Revne i en tand

Der kan opstå revner i tænder, og selvom man umiddelbart ikke kan se dem, kan de gøre ondt.

Hvad er en dentininfraktion?

En revne i tandbenet (dentinen), det gullige lag under emaljen, kaldes for en dentininfraktion. Den kan ikke ses udefra og ej heller på røntgen, hvorfor det både er svært for dig og din tandlæge, at lokalisere problemet. En revne i emaljen er normal, den kan ses og giver typisk ikke problemer.

En revne i tandens tyggeflade udviklede sig til, at hele tanden flækkede på langs og måtte trækkes ud. Kilde: Tandlægeforeningen

Hvordan føles en dentin infraktion?

Den kan være smertefri eller kan give smerter når du tygger og/eller en isning ved varmt eller koldt.

13_Infraktioner_03
Kilde: Tandlægeforeningen

Kan tandlægen opdage infraktionen?

Nej. Får du en revne i en tand, er det typisk en tand, der allerede har en fyldning eller er blevet behandlet på. Tandlægen kan ikke se revnen udefra eller på et røntgenbillede. Den bedste metode er at anvende en bidetest. Hvis testen ikke er sikker, vil du blive opfordret til at se tiden an, og forsøge at huske hvor du får ondt.

Hvordan opstår en dentininfraktion?

  • Tanden er blevet brugt i mange år, og er derfor blevet svækket
  • En fyldning i tanden
  • En rodbehandling (Vil altid svække tanden)
  • En svag tand udsat for meget slid og pres, hvilket typisk er i en kindtand med store fyldninger

Hvornår skal en revne behandles?

Har du ingen symptomer skal tanden ikke behandles.
Har du symptomer skal tanden behandles ellers kan nerven risikere at tage skade og skal rodbehandles. En tand kan også knække. Er det blot et lille stykke, der knækker af, kan dette repareres, men flækker hele tanden, er man nødsaget til at trække tanden ud.

Forebyggelse og behandling

Det vigtigste man kan gøre, for at undgå revner, er at undgå caries og dermed fyldninger og undgå stor belastning af tænderne (tandskæren).

Opdages en dentinfraktion, skal tandlægen først forsøge at stabilisere tanden. Har du blot en lille fyldning i den berørte tand, kan man nøjes med at lime tanden sammen igen med en plastfyldning, samt at slibe overfladen, så dit bid ikke presser ned på den svage del af tanden. Dette kan nogle gange være nok.

Mørke revner er dentin infraktioner.
Revner limes sammen med en plastfyldning. Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Har tanden en stor fyldning, eller er den meget belastet, kan en krone blive nødvendig for at holde tanden sammen. Har nerven taget skade, skal den rodbehandles. Hvis en revne er uheldigt placeret, kan tanden ende med at flække helt, nogle gange midt under en behandling og må trækkes ud.

Revne i en tand, hvor der tidligere var en stor fyldning.
Revnen holdes sammen af en guldkrone. Kilde: Tandlægeforeningen