Tandblegning

Vi vil alle gerne have hvide tænder, men fødevare som kaffe, te, og rødvin samt tobak er nogle af de største syndere, der misfarver vores tænder. Vi kan dog også få misfarvet tænder naturligt grundet alderen, fordi emaljen slides, og tandbenets gullige farve bliver mere synligt. Ligeledes giver syreholdige drikke- og madvare en misfarvning, da emaljen også bliver ødelagt af disse.

Det stof i dentale blegemidler, der bruges, er brintoverilte. Dette stof trænger ind i tanden og kan fjerne farvestoffer, der med tiden er trængt ind. Resultatet varierer dog, så det er ikke til at forudsige, hvor effektivt blegningen virker. Du kan derfor ikke være helt sikker på at få et tandpasta-smil en Hollywood stjerne værdigt.

Konsekvensen af blegningen er dog, at ganske lidt af tandens emalje bliver opløst, for hver gang der bleges. Dette betyder der ikke skal bleges for ofte. Emalje bliver nemlig ikke gendannet, når først det er blevet ødelagt nok, hvorfor syreskader også er permanente. Det er op til tandlægen at vurdere, om blegning er muligt, da det er vigtigt at passe på emaljen.

Det er normalt at få lidt ondt i tænderne mens der bleges, og har man i forvejen følsomme tandhalse, bliver der endnu værre. Pauser undervejs kan derfor blive en nødvendighed, og muligvis helt stoppe behandlingen, hvis det er slemt. Isningerne holder som regel op efter et par dage.

Efter en blegning vil tænderne i de første dage være mere modtagelige for nye farvestoffer, og du skal derfor holde dig fra farverige fødevare. Holdbarheden af en blegning afhænger af, hvor mange farvestoffer tænderne udsættes for. En genblegning kan blive aktuel efter 2-3 år

Blegning hjemme

Den normale form for blegning er ved at få taget aftryk til en blegeskinne, som du får med hjem, når den er færdig. I denne blegeskinne lægger du blegemidlet,du også får af tandlægen, og den bruger du 1-2 timer om dagen eller har den på hele natten. Dette vil tage omkring to uger. Blegemidlet må ikke komme på tandkødet eller ned i maven, og sørg for altid at følge din tandlæges anvisninger.

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Gode råd om tandblegning

 • Bleg kun tænder, hvor det er nødvendigt.
 • Hvis du har behov for tandblegning, så tal med din tandlæge om, hvorvidt tænderne kan bleges, og eventuelle bivirkninger.
 • Ved hjemmeblegning følges tandlægens blegeanvisninger nøje.
 • Gentag kun blegning sjældent.
 • Køb aldrig blegemidler på nettet! De er oftest ulovlige og kan indeholde stoffer, der skader dine tænder.
 • Hvis man er solbrændt eller bruger mørk læbestift, ser tænderne lysere ud.
Regler fra Sundheds- og Miljøstyrelsen
 • Blegning af tænder skal altid foregå med indledende undersøgelse og information hos en tandlæge.
 • Herefter kan blegning foregå hjemme hos den enkelte person.
 • Det er ikke tilladt at blege tænder med brintoverilte hos frisør eller kosmetolog .
 • Tandblegemidler med mere end 0,1% brintoverilte må ikke sælges i håndkøb i Danmark (mindst 3% er nødvendig for at blege tænder).
 • Blegning af tænder må ikke udføres på unge under 18 år.
 • Personen skal have betænkningstid på min. 2 dage, før blegning må udføres.
 • Der skal tages et klinisk foto hos tandlægen før og efter behandling.