Antibiotika

Man tilbyder ikke længere antibiotika i samme omfang, som man gjorde førhen, og det er der en rigtig god grund til. Efter udbredt brug af antibiotika, er mange bakterier efterhånden blevet resistente, altså modstandsdygtige. Man anslår at helt op mod 25.000 mennesker alene i EU dør pga. resistente bakterier, hvor antibiotika ikke har kunne hjælpe dem. Hvis denne udvikling fortsætter, kan vi ende i et samfund, hvor man ikke kan være sikker på, at antibiotika kan rede os fra infektioner, og det prøver vi at ændre ved nu.

Antibiotika slår både skadelige og gode bakterier ihjel – derfor kan immunforsvaret være lidt ekstra udsat efter en penicillinkur. Men hvor hurtigt og i hvor høj grad, bakteriefloraen eller mikrobiotaen, efterfølgende er i stand til at gendanne, diskuteres livligt. Det er vigtigt at holde igen med antibiotika, da flere ellers uskyldige behandlinger hen over en hel levealder måske kan slå vigtige bakterier helt ihjel.

 
Begrænsning af brugen af antibiotika

Da de fremtidige generationer også gerne skulle have gavn af antibiotika, er alle sundhedspersoner pålagt at begrænse deres ordinering af antibiotika. Der er derfor udarbejdet en national klinisk retningslinje af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med de danske tandlæger, der dikterer brugen af antibiotika. Selvom du ikke længere vil blive tilbudt antibiotika lige så ofte, skal du ikke frygte, du ikke får det, når der er behov for det.

Nedenunder vil du finde eksempler på scenarier, hvor din tandlæge vil prøve at begrænse brugen.

 
Tandbyld

Der kan opstå en tandbyld i pga. sygdom i tænderne, eller i kæben rundt om tænderne. En sådan hævelse er fyldt med bakterier, og kan være ret smertefuld. Grundet byldens natur, har det hidtil sagt sig selv, at man har brugt antibiotika imod den, hvilket man stadig også gør, men ny forskning har vist, at antibiotika ikke altid er vejen frem, især ikke hvis der ikke er tale om et akut tilfælde

Tandbyld (Kilde: Tandlægeforeningen)

En tandbyld kan også behandles igennem normale behandlinger. Her taler vi fx. om tandrensninger eller rodbehandlinger, det en byld ofte er kædet samme med betændelse omkring rodspidsen.

Drejer det sig om akutte tilfælde, hvor der er risiko for at bakterierne kan sprede sig til svælget eller ned til brysthulen, hvis bylden giver dig feber, eller den har en størrelse/placering der gør, du har svært ved at åbne munden, vil din tandlæge stadig bruge antibiotika.

Efter en operation

Hvis du er sund og rask, og der ikke drejer sig om større operationer, viser forskning, at der stort set ikke er nogle bivirkninger, ved ikke at give antibiotika.
Antibiotika bruges i forbindelse med operationer, hvis det drejer sig om ældre personer, folk med dårligt helbred, eller hvis du tager meget medicin. Hvis det drejer sig om en langvarig eller vanskelig operation, fx. et implantat, kan din tandlæge også give antibiotika i den forbindelse for at mindske komplikationerne i helingsperioden.

 
Parodontitits

Ved parodontitits, eller også kendt som paradentose, forstås en betændelse i tandens omkringliggende støttevæv. Behandles dette ikke, ender tænder med at blive løse, og kan i sidste ende falde ud, da bindevævet langsomt svinder ind og løsner tandens fæste. Selvom denne betændelse skyldes bakterier, bruger man normalt ikke antibiotika. Man forsøger i stedet at forbedre mundhygiejnen og at rense tænderne og rødder regelmæssigt.

Ved meget svære tilfælde, og hvis en forbedret mundhygiejne ikke hjælper, kan en antibiotikakur blive nødvendig.

 
Periimplantitis

Denne sygdom er stort set ens med parodontitits, men i stedet for en rigtig tand, er det støttevævet omkring et implantat, der er betændelse i. Desværre viser forskning, at antibiotika ikke har nogen betydeligt effekt på periimplantits, hvorfor din din tandlæge normalt ikke vil give dig antibiotika.

 
Knoglestyrkende medicin

Ved knogleskørhed og visse kræftformer kan knoglestyrkende medicin være nødvendigt for at modvirke knogletab. Ved operationer i kæben eller tandudtrækning, kan der opstå knogledød i kæben, hvis du tager knoglestyrkende medicin. Dette henfald af knoglen, kan være smertefuldt og ubehageligt.

Er det pga. knogleskørhed, du tager denne medicin, er chancen for knogledød meget lille, og behandlingerne vil normalt foregå hos din egen tandlæge. Tandlægen kan dog vurdere, at du alligevel skal have antibiotika, hvis du har et dårligt helbred, eller hvis det er en svær operation.

Hvis du lider af kræft, og derfor er på knoglestyrkende medicin, bør alle indgreb i knogle foregå på en kæbekirurgisk afdeling på et hospital.