Knogleopbygning

At få opbygget ny knogle, hvor knogle mangles, kan hjælpe på en række områder som f.eks. forbedre æstetik, funktion, mundhygiejne og måske taleproblemer. Der er efterhånden gjort mange fremskridt på området, således at knogleopbygning nu er en behandling der nemt kan udføres, og og hvor der ses en høj succesrate.

Knoglematerialet fyldes ned i det hul vi ønsker at få fyldt op, således ny knogle kan dannes. Materialet der fyldes ned i hullet danner forbindelse til knoglen, og gør det nemmere for den at vokse ind i området, hvor der mangler knogle.

Fordele ved knogleopbygning
  • Forbedrer æstetik, funktion, mundhygiejne og måske taleproblemer (frontområde).
  • Regenerering af tilstrækkelig knogle til at placere implantater i de rigtige stillinger til dine nye tænder.
  • Giver større stabilitet til helproteser.
  • Korrigerer fordybninger i din tandkødslinje, som ser unaturligt ud, f.eks. hvor tandkød og knogle er “faldet sammen” og mangler under kroner og broer.
  • Hjælper med at reducere “mørke mellemrum” mellem tænderne i din bro.
  • Som led i parodontitis behandling hvis du har store knogledefekter.
  • I forbindelse med sinusløft.
Hvornår har man behov for at få opbygget knogle?

Der hvor de naturlige tænder mangler, kan man have fordybninger i knoglen. Disse fordybninger kan gøre, at din tandkødslinje ser unaturlig ud, og kan gøre du ser ældre ud, end du er. Typisk vil dette være et problem ved proteser eller broer, hvor gummen syner at være skrumpet, og det kan også give skarpe kanter på din bro, da tandkødet har trukket sig med knoglen tilbage. Ved at opbygge ny knogle vil gummen blive fyldt ud igen og du den vil få et meget mere naturligt udseende.

Den mest normale form for knogleopbygning er dog til at udfyldte knogledefekter, hvor det vil have betydning for funktionen. Her vil det primært være i forbindelse med klargøring til implantat og ved knogledefekter (manglende knogle) grundet parodontitis eller andre forhold, fx dem der ses på billederne herunder:

Kantdefekt – fx. ved paradentose (Kilde: Osteohealth Co.)
Defekt grundet tandudtrækning (Kilde: Osteohealth Co.)
Defekt efter en cyste eller tumor (Kilde: Osteohealth Co.)

 

 

 

Defekt omkring et implantat (Kilde: Osteohealth Co.)
Sådan gøres det

Alt efter hvor der skal fyldes knoglemateriale hen, er proceduren lidt forskellig, men idéen er den samme. Herunder forstiller vi os, at der ønskes knogleopbygning efter fjernelse af en tand:

Tanden er fjernet og soklen er renset og klargjort til knoglematerialet. (Kilde: Osteohealth Co.)
Knoglematerialet placeres forsigtigt i soklen. (Kilde: Osteohealth Co.)

 

 

 

 

 

 

En membran lægges sommetider over, for at holde materialet på plads og forme det. (Kilde: Osteohealth Co.)
Tandkødet syes sammen over knoglen, og nu skal det blot hele. (Kilde: Osteohealth Co.)

 

 

 

 

 

 

Brug din egen knogle

Ud over knoglematerialet, som man køber, kan man også bruge sin egen knogle, til at fylde en defekt ud. Faktisk er det bedst at bruge sin egen knogle til at fylde ud med, da det giver et bedre resultat. Ofte vil man ikke kunne fylde 100% ud med sin egen knogle, så 50/50 af egen knogle og købeknogle ville være ideelt. Dette knogle kan komme fra et forskellige steder:

  • Rundt om selve knogledefekten – man skraber således nogle spåner af knoglen rundt om knogledefekten.
  • Man høster noget knogle et andet sted fra kæben, fx. hagen – typisk hvis der er tale om en lidt større knogledefekt, fx. hvis der skal bygges op til et implantat.
  • Skal der bruges meget knogle,  kan man tage noget fra kravebenet eller fra hoften. Her taler vi lidt ekstreme tilfælde, så som hvis hele kæben er svundet meget ind, som ses på billedet herunder. (Dette gøre kun på hospitaler).
En normal sund kæbeknogle (Kilde: Osteohealth Co.)
En indvundet kæbeknogle – typisk hvis man har gået uden tænder for længe. (Kilde: Osteohealth Co.)

 

Gør det ondt at få opbygget knogle?

Selve behandlingen med at lægge knoglemateriale i, gør ikke ondt. Du vil være bedøvet lokalt, og du vil ikke kunne mærke noget. Efter behandlingen, vil der kunne være lidt hævelse og ubehag, men dette kommer oftest fra den behandling, knogle opbygningen er en del af, fx en tandudtrækning.
Skal du have høstet knoglemateriale fra din egen knogle, vil ubehaget efterfølgende være større, da indgrebet også selv er større, men det er ikke noget, smertestillende håndkøbsmedicin ikke kan klare.

Helingsprocessen

Tandkødet heler normalt på 1-2 uger, hvorefter trådene kan blive fjernet. Når knogleopbygning udføres i en selvstændig procedure, er det typisk nødvendigt at vente i 4-6 måneder, før implantatet kan sættes i.

Forholdsregler

Generelt kan langt de fleste, der har brug for det, få opbygget knogle, og alder og den tid, som knoglen har manglet, er ikke negative faktorer, der spiller ind når man skal opbygge knogle

Medicinske forhold kan dog forårsage langsom heling og komplikationer.