Oral cancer (mundehulekræft)

 

De mest almindelige former for kræft i mundhulen opstår i mundslimhinden. Et sjældnere tilfælde indbefatter kræft i mundspytkirtlen og andre endnu mere sjældne former findes også.

 

Symptomer på kræft i mundhulen

De hyppigste symptomer er forandringer i mundens slimhinde. Tegn kan f.eks. være vedholdende sår, der bløder let og ikke heler inden for et par uger, røde eller hvide læsioner og lapper, smerte eller følelsesløshed, en klump, hævelse eller eroderet område, svært ved at tygge eller synke eller en ændring i den måde dine tænder passer sammen når du lukker din mund.

Man kan opleve at være symptomfri, men ømhed og smerte, både spontant og ved berøring, samt i forbindelse med synkning, kan være tilstede.

Hvad er årsagen?

Der kan være mange årsager, men rygning og overdrevet forbrug af alkohol er de største bidragere. En kombination og begge dele virker forstærkende.

Forebyggelse og behandling

Undgå rygning og hold forbruget af alkohol nede, hvis du ønsker at forebygge mundehulekræft.

Mener din tandlæge, du har kræft, vil du blive sendt videre til en specialist. Selve behandlingen vil foregå på et hospital, hvor man enten vælger strålebehandling eller at forsøge at opererer det berørte væv væk.

Jo hurtigere man opdager kræften, des bedre bliver prognosen, så det gælder om at begynde behandling før det vokser sig større eller spreder sig. Det er vigtigt du opsøger din tandlæge, hvis du har mistanke om forandringer i mundhulen.

Undersøgelser har vist, at en sund kost med frugt og grøntsager kan hjælpe med at forebygge udvikling af forstadier til kræft. Marianne vil bruge Vizilite Plus til at hjælpe med at opdage mundtlige abnormiteter.

Mundehulekræft i mundbunden under tungen.

Kilde: Tandlægeforeningen


Kemo- og strålebehandling

Tilstedeværelsen af ukontrolleret paradentose kan komplicere kemo- og strålings- terapi og vice versa.

Orale komplikationer omfatter mundtørhed, tandkødsbetændelse, sår i munden, infektion, talebesvær, tygge, synke, huller i tænderne, emalje/rod erosion, tab af smagsans, kæbe stivhed, forsinket heling.

Derfor er orale forbehandling afgørende for at reducere risikoen for og omfanget af orale komplikationer og smerter, undgå oral kirurgi og forbedre den generelle sundhed.

Daglig mundhygiejne rutine er meget vigtigt. Børste og  bruge tandtråd forsigtigt, bruge fluortandpasta, lokale fluorid applikationer kan ordineres, undgå slik og sodavand, medmindre det er sukker-fri.
Undgå mad med skarpe objekter, tobak, og alkohol.
For en øm mund, skyl med semi-varmt vand blandet med ¼ tsk bagepulver og 1/8 tsk salt, efterfulgt med at skylle med almindeligt vand.

Emalje erosion på grund af opkastning (mave syrer) kan forhindres ved skylning af munden med ¼ teskefuld bagepulver i 1 kop varmt vand, til at neutralisere syren, og efterfulgt af anvendelse af en fluorid skylning. Din onkolog kan overveje at ordinere anti-kvalme medicin.

Oplys os venligst om din behandling.

Kontakt tandlægen hurtigts muligt

Du skal være opmærksom på tænderne, hvis du, eller en bekendt, får konstateret cancer i hoved/hals-regionen. Strålebehandling kan være meget skadelig for tænderne, og det ikke altid, hospitalet husker at oplyse dig om dette. For at få den bedst mulige prognose for dine tænder, kontakt da din tandlæge hurtigts muligt ved konstatering af cancer, så en redningsplan kan blive sat i værks.

Fortsat samarbejde med din tandlæge efter endt kræftbehandling kan også blive en nødvendighed, da både tænderne og miljøet i mundhulen kan tage skade, og derfor øger din risiko for at udvikle caries og blive ramt af huller.

I nogle tilfælde kan man få tilskud til behandling af tandskader, der er en følge af behandlingen. Spørg din tandlæge om, hvordan du søger om tilskud.

IV Bisfosfonater

Lægemidler, der anvendes i behandlingen af metastatisk knoglekræft for at hjælpe med at mindske smerter og knoglebrud , kan udvikle osteonekrose i kæben. Det anbefales, at du modtager en parodontal undersøgelse forud for denne behandling . Ved denne måde kan der udføres parodontal kirurgi forud for modtagelsen af bisfosfonat, hvis det skulle være nødvendigt.