Tandblegning

Vi vil alle gerne have hvide tænder, men fødevarer som f.eks. kaffe, te, rødvin og tobak misfarver vores tænder. Vi kan også få misfarvet tænder naturligt grundet alderen, fordi emaljen slides, og tandbenets gullige farve bliver mere synligt. Ligeledes giver syreholdige drikke- og madvare en misfarvning, da emaljen også bliver ødelagt af disse.

Det stof i dentale blegemidler, der bruges, er carbamidperoxid / brintoverilte. Dette stof trænger ind i tanden og kan fjerne farvestoffer, der med tiden er trængt ind. Resultatet varierer dog, så det er ikke til at forudsige, hvor effektivt blegningen virker. Du vil ikke få en Hollywood skuespiller ekstrem hvid farve, da de ofte har porcelænsfacader.

Konsekvensen af blegningen er dog, at ganske lidt af tandens emalje bliver opløst, for hver gang der bleges. Dette betyder der ikke skal bleges for ofte. Emalje bliver nemlig ikke gendannet, når først det er blevet ødelagt nok, hvorfor syreskader også er permanente.

Det er normalt at få lidt ondt i tænderne mens der bleges, og har man i forvejen følsomme tandhalse, bliver der endnu værre. Pauser eller helt stoppe undervejs kan derfor blive en nødvendighed, hvis det er slemt. Isningerne holder som regel op efter et par dage.

Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer, og du skal derfor holde dig fra farverige fødevare. Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning skal undgås men kan blive aktuel efter mange år.

Blegning hjemme

Den mest almindelige er få taget aftryk til blegeskinner, som teknikeren laver og som du får med hjem. I denne blegeskinne lægger du blegegel, som du får af tandlægen. Skinne sidder i munden ca 4 timer om dagen eller har den på hele natten. Dette vil tage omkring 8-14 dage. Blegemidlet må helst ikke komme på tandkødet eller sluges i større mængder. Sørg for altid at følge de udleverede anvisninger.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Blegning2-e1586540621679.jpg
Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde:Tandlægeforeningen
 

Har man fået foretaget en rodbehandling, kan man risikere at tanden kommer til at se lidt grå/misfarvet ud. Ved at blege tanden indefra kan man i mange tilfælde lysne tanden igen.

Misfarvet tand efter rodbehandling. Kilde: Tandlægeforeningen
Efter en blegningen indefra, har tanden fået sin oprindelige farve igen. Kilde: TandlægeforeningenGode råd om tandblegning
 • Bleg kun tænder, hvor det er nødvendigt.
 • Vær forberedt på bivirkninger, især i form af isninger.
 • Ved hjemmeblegning følges tandlægens anvisninger nøje.
 • Gentag kun blegning sjældent.
 • Køb aldrig blegemidler på nettet! De er oftest ulovlige og kan indeholde stoffer, der skader dine tænder.
 • Er man solbrændt og bruger mørk læbestift, ser tænderne lysere ud.
Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen
 • Blegning af tænder skal altid foregå med indledende undersøgelse og information hos en tandlæge.
 • Herefter kan blegning foregå hjemme hos den enkelte person.
 • Det er ikke tilladt at blege tænder med brintoverilte hos frisør eller kosmetolog .
 • Tandblegemidler med mere end 0,1% brintoverilte må ikke sælges i håndkøb i Danmark (mindst 3% er nødvendig for at blege tænder).
 • Blegning af tænder må ikke udføres på unge under 18 år.
 • Personen skal have betænkningstid på min. 2 dage, før blegning må udføres.
 • Der skal tages et klinisk foto hos tandlægen før og efter behandling