Smertefri behandling

Hos Marianne gør vi vores bedste for at du har en god oplevelse ved dit besøg. Vi ved, mange ikke ligefrem ser frem til at komme til tandlægen, og at nogen decideret frygter det af den ene eller anden grund. Vi kan forsikre dig om, at du er i gode hænder her, og vi tager hensyn til dig og din eventuelle tandlægeskræk.

 

Det er normalt at frygte det ukendte

Mange mennesker er bange for at gå til tandlæge. Statistikker har vist at næsten hver 10. dansker ikke tør at gå til tandlæge pga. tandlægeskræk.

Tegn på angst for tandbehandling er at du f.eks. får angstanfald ved tanken, ondt i maven, søvnmangel, udebliver fra en aftalt tid til behandling, o.s.v.

Man kan være angst for mange ting i forbindelsen med et tandlægebesøg. Eksempler vi har oplevet, er at man er bange for smerter pludselig kan opstå ved behandlingen, kvælningsfornemmelse når instrumenter kommer i munden, følelsen af klaustrofobi ved at ligge ned i tandlægestolen, bange for om boret kan smutte for tandlægen, eller du tænker at tandlæger er kolde, ikke forstår dig, og ikke er til at tale med.

Ofte ender det med at tænder ikke efterses, huller og paradentose behandles ikke i tide, hvilket kan resultere i f.eks. tandpine, rodbehandling, og tandtab.

Tandlægen opfordrer dig til ikke at lade din tandlægeskræk og frygt komme i vejen for en optimal tandpleje. Hun vil hjælpe og rådgive dig, så du kan nå dit mål om parodontal sundhed og et flot smil.

Et skridt på vejen kunne være blot at komme op på klinikken og bliver efterset, uden at der udføres en egentlig behandling. Næste gang kan der måske laves lidt mere, indtil du føler dig tryg nok til en egentlig behandling.

I svære situationer kan det være nødvendigt at konsultere din egen læge mhp. en psykologs hjælp og vejledning.

 

Gør paradentose behandling ondt?

Moderne udstyr og teknikker, overflade- og lokalbedøvelser, og medicin kan gøre behandlingen nemmere for dig. Marianne vil hjælpe dig med at opnå et besøg der passer til dine individuelle behov.
På klinikken bruger vi ultralyd til at rense dine tænder for tandsten. Ultralyd er normalt smertefrit, men har du følsomme tænder, kan det resultere i lidt smerte og ubehag. Ønsker du det, kan Marianne skifte over til at fjerne tandstenen på ‘gammeldags maner’ med håndkraft.

 

Overflade- og lokalbedøvelse

Hos tandlægen vil du kunne blive bedøvet enten via overfladebedøvelse eller lokalbedøvelse.

Hvis du skal overfladebedøves, påføres der en gel det aktuelle sted. Dette bruges hvis du har sart tandkød, og oplever smerter deri. En lokalbedøvelse gives i form af en indsprøjtning, og bedøver meget mere end overfladebedøvelsen. Denne vil blive givet når der skal udføres lidt større behandlinger, men kan også gives, hvis du er meget følsom og får smerter nok til, at behandlingen ikke er mulig.

 

Oral bedøvelse

En pille taget før en behandlingen hjælper dig med at håndtere stress og giver en mere behagelig og afslappende oplevelse ved længere og mere komplicerede behandlinger. Oral sedation kan vare i flere (op til seks) timer. Du skal sørge for at have nogen, der kan følge dig sikkert hjem.

Nitrous Oxide Sedation, IV  bedøvelse og dyb narkose

(Almindeligt kendt som “lattergas” kan i øjeblikket ikke tilbydes)

Håndkøbsmedicin

For din komfort kan du bruge smertestillende håndkøbsmedicin før og efter visse typer af behandling.

Fortæl Marianne, hvad du planlægger at tage, da dette kan påvirke kirurgisk behandling. Hun kan også vejlede dig i, hvilke typer smertestillende, der virker godt sammen

Du er velkommen til at stille spørgsmål.

Hvad er oral bedøvelse?

Bedøvelse givet oralt er kun for voksne patienter. Marianne vil først give dig en konsultation for at stille spørgsmål og høre om dine medicinske tilstande, så hun kan beslutte, om dette er en mulighed.

På dagen behandlingen finder sted, får du en lille pille 1 time før, for at gøre dig afslappet til selve behandlingen. Du kan enten komme op på klinikken og tage pillen her, eller du kan tage pillen før du ankommer. Du bliver nødt til at have en ledsager køre dig, hvis I vælger at kommer herind i bil, da du ikke vil være i stand til at køre selv. Du vil være en smule omtåget og dine reflekser vil være dårlige, så det er ikke en situation man skal sidde bag rattet. Også selv om bil ikke bliver valgt, vil vi klart anbefale, at du både bliver fulgt herop , men også hjem igen. Når du føler dig tilpas vil behandlingen påbegyndes. Når den er færdig, vil din ledsager få informationerne angående din behandling, og hvad der skal tænkes på herefter.

Selvom du teknisk set ikke falder i søvn, føler de fleste patienter oplevelsen som at sove. Du vil blive døsig, uvidende om den tid der passerer og har kun en smule hukommelse af behandlingen, lyde, eller lugter. Din behandling udføres mere bekvemt end du nogensinde kunne have troet var muligt.

Hvem har mulighed for oral bedøvelse?

Denne form for bedøvelse er især nyttigt for voksne patienter, som:

 • Er meget angst for tandlægebesøg
 •  Har hukommelse fra tidligere traumatiske tandlægebesøg
 •  Har svært ved at blive følelsesløs (normal bedøvelse)
 •  Har en stærk brækrefleks
 • Har TMJ problemer og kan ikke åbne deres mund i længere perioder
 •  Er bange for nåle
 •  Har følsomme tænder
 •  Ikke kan lide støj og / eller lugt forbundet med tandpleje
 •  Har du ikke tid til flere besø
 
Ofte stillede spørgsmål
 •  Vil jeg være bevidstløs? Nej, vil du være meget afslappet, men du vil være i stand til at reagere. Du vil sandsynligvis ikke huske meget af dit besøg.
 •  Vil jeg have en IV? Ingen rør eller nåle er nødvendige. Du skal bare sluge en pille.
 • Har min ledsager blive på klinikken? Din ledsager skal køre dig til og fra klinikken. Under selve behandlingen bestemmer de selv, hvad de vil bruge tiden på.
 • Vil jeg føle noget? Nej, du føler ingen ubehag.
 •  Hvor længe vil jeg være faldet i søvn? Du vil være bedøvet i 2 til 6 timer.
 •  Er der en aldersgrænse? Anbefales til voksne fra 18 til 80. Medicinske tilstande kan forhindre dig i at være en kandidat.
 
Musik

Ønsker du at høre musik, er dette også en mulighed. Du er velkommen til at lytte til vores musik, hvor vi tilbyder en bred vifte af musik (klassisk, afslappende, jazz, pop eller rock). Hvis du foretrækker at medbringe din egen, er du velkommen til at gøre det.