Hjemmetandpleje • Implantat

Hvis mundhygiejnen ikke er god nok, og implantatet ikke holdes rent, kan der gå betændelse omkring implantatet og du kan risikere at miste det. Derfor er det meget vigtig med en optimal mundhygiejne.

Under indsættelsen af skrue og tand
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_0158-300x214.jpg
Børst grundigt

Ved første behandling bliver selve implantatskruen opereret ind i knoglen. Tandkødet bliver derefter syet sammen. Umiddelbart efter denne operation, skal du passe på, du ikke kommer til at børste hvor trådene sidder. Skyl gerne med lidt klorhexidin morgen og aften. Undgå at børste til du får taget trådene ud. 

Ved næste behandling sættes tandkødsformer/abutment/ krone/bro/protese i. Igen skal du undgå at børste og blot bruge klorhexidin morgen og aften. Når trådene er fjernet, skal tandkød og implantat holdes rent med tandpasta og tandbørste.

Enkelt tand på implantat
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_0165-300x198.jpg
Blød børste ved tandkødet

Et enkelt implantat med krone fungerer som en normal tand, og skal også holdes ren som dine andre tænder. Du skal bruge fluortandpasta, en blød børste, børste på alle sider, langs tandkødskanten, ikke for hårdt og helst i cirkelbevægelser. Mellem tænderne skal skal du bruge tandtråd eller interdentalbørste “flaskerenser”. Vælg den størst mulige, der kan komme ind i mellemrummet, uden at kernen (typisk af metal) skraber mod tænderne.

Faste broer på implantater
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_0159-300x177.jpg
Interdentalbørste

Har du fået lavet en bro på et eller flere implantater, så er der ikke mellemrum ned mellem de enkelte tænder, derfor kan du ikke bruge tandtråd på normal vis. Her skal du bruge speciel tandtråd “superfloss”, du fører ind under broen, hvorefter du kører tråden frem og tilbage. Denne type tandtråd har et tykt område på midten, der gør det nemmere at rengøre de store overflader og under broens kanter og mellemled hvor den svæver.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_0160-300x189.jpg
Superfloss i smalle steder.

Synes du det er svært, kan en vandspuler muligvis være løsningen for dig og patienter taler kun godt om dem. Du skal børste ydersiden og indersiden af tænderne og forlængerstykkerne, og bruge interdentalbørster, der er plast overtrukne, da metal kan ridse.

Aftagelige proteser på implantater

Der findes to slags implantat-understøttede proteser; én med tryklås og én der sidder skruet fast.

Har du tryklåse, skal tandkød/implantater og protese rengøres hver for sig. Tag protesen ud og rengør den med en tandbørste eller protesebørste. Brug en solobørste til at komme helt ned i tryklåsene. Tandkødet og implantaterne skal holdes godt rene med en børste, så der ikke opstår tandkødsbetændelse. Tandpasta er egentlig ikke så nødvendigt og skal være uden for meget slibemiddel. Husk at komme hele vejen rundt om forlængerstykkerne. Har du en barre, brug da interdentalbørste eller tandtråd til at få renset mellem barre og tandkød.

Har du en protese der er skruet fast, skal der rengøres mellem protese og tandkød, hvor der er afstand. Dette gøres med interdentalbørster eller en vandspuler.

Blød børste til tryklåsen
Protesebørste
Solobørste til tryklåsen