Graviditet

Vordende mødre ofte kan rammes at øget tandkødsbetændelser eller “graviditetsgingivitis” der begynder i 2.-3. måned med en stigning i sværhedsgrad frem til den 8. måned.

Det øgede niveau af østrogen og progesteron igennem denne tid, gør at tandkødet reagerer anderledes på bakterierne i plak, hvilket kan forårsage hævet, blødende, og rødt tandkød. Omkring halvdelen af gravide får “graviditetsgingivitis”. Kvinder uden tandkødsbetændelse (gingivitis eller parodontitis) forud for deres graviditet kommer dog sandsynligvis ikke til at opleve dette.

Sundt tandkød. Kilde: Tandlægeforeningen
Tandkød med betændelse (gingivitis). Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

I nogle tilfælde kan tandkødet reagere voldsomt på lokale irritanter og danne en stor klump i tandkødet, der kaldes graviditetstumorer eller pyogent granulom. De opstår hovedsageligt i andet trimester, mellem tænderne, bløder let og er relateret til for meget plak dannelse. De forsvinder normalt efter fødslen, men gør de ikke det, skal de fjernes hos os.

Graviditetstumor, også kaldet pyogent granulom. Kilde: Medicinsk kompendium, Munksgaard

For tidlig fødsel

Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem parodontitis og for tidlig fødte, undervægtige babyer. Enhver infektion, også parodontitis, bør undgås gennem graviditeten. Gravide kvinder med parodontitis har faktisk 7 gange større risiko for at føde for tidligt. Dette er sandsynligvis p.g.a. at kvinder med svær parodontitis har høje niveauer af et fødselsfremmende stof fundet i plak kaldet prostaglandin. Undersøgelser viser at helt ned til to paradentose ramte tænder, bevirker en for tidligt fødsel.