Laser

VI KAN IKKE TILBYDE LASER BEHANDLING
VI ER VED AT UNDERSØGE EMNET YDERLIGERE I ØJEBLIKKET

Lasers kan bruges til at behandle tandkødssygdomme som parodontitis, men bruges også i forbindelse med andre behandlinger. Studier har vist, at brugen af laser måske kan have samme virkning som traditionel rensning med ultralyd og håndinstrumenter. Laseren kan bruges til at dræbe bakterier, som ved en parodontitisbehandling, men kan også bruges til at skære (fx. ved Frenectomi ) eller bruges til ar fjerne carieret tandsubstands.

Kan det være farligt at bruge laser?

Både ja og nej. Hver laser har en forskellig bølgelængde og energi og kan bruges sikkert til forskellige parodontale behandlinger. Dog kan laseren gøre skade på vævet, hvis der benyttes en ukorrekt bølgelængde og styrke til den aktuelle behandling.

Hvorfor er laser ofte smertefri?

Laserens varmeenergi “fordamper” det ønskede, ofte syge, væv. Når laseren gør dette, bliver det omkringliggende væv udsat meget lidt for laseren. Laseren arbejder så hurtigt, og gennem gentagende impulser med lang nok hviletid mellem impulserne, at der ikke sker en kumulativ (tilføjelse af tidligere impulser) effekt, og der udløses derfor ikke en reaktion fra nerverne (i form af smerte). Laseren forsegler samtidig overfladen.

Ved at bruge en laser reduceres efterfølgende inflammation på operationsstedet også, hvilket betyder mindre smerter og hurtigere heling efter behandlingen, frem for traditionelle kirurgiske teknikker.

Bakker forskningen op om brugen af laser til parodontal behandling?

På nuværende tidspunkt, er der ikke noget der tyder på, at brugen af laser er bedre end de traditionelle metoder når det kommer til behandling af parodontale sygdomme, men deres effekt er dokumenteret.

 

Mere om dental lasere

(Herfra bliver det ret tung og meget specifik læsning for de virkelig interesserede)

Hvad er en laser?

Ordet LASER er akronym for de engelske ord “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” “Lysforstærkning ved stimuleret udsendelse af stråling”.

Lys er en form for energi, der bevæger sig i en bølge som en partikel, kaldet en foton. Fotonbølger har tre egenskaber. Den ene er amplituden, (vertikal måling af højden af ​​bølgen = energien af ​​bølgen), det andet er længden af ​​bølgen (farven af ​​lyset) og det tredje er hastigheden (lysets hastighed).

Laserlys er meget specifik med en stabil bølgehøjde, en enkelt bølgelængde med en farve og en fokuseret stråle med koncentreret energi giver varme, der kan skære eller desinficere væv (i modsætning el-pærer, der har variabilitet af amplitude og bølgelængde, der spreder lys i mange retninger).

Laserlys (og pære) er en type af elektromagnetisk stråling.

Laser er IKKE ioniserende stråling som røntgen/X-ray, som kan forårsage risiko for mutationer i DNA.

 
Lasere i tandplejen og sikkerhed

Der findes flere typer af lasere med forskellige bølgelængder og de bruges til forskellige vævstyper.

Kortbølge lasere (Diode og Nd: YAG) har en affinitet (selektiv absorption) for vævspigmenter (mørk farve, hæmoglobin, melanin) og anvendes til bløddelskirurgi og blodpropper. Laseren arbejder på pigment og vil ikke skade omgivende knogle eller tand på de indstillinger, der bruges til blødt væv. Da sygt blødt væv har en højere hæmoglobinindhold og melanin fra bakterierne, bliver laserlyset absorberet af det syge væv uden at påvirke det sunde væv. Disse lasere har en bølgelængde i det infrarøde spektrum.

Nd: YAG – Bølgelængde: 1064 nm, Pulsbredde: 100 – 120 mikrosekunder, Energi pr. puls: 15 Watt, Frekvens: 10 – 100 Hz, (5 Hz trin), Leverings System: 200μ og 300μ fibre, Køling Integreret: luft- og vandkøling.

Diode laser: Bølgelængde 810/940/980 nm. www.biolase.com

Længere lasere (Er: YAG, Cr: YAG) har en affinitet til vand, kan genkende carieret del af tanden på grund af forskelle i vandindhold mellem fast og ødelagt tandstruktur, og anvendes til tænder og knogler.

Hårdtvævs lasere kan fjerne carieret væv, men kan ikke fjerne gammelt sølvfyldningsmateriale, fordi varmen fra laseren vil fordampe kviksølvet i fyldningerne. Fjernelse af plastfyldningsmateriale kan lade sig gøre, men er  meget vanskeligt og langsomt.

