Caries • Hul i en tand

Caries (hul i en tand) skyldes bakterier. Munden er fuld af bakterier, og mens langt de fleste er godartet, så er der nogle dårlige i blandt. Når vi indtager sukker omdanner bakterier sukker til syre. Syren ætser vores tænder og forårsager huller. Helt begyndende overfladiske huller mærkes ikke. Når de bliver større kan de give følsomhed, smerte eller være helt uden gene. Det er vigtigt at få fyldt hullet, så man kan beholde mest muligt af sin tand. Gør man ikke noget ved et voksende hul, vil du i sidste ende få tandpine, der kan gå infektion i nerven, og det kan ende med at den skal rodbehandles, have krone eller trækkes ud.

Små huller kan man tit undgå at bore i. Kalket i dit spyt kan selv forsegle hullet eller tandlægen kan putte lidt fluorlak hen over for at dække det. Det kræver god mundhygiejne og begrænset indtag af søde sager.

Større huller skal behandles. Oftest gives bedøvelse, hvis du ønsker det. Først bores det døde væv væk. Lidt af tanden går tabt p.g.a. udboringen, så jo større hullet er, des mere tand ender du med at miste. Når hullet er rent og fyldes det med plast. Sommetider skal der en krone på tanden.

Kilde: Tandklægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Fyldninger – sølv, plast og glasionomer

I gamle dage brugte man sølvamalgam til at fylde huller. Det er man gået væk fra. Sølvfyldninger indeholder kviksølv, som er giftigt og miljøskadeligt. Når det er bundet i en fyldning, er der dog ikke risiko for at fare for patienten. Plast er bedre, da man skal bore mindre i tanden og det giver et flottere kosmetisk resultat, der ligner tandens farve. Glasionomer er ved midlertidige eller rodoverflade fyldninger. Klik: her

Sølvfyldninger (kilde: Tandlægeforeningen)
Plastfyldninger (Kilde: Tandlægeforeningen)

 

 

 

 

 

Forebyggende tandpleje

Det er vigtigt at få fyldt et hul, men endnu vigtigere slet ikke at få et. Pas godt på dine tænder. Børst to gange dagligt med fluortandpasta og brug tandtråd eller lignende mellem tænderne. Sukker og syreholdige mad- og drikkevarer bør begrænses, da sukker er brændstof til bakterierne, der forårsager huller. Få et tjek og rens hos tandlægen ca. hvert 6-12 måned.

Graviditet

Der er ikke bevis for en cariesforebyggende effekt hvis kvinder indtager fluorid tilskud under graviditeten. Tværtimod kan fluorid i større mængder være skadeligt for fosteret.

NYHEDER Tandlægebladet 22 december 2018:

Risikoen for caries øges, når vandets hårdhed sænkes. HOFOR vil frem mod 2024 opsætte blødgøringsanlæg på alle vandværker i hovedstadsområdet for at sænke vandets hårdhed. Det sker ud fra miljø- og energi hensyn, da blødere vand giver mindre kalk. Tandlægeforeningen advarer om risikoen for mere caries. Vær ekstra omhyggelig med mundhygiejnen og brug tandpasta med fluorid.

Kilde: Tandlægeforeningen