Tandkød er i overskud/for lidt tand

Kroneforlængelse – “Gummy Smile”

Marianne er den eneste i Danmark med en officiel uddannelse inden for tandkødsoperationer, og er der for en af de få, der kan tilbyde denne type behandling.

Ved kroneforlængelse forstås det at fjerne overskydende tandkød, så mere af tandens krone bliver synlig. Af årsager til denne behandlingstype kan nævnes:

  • “Gummy smile”, altså overskydende tandkød så tænderne ser korte ud.
  • Efter tandregulering kan der være behov for at rette på tandkødslinjen.
  • I forbindelse med parodontitis behandling.
  • Som forberedelse til proteser, kroner, facader mm.
Før indgrebet
Efter indgrebet

 

Kroneforlængelse FØR GENOPRETTENDE / kosmetisk tandpleje 

Når du skal have en krone, skal din egen tandlægen forberede din tand til at modtage kronen. Nogle gange er der ikke nok tandstruktur over tandkødslinjen for at opnå dette. Dette kan skyldes henfald, fraktur eller den er slidt ned. For at en krone kan sættes på, skal der derfor fjernes noget tandkød rundt om tanden, så der er mere luft for teknikeren at arbejde med når kronen skal laves. Dette betyder også at du ikke får sat en krone på, der presser på tandkødet og herved skades.

1) Tanden der ønskes påsat en krone (Kilde: APP)
2) Efter kroneforlængelsen er mere af tanden nu synlig, og der er nok plads at arbejde med (Kilde: APP)
3) Kronen kan nu sidde perfekt på tanden (Kilde: APP)
Sådan gøres det

I langt de fleste tilfælde vil fjernelsen af det overskydende tandkød ske ved el-kirurgi, hvor man brænder tandkødet væk. Dette er at foretrække, da det er forholdsvis ukompliceret at styre, samtidig med at man undgår blødning, da blodkarene lukkes til når der brændes. I visse tilfælde (feks. hvis du har pacemaker) vil behandlingen ske ved at skære tandkødet væk.

Samtidig med det overskydende tandkød fjernes, vil tandkødslinjen blive tilpasset så det hele har de rigtig proportioner.