Laseren udsender lysenergi enten i kontinuerlige eller pulserede former. De fleste dental lasere er af den pulserende type. Pulsen (burst af lys) leverer laserens varmeenergi hurtigt (hver impuls har en varighed på et par ti tusindedele af et sekund) og tillader vævet tid til at køle af, før initiering af anden puls. Varmen tilbageholdes ikke af tanden eller det bløde væv. Laserens varmeenergi virker ved enten at koge vandet væk i og mellem cellerne, eller ved at forårsage mikro-udvidelse af hårdt væv, hvilket resulterer i en lille eksplosion (POP), som fjerner den uønskede væv.
Ved brug af en laser, der giver kontinuerligt lys, og ikke pulsere, kan nerverne blive påvirket så meget, at det gør ondt, og lokalbedøvelse kan derfor være nødvendig.
Tandlægen skal altid sørge for at bruge den korrekte laser på de korrekte indstillinger for hver patients tilfælde, ligesom alle andre dental værktøjer. Det er vigtigt for alle i lokalet til at bruge særlige sikkerhedsbriller, mens laseren bliver brugt, for at forhindre øjenskader.

Fordele ved laser i parodontal behandling og kirurgi – en summering fra kommercielle sites

Laser er præcis og specifik for bestemte vævstyper. Når det bruges korrekt, betyder det, laseren ikke påvirker omgivelserne. Laser kan dræbe bakterier i området der arbejdes på (paradentose, kirurgisk, endodontisk). Laser kan reducere parodontal infektion ved at dræbe parodontale bakterier, der forårsager sygdommen. Ved korrekt brug og behandling, og sammen med optimal daglige mundhygiejne, kan dette hjælpe til processen med at stabilisere den parodontale tilstand. Det reducerer dog ikke alle lommedybder til en langsigtet optimal sund tilstand. Parodontalkirurgi med eller uden laser kan være den optimale behandling.
Laser kan fjerne sygt blødt væv, der ligger som en foring (curettage) i tandkødslommen og forsøger at “forsegle” det på samme tid (som varme kan forsegle enden af ​​et tov). Lokalbedøvelse anbefales så tandsten kan blive fjernet med ultralyd, sammen med at laseren bliver brugt.
NdYag laser fjerner ikke tandsten, men det kan gøre det porøst og derfor lettere at fjerne. Curettage kan gøres med handinstrumenter alene, men laser har adgang til vanskelige områder. Laser kan være et alternativ til en tandkøds operation hvis det f.eks ønskes at opretholde tandkødshøjden æstetisk på fortænderne, eller når kirurgi nægtes af patienten eller ikke en fordelagtig mulighed (sygdom, medicin, handicap).   

Fordelene ved laser er: Ingen brug af skalpel til at skære med, ingen syning, i milde tilfælde ingen bedøvelse, fjerner kun det syge væv uden at fjerne noget af ​​det sunde væv, beholder højden af ​​vævet omkring fortænderne, mindre inflammatorisk reaktion, mindre blødning, færre smerter, mindre hævelse, mindre postoperativ ubehag, hjælpe med heling og opnå en sund parodontal tilstand. 
Laser til blødt væv giver ingen vibrationer og ingen ubehagelige lyde.  Mindre oral kirurgi, så som at fjerne tunge- eller læbebånd, afdække implantater, blødtvævs kroneforlængelse, forhindrer blødning, når der skal tages aftryk til kroner, eller fjernelse af cyster og tumorer kan alle udføres af en laser med minimal traume og blødning til området. De fleste operationer kan udføres med en meget lille lokal anæstesi.  Laser terapi er sikkert for patienter med sundhedsmæssige betænkeligheder som diabetes, HIV, eller hæmofili.

Begrænsninger og udtalelser af lasere 

Lasere i dental forskning og praksis er blevet mødt med kontroversielle udtalelser, der skyldes det faktum, at forskningsresultater er varierende. Da laserudstyr og indstillinger ændres hele tiden, er det næsten umuligt at sammenligne forskningsresultater og derfor er det svært at blive enige om effekten af ​​lasere i parodontologi. Marianne har en åben tilgang til emnet, og gør sit bedste for at holde sig ajour på internationale konferencer og med udgivelser, så hun kan give dig hendes bedste råd. Lasere har deres begrænsninger og kan ikke erstatte andre dentale værktøjer. NdYag laser alene fjerner ikke calculus (tandsten). ErYag laser kan fjerne tandsten, men bør anvendes med forsigtighed. Ikke alle patienter er egnede til laser terapi, i hvilket tilfælde en traditionel kirurgisk tilgang bør bruges til at skabe de ønskede resultater. 

Laser kan derfor hjælpe dig som patient, da den både dræber bakterier, men den kan også gøre dit besøg hos nemmere, hvis du frygter smerte eller kirurgi, da laseren føles blidere. Optimal daglig mundhygiejne er dit nummer ét aktiv og ikke må overses. Vi vil rådgive dig, om hvordan du få din paradentose behandlet og samt vedligeholdelse på den mindst ubehageligt og mest effektive og omkostningseffektive måde. 

Laser Certificering af Tandlæger

Marianne har taget flere certificeret postgraduate kurser, der tilbydes af ‘International Society for Oral Laser Applications’.

Dette er en organisation dedikeret til at give undervisning om lasere og teste tandlæger til at sikre, at standarder for pleje er opfyldt. Gruppen er sammensat af forskere, akademikere og praktiserende tandlæger.

Hun ikke er kommercielt eller økonomisk involveret i noget laser-selskab.