Hjerte/Lunger/Gigt

Hjertesygdom

Risici for hjertesygdomme omfatter rygning, fedme/overvægt, højt kolesteroltal eller højt blodtryk. Hvad der dog ikke er så kendt, er at dit tandkøds tilstand også spiller en vigtig rolle. Det vides, at paradentose, en bakteriel infektion, kan bidrage til infektiøs endokarditis (betændelse i foring af hjerte og hjertklapper) hos risikopatienter (reumatisk feber, mitralklap prolaps, hjertesusen).

Undersøgelser har vist, at parodontale bakterier går ind i blodstrømmen og kan binde sig til fedtplader i arterier (hjerte blodkar). En opbygning af fedt proteiner og fortykning af de koronale arterievæggene bidrager til dannelse af blodpropper, hindring af normal blodgennemstrømning, begrænsning af næringsstoffer og ilt til hjertet, der fører til hjerteanfald.

Personer med paradentose har 2 gange større risiko (sammenlignet med personer uden paradentose), for at få et dødelig hjerteanfald og 3 gange mere tilbøjelige til at få et slagtilfælde. En undersøgelse af over 800 slagtilfælde angiver, at fremskreden tandsygdom kan øge risikoen for slagtilfælde med over 50% hos voksne i alderen 25-54.

Personer diagnoseret med en hjerte sygdom, modtager sommetider antibiotika i forbindelse med  tandbehandling, for at være på den sikre side.

Respiratorisk sygdom

Periodontale bakterier er fundet i lungerne af mennesker med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Det menes at folk kan aspirere bakterierne fra munden ind i lungerne og derved bidrage til udviklingen af ​​luftvejssygdomme som lungebetændelse, bronkitis og emfysem.

Rheumatoid arthritis (ledegigt)

Folk, der er ramt af denne sygdom, er 2 gange mere tilbøjelige til at have paradentose med knogletab og dobbelt så mange manglende tænder. Skaden er forårsaget af b-immunsystemet og leder til kronisk inflammation. Ledegigt kan også gøre hverdagen svær, men det er vigtigt at man forsøger at opretholde sin rutine i forhold til mundhygiejnen. En elektrisk tandbørste kan være første skridt til at gøre dette nemmere.