Hormoner • Unge

Som barn, i puberteten og som kvinde sker der forandringer i kroppen.

Hormonelle svingninger
Hormonelle ændringer kan påvirke blodtilførslen til tandkød, og respons på irritation fra plak kan være overdrevet. Det er plakken, ikke svingende hormonniveauer, der er den vigtigste årsag til parodontitis hos kvinder.

Kronisk gingivitis (tandkødsbetændelse)
Ses ofte hos unge på grund af dårlig mundhygiejne.

Lokal aggressiv parodontitis (paradentose)
Kan påvirke unge sunde mennesker og ses hovedsagelig på første molarer (kindtænder) og incisiver (fortænder).
Knogletabet kan være hurtigt og er karakteriseret ved meget lille plak eller tandsten.

Generel aggressiv parodontitis
Dette er som den aggressive form, men involverer hele munden og viser plak og tandsten med betændt tandkød og mulig tandtab.

Parodontitis forbundet med systemiske sygdomme omfatter
Diabetes, Downs syndrom og Papillon-Lefevre syndrom.

Ortodonti
Kan medføre vanskeligheder med at udføre optimal hygiejne omkring bøjler.  Overvej elektrisk tandbørste og en vandspuler.

Indånding gennem munden og medicin
Kan forårsage tør mund og hævet tandkød.

Tænderskæren
Kan øge risikoen for udvikling af parodontitis, revner i tænder, m.m.
En bidskinne kan beskytte tænderne om natten.

Spyt
Forskning tyder på, at parodontitis kan bevæge sig gennem spyt.
Måske kan kontakten mellem familiemedlemmer sætte børn og par i fare for at få parodontitis af en andet familiemedlem.

Husk tidlig diagnose sikrer større chance for succesfuld behandling.

Børn
Et barn bør besøge tandlægen, når den første tand bryder ud. Regelmæssige kontrolundersøgelser vil overvåge mundhygiejne, lægge vægt på forebyggende pleje og skabe tillid til tandplejemiljøet. Dette er en gave til et barn og til unge for at opnå et sundt smil, tillid og selvværd. Hjælp dit barn til at opnå rene tænder og tandkød. Brug en blød tandbørste og tandtråd til at etablere vanen i en ung alder. Tjek dit barns mund for tegn på blødning, hævelse, rødme, recession (tandkød trækker tilbage) og dårlig ånde. Beløn ​​dit barns gode mundhygiejnevaner med “et besøg fra tandfeen”.

Kvinder
Kvinder kan være mere udsat i forbindelse med parodontitis og tandkødssygdomme, grundet deres hormoner og behandling med disse.

Pubertet
Niveauet af kønshormoner øges og derved øges blodtilførslen til tandkødet. Dette kan forsage irritationer. Selvom man ikke har kontrol over hormonerne, kan symptomerne mindskes ved god mundhygiejne.

Menstruation
Til tider vil nogle få “menstruations gingivitis” (tandkødsbetændelse) . Dette opleves som blødende, lys rød hævelse af tandkød mellem tænderne eller ømhed på indersiden af kinden. Det forekommer typisk lige før menstruationen og stopper så snart  menstruationen starter. Når kønshormonerne aftager med alderen, vil symptomerne aftage. 

P-piller / Orale præventionsmidler
Disse kan disse give dig symptomer på tilstande, gravide kan få. De syntetiske hormoner øger niveauet af progesteron i dit system og kan medføre, at tandkødet hæver, bliver rødt samt bløder.

Fertilitetsbehandling
Forskere har fundet ud af, at kvinder, der gennemgår infertilitetsbehandling, og som er udsat for induceret ægløsning i mere end 3 menstruationscykler, havde højere niveauer af inflammation i tandkødet og blødning. Flere undersøgelser er nødvendige for at afgøre, om den parodontale sundhed påvirker infertilitetsbehandling.