Parodontitis • Kirurgi

Hvis rensninger ikke opnår de ønskede resultater, kan et kirurgisk indgreb være nødvendigt. Dette gøres for at få bedre adgang til tandroden så den kan rengøres, for at mindske lommerne, evt genopbygge knogle eller for at dække den blottede tandrod.

En lapoperation er et kirurgisk indgreb man kan anvende ved tandkødslommer over 5 mm. Dette gøres i tre trin:

  1. Lokalbedøvelse. Tandkødet skubbes til side. Der er udsyn til roden og knoglen. Sygt væv fjernes. Roden renses grundigt for tandsten og ujævnheder afglattes. Tandkød justeres så lommerne reduceres.
  2. Evt kan der forsøges en knogleopbygning
  3. Tandkød syes sammen.

Reducering af tandkød / El-kirurgi / Gingivektomi: Er lommerne dybe og er der masser af tykt tandkød, kan noget fjernes så det bliver nemmere at holde rent. F.eks. kan el-kirurgi brænde det og størkne blodet (lugter).

Udjævning af knoglen: Er der ujævnheder i overfladen eller skarpe kanter, vil disse blive glattet, så tandkødet kan sidde bedre rundt om tanden. Det er meget lidt, der skal glattes og det er ikke en del at den knogle der holder på tanden. Det tager få minutter og du hører en skraben eller boremaskinen.

Opbygning af ny knogle: Knogle substitut lægges ned i knogledefekten, inden dit tandkød syes. Målet er at der gendannes ny knogle der reducerer tandkødslommerne. Læs: knogleopbygning.

Før knogleopbygning. Stor og dyb knogledefekt.
Efter knogleopbygning. Knogledefekt er reduceret. Tandprognose er forbedret.