Graviditet

 

Selvom graviditet kan forbindes med at tage det lidt med ro, gælder det ikke på mundhygiejnen- faktisk tværtimod. Dette skyldes at vordende mødre ofte kan rammes at øget tandkødsbetændelser eller “graviditetsgingivitis” der begynder i 2.-3. måned med en stigning i sværhedsgrad frem til den 8. måned. Det øgede niveau af østrogen og progesteron igennem denne tid, gør at tandkødet reagerer anderledes på bakterierne i plak, hvilket kan forsage hævet, blødende, og rødt tandkød. Omkring halvdelen af gravide får “graviditetsgingivitis”. Kvinder uden tandkødsbetændelse forud for deres graviditet kommer dog sandsynligvis ikke til at opleve dette.

I nogle tilfælde kan tandkødet reagere voldsomt på lokale irritanter og danne en stor klump i tandkødet, der kaldes graviditetstumorer. Disse opstår hovedsageligt i andet trimester, de forekommer mellem tænderne, bløder let og er relateret til overskydende plakdannelse. De forsvinder normalt efter fødslen, men gør de ikke det, kan det, ske de skal fjernes hos en parodontist.

Sundt tandkød (Kilde: Tandlægeforeningen)

Tandkødsbetændelse (Kilde: Tandlægeforeningen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
For tidlig fødsel

Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem paradentose og for tidlig fødte, undervægtige babyer. Enhver infektion, også paradentose, bør være grundt til bekymring for gennem graviditeten. Gravide kvinder med paradentose har faktisk 7 gange større risiko for at føde for tidligt. Synderen til dette er sandsynligvis et fødselsfremmende stof fundet i plak kaldet prostaglandin. Høje niveauer af dette stof kan findes i kvinder med svær paradentose.

Jo mere paradentose man har, jo større risiko er det for en for tidlig fødsel. Dog kan kvinder med få tænder ramt af paradentose ikke slappe helt af. Undersøgelser viser faktisk, at helt ned til to paradentose ramte tænder, bevirke en for tidligt fødsel.