Mundtørhed

 

Vi ved alle hvor ubehageligt det er, at være tør i munden, men for nogle er dette noget de kæmper med på daglig basis. Det manglende spyt gør, at man pludselig skal være mere opmærksom på sin mund og hals. Den manglende dannelse af spyt, er noget, der kan komme med alderen, men medicin kan også forsage dette.

 • Får du mere caries?
 • Har du af og til besvær med at spise, tygge eller tale?
 • Svier krydret mad på din tunge?
 • Smager din mad anderledes?

Hvis ja, så har du sandsynligvis nedsat produktion af spyt.

Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed, xerostomi, er fornemmelsen af ikke at have nok spyt i munden. Det skyldes ofte, at man ikke producerer en tilstrækkelig mængde spyt, men ændringer i spyttets sammensætning kan også give denne fornemmelse.

Mundtørhed af og til er helt normalt, men oplever man det ofte, er det ikke blot ubehageligt, men det kan også medfører problemer i mundhulen.
Normalt ses det hos ældre personer, ikke fordi det er alders betinget, men med alderen vil der også være stigende forekomst af sygdom og medicinbrug, hvilket kan resultere i tørheden.

Ca. 20% af danskerne er ofte generet af mundtørhed.

Symptomer

Har du nedsat spytproduktion, vil der gradvist opstå symptomer:

 • Tørre læber der sprækker nemt.
 • Tør, klæbende og sviende fornemmelse i munden.
 • Tør, meget rød og undertiden furet tunge.
 • Tør og undertiden brændende fornemmelse i halsen.
 • Dårlig ånde.
 • Problemer med at tale og en fornemmelse af, at tungen klistrer til ganen.
 • Behov for at drikke vand om natten.
 • Tendens til sår i munden.
 • Tandkødsbetændelse.
 • Huller i tænderne.
 • Problemer med at fastholde tandproteser.
Hvorfor opstår mundtørhed?

Stress, angst, eller nervøsitet kan alle gøre man bliver lidt tør i munden.  Oftes skyldes det medicin, især antipsykotisk medicin som mod angst og depression. Medicin mod astma eller allergi, mod forhøjet blodtryk, eller morfin eller morfinlignede præparater kan også give mundtørhed.

Modtager du kemoterapi, eller får du strålebehandling i hoved/halsregionen, er du også udsat. Det er derfor en god idé at konsultere din tandlæge, inden du modtager denne behandling.

Sygdomme som diabetes eller nogle gigtsygdomme, specielt Sjögrens syndrom, der er en kronisk gigtlidelse, kan også forsage det.

Antipsykotisk medicin

Antipsykotisk medicin gives mod sygdomme så som depression, angst, skizofreni, og mange flere. Ud over dæmpelse af symptomer, kan der dog også være nogle bivirkninger, hvor mundtørhed af én af dem. Nogle vil ikke opleve at blive tør i munden, mens andre kan være meget plaget af det. Dette varierer både mellem de forskellige slags medicin, samt fra person til person. Får du stærke bivirkninger af din medicin, bør du fortælle din læge det, så I kan prøve nogle forskellige.

Munden og tænderne lider uden spyt

Når dannelsen af spyt nedsættes, tager hele munden skade. Du vil kunne opleve tørre løber, mund, tunge, og svælget vil også kunne føles tørt. At tale, tygge, og synke kan blive svære. Der vil kunne opstå dårlig ånde i forbindelse med mundtørheden.

Tandkødet lider også under det manglende spyt, og der vil være større risiko for tandkødsbetændelse, sår og svampeinfektion. Også tænderne bliver ekstra udsat, da de vil blive mere modtagelige over for syreskader, og ikke mindst huller. Det er derfor en rigtig god idé at sørge for en god mundhygiejne, hvis du oplever mundtørhed, samt at blive tilset af din tandlæge oftere end normalt, for at kunne holde øje med begyndende huller.

