Svamp

Svampesygdomme kan vise sig på tandkød og blødt væv. Det kan ses hos børn og under proteser. Svamp er naturlig del af vores mundflora, men bliver vækstbetingelserne forbedret kan den vokse ukontrolleret. Det smitter ikke ved fysisk kontakt.

Svamp i mundhulen kan se meget forskellig ud. Det kan vise sig som hvidlige afskrabelige belægninger eller røde forandringer. De hvide giver ingen symptomer, men de røde kan give irritation og svie ved indtagelse af især stærke fødevarer. Ubehandlet kan det blive kronisk og udvikle sig til hvidlige områder, der ikke kan skrabes af og er uden symptomer.

Den hyppigste grund til en svampe infektion er efter brug af antibiotika. Antibiotika slår bakterierne i munden ned, men ikke svamp, og svampen får derved mulighed for at brede sig. Årsager kan også være: Nedsat immunforsvar, vitaminmangel, blodmangel, eller almen sygdom som fx. sukkersyge, rygning, nedsat spytmængde, anden mundslimhindesygdom, fx oral lichen planus, brug af proteser, dårlig mund- og/eller protesehygiejne, stort indtag af søde sager og sodavand samt lokalpåvirkning af medicin.

Svamp i mundhulen kan mindskes ved:

  • God mundhygiejne
  • Undgå rygning
  • Ved spytmangel så stimulere produktionen (tyggegummi, tabletter)
  • Spis færre sukkerholdige sager
  • Skyl mund med vand efter brug af inhalations binyrebark spray

Behandling sker med et svampemiddel i form af tabletter (oftest 2-4 uger), mundhule-gel eller mikstur (oftest 4-6 uger). Husk altid at oplyse om dit medicinforbrug. Svampemidlerne kan hæmme virkningen af medicin.

Det røde område svarede til den bagerste del af tungen er svampeinfektion. Kilde: Tandlægeforeningen