Paradentosekirurgi

Hvis den almindelige parodontitis behandling i form af rensninger ikke opnår de ønskede resultater, kan et kirurgisk indgreb være nødvendigt. Dette gøres for at få bedre adgang til tandroden så den kanrengøres, for at mindske lommerne, eller for at dække den blottede tandrod.

Lapoperation

En lapoperation er et kirurgisk indgreb, man kan overveje at benytte sig af, hvis man har tandkødslommer på mere end 5 mm. I alt sin enkelthed lægges der nogle små snit ved en tand, eller ved flere tænder, der er problemer med. Når snittene er lagt, foldes tandkødet forsigtigt til siden, tandlægen får udsyn til både rod og knogle. Det giver tandlægen et godt overblik samt mulighed for at rense helt i dybden og fjerne al tandsten, plak og sygt væv, der gemmer sig under tandkødet. Dette gøres i tre trin:

  1. Du lokalbedøves og tandkødet foldes til side, så der er udsyn til roden og knoglen.
  2. Roden renses grundigt. Samtidig vil Marianne kunne inspicere dit knogleniveau for at vurdere, om yderligere tiltag skal foretages.
  3. Dit tandkød syes nu sammen og justeres så fremtidig rengøring vil blive nemmere.
Tandkødet foldes til side, så der er udsyn til roden og knoglen
Tandkødet foldes til side, så der er udsyn til roden og knogle

 

 

Ekstra tiltag i forbindelse med en lapoperation

I nogle tilfælde vil der skulle gøres lidt ekstra i forbindelse med en lapoperation:

Reducering af tandkød (gingivektomi): Er dine lommer dybe og masser af tandkød at give af, kan der samtidig benyttes el-kirurgi. Ved dette brænder man noget at tandkødet væk, så lommerne reduceres, og renholdelsen af dem bliver nemmere. Da du allerede vil være bedøvet, vil du ikke kunne mærke noget, og det tager ikke meget ekstra tid.

Udjævning af knoglen: I forbindelse med operationen, vil Marianne kunne vurdere hvordan din knogle ser ud omkring de ramte tænder. Er der ujævnheder i overfladen eller skarpe kanter, vil disse blive glattet ud, så tandkødet får bedre forhold og derved kunne sidde bedre rundt om tanden. Det er meget lidt, der skal fjernes, så frygt ikke, at der bliver boret store huller i din kæbe. Det tager ikke mange ekstra minutter og gør ikke ondt. Du vil dog stadig kunne mærke at det runger lidt i hovedet, når boremaskinen går i gang.

Opbyggelse af ny knogle: Har du mistet knogle pga. din parodontitis, vil man alt efter udformningen af denne knogledefekt (der hvor knoglen mangler), vil man kunne tilbyde at forsøge at gendanne ny knogle. Efter der er blevet renset ud som på normal vis ved en lapoperation, vil Marianne kunne lægge noget knoglemateriale ned i knogledefekten, inden dit tandkød syes sammen igen. Dette bevirker at du forhåbentlig gendanner noget ny knogle, og derved reducerer tandkødslommerne.

Her kan de læse mere om knogleopbygning.

1) Stor og dyb knogledefekt før knogleopbygning.
2) Knogledefekt stærkt reduceret. Tandens prognose er klart forbedret.