Gode råd hvis du lider af mundtørhed
 • Drikker masser af vand.
 • Stimuler spytproduktionen (tyggegummi, pastiller eller tabletter – uden sukker).
 • Hav en god mundhygiejne.
 • Hold igen med rygning, tobak, alkohol, og kaffe samt andre koffeinholdige drikke.
 • Pas på med syreholdige drikke og fødevare.
 • Fugt tænder og mundslimhinder ved hjælp af spyterstatningsmidler (mundspray, mundgel eller mundskyllevæske)
 • Plej læberne (vaseline, læbepomade, læbebalsam, eller fed fugtighedscreme).
Top 20-liste over medicin der giver mundtørhed:
 1. Amlodipin, blodtryk
 2. Metoprolol, blodtryk, hjertesygdom
 3. Tramadol, Smertestillende
 4. Losartan, blodtryk
 5. Centyl, blodtryk
 6. Furix, vandrivende
 7. Zolpidem/Zopiclone, sovemedicin
 8. Enalapril, blodtryk
 9. Losartan og diuretica, blodtryk
 10. Prednisolon, immundæmpende
 11. Sertralin, depression
 12. Citalopram, depression
 13. Morfin, smertestillende
 14. Alendronsyre, osteoporose
 15. Mirtazapin, depression
 16. Oxycodon, smertestillende
 17. Quetiapin, antipsykotika
 18. Enalaprilog diuretica, blodtryk
 19. Venlafaxin, depression
 20. Pregabalin, angst, smertestillende
 
Tilskud til  behandling

Har du fået skadet på tænderne pga. mundtørhed efter kemo- eller strålebehandling ansøge regionen om tilskud til tandbehandling.

Du kan ligeledes søge om tilskud, hvis du lider af Sjögrens syndrom og har fået betydelig skader deraf.

 

Video om Sjögrens Syndrom

 

Citeret nyhed: 

“Flere og flere får tandsygdomme som bivirkning af medicin
PRESSEMEDDELELSE FRA TANDLÆGEFORENINGEN 

Flere og flere døjer med tandsmerter og store tandlægeregninger, som i bund og grund skyldes nødvendigt medicinforbrug. Det viser tal fra en undersøgelse, som Tandlægeforeningen netop har gennemført.

Tandproblemerne opstår, fordi mange typer medicin har mundtørhed som bivirkning. Man producerer simpelt hen mindre spyt, hvilket kan føre til caries og andre sygdomme i munden, fordi der i spyttet er bakterier, som virker beskyttende.

I den nye undersøgelse fra Tandlægeforeningen rapporterer 2 ud af 3 tandlæger, at der de seneste 10 år har været en stor stigning eller en stigning i antallet af patienter med tandsygdomme som følge af mundtørhed, der er en bivirkning af medicin.

Årsagerne til stigningen er ifølge tandlægernes besvarelser først og fremmest, at flere og flere danskere får ordineret medicin mod depression og andre psykiske lidelser. Mange præparater inden for denne kategori har mundtørhed som bivirkning. Desuden har et stadigt stigende antal ældre med egne tænder et meget stort og sammensat medicinforbrug. Som en tandlæge svarer, er det ikke usædvanligt, at oversigten over en ældre patients medicin fylder to A4-ark. Derudover får mange kræftpatienter, der har fået kemoterapi, problemer med tænderne bagefter.

FAKTA:

 • Forskere vurderer, at 10 procent af voksenbefolkningen lider af mundtørhed, som skyldes forbrug af medicin
 • En ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen viser, at 63 procent af tandlægerne oplever en stigning eller en stor stigning i antallet af patienter, der har tandsygdomme som følge af mundtørhed, der skyldes medicinforbrug.
 • 98 procent af tandlægerne svarer, at de har patienter, der har tandsygdomme som følge af mundtørhed, der skyldes medicinforbrug.
 • Mundtørhed er en bivirkning af bl.a. medicin mod psykiske lidelser, allergi og astma. Mundtørhed er også en bivirkning af blodtrykssænkende medicin, vanddrivende medicin og cellegift (kemoterapi).”    
  6 JUNI 2017