende overflader for at fjerne plak og tandsten fra dybe lommer og udjævne tandroden for at fjerne bakterielle toksiner. Det sker med ultralyd og håndinstrumenter.

Det er en “dybere rengøring” end den rutinemæssige forebyggelsrengøring. Proceduren kræver mere tid og ofte mere end ét besøg. En lokalbedøvelse vil blive tilbudt for at reducere ubehag.

Denne behandling reducerer gingival (tandkød) inflammation og fjerne tandsten nede i dybden.

Patienter med milde former af sygdommen behøver ofte ikke en sådan behandling efter kirurgisk indgreb.
Efter denne behandling vil hun udføre en revurdering af problemet og drøfte resultatet, prognose, og eventuelt behov for yderligere behandling.

Når lommerne er mere end 3-4 mm kan være behov for yderligere behandling.

Air Flow

Air Flow er i bund og grund en lille sandblæser, der blander vand med et pulver, tandlægen kan bruge til at rense tænderne med. Den kan både bruges over og under tandkødet. Den er specielt god til at komme til svære steder, fx. til at gøre rent rundt om bøjler (togskinner), hvor tandbørstning kan være svært.
Hos Marianne bliver den hovedsageligt brugt under tandkødet som supplement til ultralyd i forbindelse med paradentose behandling. Dog er Air Flow et uundværligt redskab til at rense rundt om et implantat, da dette ikke er muligt med ultralyd, grundet implantatets udformning.

Systemisk antibiotika

Det har været vanskeligt at opnå tilstrækkeligt høje niveauer af antibiotika ved pille eller injektion for at dræbe alle parodontale mikrober uden uønskede bivirkninger. I meget få tilfælde er antibiotikapiller ordineret på tidspunktet for rodrensning eller i forbindelse med kirurgi.

Lider du af den aggressive version af parodontitis, vil du muligvis blive tilbudt antibiotika for at slå sygdommen lidt ned.

Dette bliver aldrig givet rutinemæssigt, da du øger din chance for at udvikle resistente bakterier

Okklusion – kæbeforhold – bid

Når de øvre og nedre tænder ikke er i harmoni og rammer hinanden rigtigt, kan dette deltage i at forårsage skade på dine tænder og knoglestøtte. En mindre justering af dine tænder eller en okklusal bideskinne kan anbefales og udføres af Marianne, hvis det vurderes, du har behov for det.

Ligeledes kan tænderskæren bidrage til paradentose. Ved du allerede, at du skærer tænder, fx om natten, eller mistænker Marianne dette, efter hun har tilset dig, vil hun oplyse dig om mulighederne får at gøre noget ved dette. Den første løsning vil sandsynligvis være at benytte en bideskinne om natten.