Laser

VI KAN IKKE TILBYDE LASER BEHANDLING LIGE NU MEN ER VED AT UNDERSØGE EMNET YDERLIGERE I ØJEBLIKKET

Laser kan bruges som supplement til at behandle tandkødssygdomme. Den kan dræbe bakterier (f.eks. parodontitis), eller skære (f.eks. læbebåndskirurgi) eller fjerne caries i tanden.

Kan laser gør skade

Både ja og nej. Hver laser har en forskellig bølgelængde og energi. Den rigtige laser gør ikke skade. Den ukorrekte bølgelængde og styrke kan gøre skade.

Hvorfor er laser ofte smertefri

Laserens varmeenergi “fordamper” det syge væv præcist, og det omkringliggende væv bliver meget lidt udsat. Laseren arbejder så hurtigt, og gennem gentagende impulser med lang nok hviletid mellem impulserne, at der ikke sker en kumulativ (tilføjelse af tidligere impulser) effekt. Der udløses derfor ikke en reaktion fra nerverne (i form af smerte). Laseren forsegler samtidig overfladen. Efterfølgende inflammation på et operationssted reduceres også, hvilket betyder mindre smerter og hurtigere heling efter behandlingen.

Bakker forskningen op om brugen af laser til parodontal behandling

På nuværende tidspunkt, er der ikke tilstrækkelig dokumentation for, at brugen af laser er bedre end de traditionelle metoder når det kommer til behandling af parodontitis. Der er dog nye lovende studier på vej med hensyn til peri-implantitis.

Mere om dental lasere

(Herfra bliver det ret tungt og meget specifik læsning for de virkelig interesserede)

Hvad er en laser lys

Ordet LASER er akronym for det engelske ord “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” “Lysforstærkning ved stimuleret udsendelse af stråling”.

Lys er en form for energi, der bevæger sig i en bølge som en partikel, kaldet en foton. Fotonbølger har tre egenskaber. Den ene er amplituden, (vertikal måling af højden af ​​bølgen = energien af ​​bølgen), det andet er længden af ​​bølgen (farven af ​​lyset) og det tredje er hastigheden (lysets hastighed).

Laserlys er meget specifik med en stabil bølgehøjde, en enkelt bølgelængde med en farve og en fokuseret stråle med koncentreret energi giver varme, der kan skære eller desinficere væv (i modsætning el-pærer, der har variabilitet af amplitude og bølgelængde, der spreder lys i mange retninger). Laserlys (og pære) er en type af elektromagnetisk stråling. Laserlys er IKKE ioniserende stråling som røntgen/X-ray, som kan forårsage risiko for mutationer i DNA.

Lasere i tandplejen og sikkerhed

Der findes flere typer af lasere med forskellige bølgelængder og de bruges til forskellige vævstyper.

Kortbølge lasere

Diode og Nd:YAG har en affinitet (selektiv absorption) for vævspigmenter (mørk farve, hæmoglobin, melanin) og anvendes til bløddelskirurgi og blodpropper. Laseren arbejder på pigment og vil ikke skade omgivende knogle eller tand på de indstillinger, der bruges til blødt væv. Da sygt blødt væv har en højere hæmoglobin indhold og melanin fra bakterierne, bliver laserlyset absorberet af det syge væv uden at påvirke det sunde væv. Disse lasere har en bølgelængde i det infrarøde spektrum.

Diode laser – Bølgelængde 810/940/980 nm. www.biolase.com
Nd:YAG – Bølgelængde: 1064 nm, Pulsbredde: 100 – 120 mikrosekunder, Energi pr. puls: 15 Watt, Frekvens: 10 – 100 Hz, (5 Hz trin), Leverings System: 200μ og 300μ fibre, Køling Integreret: luft- og vandkøling.

Længerebølge lasere

Er:YAG og Cr:YAG har en affinitet til vand, kan genkende carieret del af tanden på grund af forskelle i vandindhold mellem fast og ødelagt tandstruktur, og anvendes til tænder og knogler. Disse hårdtvævs lasere kan fjerne carieret væv, men kan ikke fjerne gammelt sølvfyldnings materiale, fordi varmen fra laseren vil fordampe kviksølvet i fyldningerne. Fjernelse af plastfyldningsmateriale kan lade sig gøre, men er meget vanskeligt og langsomt.

Lysenergi

Lys udsendes fra laseren i enten en kontinuerlige eller pulserede form.

Pulserende lys lasere er de hyppigste. Pulsen (“burst” af lys) leverer laserens varmeenergi hurtigt (hver impuls har en varighed på et par ti tusindedele af et sekund) og tillader vævet tid til at køle af, før initiering af anden puls. Varmen tilbageholdes ikke af tanden eller det bløde væv. Laserens varmeenergi virker ved enten at koge vandet væk i og mellem cellerne, eller ved at forårsage mikro-udvidelse af hårdt væv, hvilket resulterer i en lille eksplosion (POP), som fjerner den uønskede væv.

