MUNDPIERCING OG -SMYKKER

 

Mundpiercing

Mund (orale) smykker er en stadig mere populær trend blandt unge. Eksempler omfatter tunge-, kind- og læbepiercinger i form af kugler, ringe og lignende.

Risici ved en piercing er:

  •  Inflammation og/eller infektion kan forekomme omkring piercingen.
  •  Tænder og fyldninger kan knække på grund af de slag de får fra smykket.
  •  Tandkødet kan trække sig tilbage og tandrødderne kan blive blottet med risiko for isninger, huller og smerte.

Tungepiercing

Der ses store skader på fortænderne forårsaget af tungepiercingen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tandsmykker

Et tandsmykke limes på tanden med en speciel lim. For at smykket kan sidde fast, ætses der først lidt i tandoverfladen, før smykket limes på. Ønsker man et få fjernet sit tandsmykke igen, kan det vise sig at være lidt besværligt, da smykket ofte kan sidde meget godt fast, og når det kommer af, kan der ofte være en gullig plet tilbage på tanden. Skal denne og resten af limen helt væk,  skal der slibes lidt ind i den sunde emalje.
Dertil kommer det, at det kan være svært at holde helt rent omkring smykket, hvilket kan betyde, at der opstår caries eller tandkødsbetændelse.

Kilde: Tandlægeforeningen


 

Hip hop Grillz

“Berømte hip hop rappere bærer Grillz på deres fortænder og fans køber disse bling smykker som idolerne har”.

Hip-hop kulturen har en ny modetrend. De tidligere populære guld-belagte fortænder med stjernemønster eller sten (Simply Red og andre musikere) er ikke moderne mere. Grillz og facader er ind. Disse aftagelige mundstykker for fortænder er lavet af messing, guld, platin eller sølv og undertiden besat med sten.
Fra et dentalt perspektiv kan forkert brug og pleje af disse Grillz eller facader resultere i alvorlig tandkødssygdom eller huller.
Snap-on grillz passer ikke særlig godt på tænderne og tillader mad og bakterier at komme under, hvilket kan forårsage huller, nerveproblemer, irritation i tandkødet og evt knogletab. Andre farer omfatter allergiske reaktioner over for billige metaller og bivirkninger overfor smykke rengøringsmidler, der kan irritere tandkødet.
Det er vigtigt at have god mundhygiejne og få regelmæssig tandeftersyn for at sikre sig sunde tænder og tandkød.