Kræft • Bisfosfonat • Strålebehandling

De mest almindelige former for kræft i mundhulen opstår i mundslimhinden. Sjældnere er det i mundspytkirtlen og andre steder.

De hyppigste symptomer er forandringer i mundens slimhinde. Tegn kan f.eks. være sår, der bløder let og ikke heler inden for et par uger, røde eller hvide læsioner, smerte eller følelsesløshed, en klump, hævelse eller eroderet område, svært ved at tygge eller synke eller en ændring i den måde dine tænder passer sammen når du lukker din mund. Man kan være symptomfri, men ømhed og smerte, både spontant og ved berøring, samt i forbindelse med synkning, kan være tilstede.  Rygning og overdrevet forbrug af alkohol er de største årsager. En kombination og begge dele virker forstærkende. Det er vigtigt med tandlægebesøg. Mener din tandlæge, du har kræft, vil du blive sendt videre til en specialist. Selve behandlingen vil foregå på et hospital, hvor man enten vælger strålebehandling eller operation. Jo hurtigere, jo mindre spredning, des bedre bliver prognosen. Undersøgelser har vist, at en sund kost med frugt og grøntsager kan hjælpe med at forebygge udvikling af forstadier til kræft.

Mundehulekræft i mundbunden under tungen. Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Kemo- og strålebehandling

Tilstedeværelsen af ukontrolleret paradentose kan komplicere kemo- og strålings- terapi og vice versa.

Orale komplikationer omfatter mundtørhed, tandkødsbetændelse, sår i munden, infektion, talebesvær, tygge, synke, huller i tænderne, emalje/rod erosion, tab af smagssans, kæbe stivhed, forsinket heling.

Forbehandling er afgørende for at reducere risikoen for komplikationer, smerter, oral kirurgi og for at forbedre den generelle sundhed.

Daglig mundhygiejne rutine er meget vigtigt. Børste og  bruge tandtråd forsigtigt. Brug fluortandpasta og evt lokal fluorid applikation (recept). Undgå slik og sodavand med sukker, mad med skarpe kanter, tobak og alkohol.

Ømhed i munden: Skyl med semi-varmt vand blandet med ¼ tsk bagepulver og 1/8 tsk salt, efterfulgt med at skylle med almindeligt vand.

Emalje erosion på grund af opkastning (mave syrer): Dette kan neutraliseres ved skylning af munden med ¼ teskefuld bagepulver i 1 kop varmt vand, og efterfulgt af anvendelse af en fluorid skylning. Din onkolog kan overveje at ordinere anti-kvalme medicin. 

Kontakt tandlægen hurtigst muligt

Før kræftbehandling: Du skal være opmærksom på tænderne, hvis du får konstateret cancer i hoved/hals-regionen. Strålebehandling kan være meget skadelig for tænderne. For at få den bedst mulige prognose for dine tænder, kontakt os hurtigst muligt, så en plan kan iværksættes.

Efter endt kræftbehandling: Både tænderne og miljøet i mundhulen kan have taget skade, og derfor øger risiko for caries (huller i tænder). I nogle tilfælde kan man få tilskud til behandling af tandskader, der er en følge af behandlingen. Spørg din tandlæge om, hvordan du søger om tilskud.

IV Bisfosfonater

Lægemidler, der anvendes i behandlingen af knoglekræft for at hjælpe med at mindske smerter og knoglebrud, kan udvikle osteonekrose (knoglen dør) i kæben. Sandsynligheden siges at være ca 5-20%. Det anbefales, at du modtager en parodontal undersøgelse forud for denne behandling . Evt parodontal kirurgi skal fortages forud for modtagelsen af bisfosfonat. Hospitalet udfører evt tandudtrækninger o.lign.

Sammenhæng mellem tandkødsygdomme og cancer

Med en historik af tandkødssygdomme viser det sig at man har 52% større risiko for at udvikle mave cancer, mens risikoen for at udvikle hals cancer er 43% større end hos personer der ikke har lignende historik. Tandtab kan desuden også påvirke risikoen for at udvikle cancer. Personer der har tabt to eller flere tænder, grundet tandkødssygdomme, har op til 33% større risiko for at udvikle mave caner, og 42% større risiko for at udvikle hals cancer, sammenlignet med personer der aldrig har tabt en tand grundet tandkødssygdomme. Denne sammenhæng skyldes at mundhulen, spiserøret og maven, ligger i relation til hinanden, og alle er vigtige komponenter i fordøjelsessystemet. Personer med parodontale problemer har ofte en højere systemisk inflammation, hvilket er en af de underlæggende årsager til cancer udvikling. 

Kilde: TUESDAY, July 21, 2020 (HealthDay News) — Want to avoid cancer? Consider brushing and flossing more often.

A study published in Cancer Prevention Research linked periodontal disease with a higher risk of developing polyps and adenomas that can lead to colon cancer, according to Forbes. Higher risk of these lesions was associated with the severity of gum disease. For example, people who have lost four or more teeth had a 36% higher risk of getting advanced conventional adenomas. Forbes (tiered subscription model)

Nye studier viser nu også relationer til Prostatakræft (dette afsnit skal opdateres ved lejlighed)