Kontinuerligt lys lasere, der ikke pulserer, kan gøre at nerverne blive påvirket så meget, at det gør ondt, og lokalbedøvelse kan derfor være nødvendig.

Tandlægen skal altid sørge for at bruge den korrekte laser på de korrekte indstillinger for hver patient tilfælde, ligesom alle andre dental værktøjer. Det er vigtigt for alle i lokalet til at bruge særlige sikkerhedsbriller, mens laseren bliver brugt, for at forhindre øjenskader.

Fordele ved laser i parodontal behandling og kirurgi – en opsummering fra kommercielle sites
 • Laser er præcis og specifik for bestemte vævstyper. Når det bruges korrekt, betyder det, laseren ikke påvirker omgivelserne. 
 • Laser kan dræbe bakterier i området der arbejdes på (parodontitis, kirurgi, rodbehandling) og reducere infektion.
 • Parodontitis: Ved korrekt brug og sammen med optimal daglige mundhygiejne, kan laser hjælpe med til at stabilisere den parodontale tilstand. Det reducerer ikke alle lommedybder til en langsigtet optimal sund tilstand. Parodontalkirurgi med eller uden laser kan være den optimale behandling. (Gode studier afventes)
 • Curettage: Laser kan fjerne sygt blødt væv, der ligger i tandkøds lommen og forsøger at “forsegle” det på samme tid (som varme kan forsegle enden af ​​et tov). Lokalbedøvelse anbefales så tandsten kan blive fjernet med ultralyd samtidigt. Curettage kan gøres med håndinstrumenter uden laser, men studier har ikke vist bedre resultater en dybde rodrensninger alene. Laser har dog bedre adgang til vanskelige områder.
 • Tandsten kan ikke fjernes med NdYag laser, men det kan gøre det porøst og derfor lettere at fjerne med ultralyd. ErYag laser kan fjerne tandsten med forsigtighed.
 • Æstetik: Laser kan være et alternativ til tandkøds operation hvis det f.eks ønskes at opretholde tandkødshøjden æstetisk på fortænder.
 • Angst: Når kirurgi nægtes af en patient kan laser være alternativ.
 • Sygdom og medicin: Laser er sikkert for patienter med blodfortyndings medicin, dårlig opheling (diabetes) eller handicap.
 • Fordele ved laser: Ingen brug af skalpel til at skære med, ingen syning, i milde tilfælde ingen bedøvelse, fjerner kun det syge væv uden at fjerne noget af ​​det sunde væv, beholder højden af ​​vævet omkring fortænderne, mindre inflammatorisk reaktion, mindre blødning, færre smerter, mindre hævelse, mindre postoperativ ubehag, hjælper med heling og opnåelse af sunde tilstande.
 • Laser til blødt væv: Ingen vibrationer eller ubehagelige lyde. Minimal traume og blødning.  Kan bruges til mindre oral kirurgi, fjerne tunge- eller læbebånd, afdække implantater, blødtvævs kroneforlængelse, forhindring af  blødning ved aftryk til kroner, fjernelse af cyster og tumorer.
Begrænsninger og forskning om lasere 
 • Lasere i dental forskning og praksis er blevet mødt med kontroversielle udtalelser, der skyldes det faktum, at forskningsresultater er varierende. Da laserudstyr og indstillinger ændres hele tiden og er forskellige, er det næsten umuligt at sammenligne forskningsresultater og derfor er det svært at blive enige om effekten af ​​lasere i parodontologi.
 • Marianne har en åben tilgang til emnet, og gør sit bedste for at holde sig ajour på internationale konferencer og literatur, så hun kan give dig hendes bedste råd. 
 • Lasere har deres begrænsninger og kan ikke erstatte andre dentale værktøjer. Laser kan måske hjælpe dig, da den dræber bakterier, og kan også gøre dit besøg nemmere, hvis du frygter smerte eller kirurgi, da laseren føles blidere. Optimal daglig mundhygiejne er dit nummer ét mission og ikke må overses.
Laser Certificering af Tandlæger

Marianne har taget flere certificeret postgraduate kurser, der tilbydes af ‘International Society for Oral Laser Applications’. Dette er en organisation dedikeret til at give undervisning om lasere og teste tandlæger for at sikre, at standarder er opfyldt. Gruppen er sammensat af forskere, akademikere og praktiserende tandlæger. Hun ikke er kommercielt eller økonomisk involveret i noget laserfirma.