Erektil Dysfunktion

Endnu en komorbiditet ved parodontitis (Tandlægebladet 2/2020)

Parodontitis kan disponere til erektil dysfunktion. Det er velkendt, at parodontitis er en risikofaktor for vaskulære lidelser som myokardieinfarkt og slagtilfælde. Hollandske forskere har udarbejdet en oversigt over den eksisterende viden om det vaskulært betinget tilstand erektil dysfunktion. 9 tværsnitsundersøgelser og 3 meta-analyser har fundet sammenhæng mellem parodontitis og rejsningsbesvær. 1 finder forbedring af situationen efter parodontalbehandling. Undersøgelserne er generelt nye og observationstiden er kort, men parodontalbehandling kan være et relevant led i behandlingen af vaskulært betinget erektil dysfunktion.

(Bizzarro S, Loos B. The link between periodontitis and erectile dysfunction: a review. Br Dent J 2019;227:599-603.)

Mænd med tandkødssygdomme, og især mænd med parodontitis har op til 6 gange højere risiko for at lide af erektil dysfunktion, end mænd uden disse sygdomme. Årsagen til denne sammenhæng skal findes i selve inflammationen. Inflammation kan lede til fedtaflejringer i blodårene samt fortætning af disse som forsyner området.

Health facts: Gum disease poses particular risk for men say Netherlands researchers – The Irish News. 23 July, 2020 01:00