Tandkød er tilbagetrukket/for lang tand

Marianne er den eneste i Danmark med en officiel uddannelse inden for tandkødsoperationer, og er derfor en af de få, der kan tilbyde denne type behandling.

Der kan være mange årsager til du enten selv ønsker en tandkødstransplantation, eller vil blive anbefalet det af din tandlæge, f.eks.;

  • Dækker udsatte rødder eller implantater på grund af tandkødsrecession, der gør at tanden ser alt for lang ud.
  • Gøre at implantater, kroner, broer og proteser ser naturlige ud omkring tandkødslinjen.
  • Undgå at mad bliver fanget i tandkødet og recession omkring implantater og tænder.
  • Beskytte rødder fra forfald.
  • Forberede rødder til tandregulering, når tandkødet er for tyndt.
  • Reparation af tandkødet, der har trukket sig efter tandregulering.
  • Reducerer tandfølsomhed over for varme eller kolde fødevarer og væsker.
  • Forbedre æstetik når du smiler.
Tandkødet ses trukket tilbage på hjørnetanden til højre.
Hvorfor har mit tandkød trukket sig tilbage?

Tandkødet kan have trukket sig tilbage grundet en række årsager. Disse omfatter aggressiv tandbørstning, parodontitis, ortodontisk behandling eller problemer med din okklusion (bid).

Marianne vil hjælpe dig med at identificere de medvirkende faktorer og rådgive dig om hvordan man styrer disse faktorer. Det er vigtigt for at hjælpe med at forhindre ny eller yderligere recession af tandkød og knogletab.

Sådan gøres det

En tand er normalt omgivet af lyserødt, tykt, tæt gingiva (tandkød), der danner en tæt forsegling og barriere mod bakteriel adgang til den underliggende knogle. Når recession opstår på en tand, vil denne lyserøde gingivale forsegling blive smallere eller forsvinde. I stedet vil det bløde, røde, tynde og løse væv (mucosa) tilstødende til gingiva nu fungere som en løs tætning omkring tanden, dog er dette ikke særlig modstandsdygtigt. Det naturlige forsvar mod bakterier og traumer reduceres.

Når en mindre recession i sund gingiva sker, kan det mest sandsynligt behandles ved at ændre mundhygiejnerutinen.

Når recessionen når til slimhinden (blød, rød væv) udføres en gingival transplantation. Et lille stykke af af tandkødet  bliver taget fra din egen mund (fx ganen) eller fra en anden donorkilde og  bruges til at dække den udsatte rod. Underliggende væv kan forsigtigt flyttes over tilstødende områder. Disse procedurer kan udføres på en eller flere tænder. Disse procedurer resulterer i et stabil, sundt, tætsiddende tandkød omkring tanden.