Knoglebevarelse ved tandudtrækning

Mange tænder trækkes hvert år ud grundet caries, parodontitis, infektion eller traume. Kæbeknoglen, der støtter tænderne, svinder naturligt herefter ofte ind og kan være årsag til kosmetiske og funktionelle defekter, her iblandt mistet tandkød. 

Man kan tage højde for denne kendte risiko og forsøge at forebygge et eventuelt knogletab. Dette gøres ved at udfylde hullet, den fjernede tand efterlader, med et købt knogleerstatningsmateriale, eller med sin egen knogle, hvis muligt. Knogle afdækkes med en biokompatibel membran og / eller behandles med vævsstimulerende proteiner for at stimulere kroppens naturlige evne til at reparere sig selv. Knogletransplantatet holder på blodet der størkner i tandudtrætningshullet. Det fremmer væksten af ​​ny knogle og bliver gradvist delvist erstattet af kroppens egen knogle, der vokser ind i det. Knoglen vokser langsomt og det tager ca 4-12 måneder, før et implantat og krone/bro/protese kan færdiggøres. Ofte kan en midlertidig løsning placeres når tanden fjernes, så smilet er intakt i ophelingsperioden.

Tandkødet bliver hvor det skal

Ved at opbygge knogle, der hvor en tand mangler, sørger man samtidig for, at tandkødet har et ‘stilads’ at støtte sig til. D.v.s. den underliggende knogle forsvinder i mindre grad, tandkødet forbliver forhåbentlig i den ønskede position, og man undgår tomrum mellem krone/bro og tandkød.

Uden denne teknik:

Tandkød har trukket sig grundet manglende underliggende knogle. 
Tandkød har trukket sig. (Kilde: Osteohealth Co.)

 

 

 

 

 

Med denne teknik:

Tandkødet er bevaret
Tandkødet er bevaret (Kilde: Osteohealth Co.)

 

 

 

 

Fordele:

  • Proceduren tager kort tid.
  • Knoglen op ad nabotanden bevares
  • Knoglekanterne falder ikke sammen.
  • Æstetisk bevare den eksisterende mere naturlige smil.
  • Gendannede (regenererede) knogle tillader placering af et implantat.
  • Det kosmetiske resultat af fremtidige behandlinger som tandimplantater, faste broer, aftagelige proteser og placeringen af tandkødet vil sandsynligvis blive mere vellykket. 

Sådan gøres det: Kilde: Osteohealth Co. 

1) En dårlig tand skal trækkes ud. 
2) Tanden fjernes og efterlader et hul.
3) Knoglematerialet fyldes i. 

 

 

 

 

4) En membran lægges over for at holde materialet på plads. 
5) En midlertidig krone sættes på kosmetisk. 
6) Det færdige resultat 

 

 

 

 


Mere information om knogleopbygning og om svind af kæbeknogle generelt kan findes
her.

Gør det ondt at få lavet?
Nej, du vil være lokalbedøvet under behandlingen. Efterfølgende vil der kunne være lidt hævelse og ømhed, som klares med smertestillende håndkøbsmedicin. Sjældent kan der forekomme komplikationer.