Hjerte • Lunger • Nyre • Gigt

Hjertesygdom

Risici for hjertesygdomme omfatter rygning, fedme/overvægt, højt kolesterol eller højt blodtryk. Dit tandkøds tilstand spiller en vigtig rolle.

Det vides, at paradentose, en bakteriel tandkødsinfektion, kan bidrage til infektiøs endokarditis (betændelse i foring af hjerte og hjerteklapper) hos risikopatienter (reumatisk feber, mitralklap prolaps, hjertesusen).

Undersøgelser har vist, at parodontale bakterier går ind i blodstrømmen og kan binde sig til fedtplader i arterier (hjerte blodkar). En opbygning af fedt proteiner og fortykning af de koronale arterievægge bidrager til dannelse af blodpropper, hindring af normal blodgennemstrømning, begrænsning af næringsstoffer og ilt til hjertet, der fører til hjerteanfald.

Personer med parodontitis har 2 gange større risiko (sammenlignet med personer uden), for at få et dødelig hjerteanfald og 3 gange mere tilbøjelige til at få en hjerneblødning / et slagtilfælde. En undersøgelse af over 800 slagtilfælde angiver, at fremskreden tandsygdom kan øge risikoen med over 50% hos voksne i alderen 25-54. Øvrige risikofaktorer som rygning, manglende motion, overvægt, højt blodtryk, højt fedt og sukkerholdig kost skal nedsættes.

Der er stadigvæk ikke bevis for at parodontitis er en risiko factor for hypertension (forhøjet blodtryk) eller at parodontal behandling nedsætter blodtryk. (JADA 2019).

Cariesbakterier (Streptokokkus Mutans) i plak kan også give anledning til bakteriæmi, kolonisere hjerteklapper og resultere i endocarditis.

Personer med hjerte sygdom, modtager sommetider antibiotika i forbindelse med tandbehandling.

Pacemaker

Husk at oplyse os om du har pacemaker eller ICD (implanterbar cardioverter-defibrillator) / “hjertestarter”. Nyere undersøgelser har ikke kunnet påvise en betydning af elektromagnetisk interference (EMI) på pacemakere fra piezoelektriske ultralydsscalere og kun meget lille risiko ved elektrokirurgi (Tandlægebladet 2/2020).

Respiratorisk sygdom

Parodontale bakterier er fundet i lungerne ved kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Det sker p.g.a. at personer kan aspirere bakterierne fra munden ind i lungerne og derved bidrage til udviklingen af ​​luftvejssygdomme som lungebetændelse, bronkitis og emfysem.

Parodontale bakterier er også associeret til alvorlig asthma, men hvordan vides ikke endnu (J.Perio 1/2021). Det samme ses ved lungebetændelse (J.Perio 1/2021)

Nyrer

Det er muligt at parodontitis bidrager til nedsat nyre funktion fordi: (1) parodontitis bidrager til et overordnet systemisk inflammations byrde og (2) parodontitis bakterier og biprodukter kan findes i blodbanen og kan muligvis bidrage til at ødelægge nyre epitelet. Forskningen er nyt og begrænset indtil videre.

Rheumatoid arthritis (leddegigt)

Personer ramt af denne sygdom, er 2 gange mere tilbøjelige til at have parodontitis med knogletab og dobbelt så mange manglende tænder. Skaden er forårsaget af b-immunsystemet og leder til kronisk inflammation. Optimal mundhygiejne er svært, så overvej f.eks. en elektrisk tandbørste.