Hvad er et tandimplantat

Et implantat fungerer som en kunstig rod.

Et tandimplantat er første skridt til at få en færdig kunstig tand, der er fastgjort i kæben, som du kan få lavet, hvis du mangler én eller flere tænder. Selve implantatet udgør roden, i den kunstige tand, og der skal efterfølgende sættes en krone på, som er den del af tanden, der er synlig. Som udgangspunkt kan alle få et implantat, både unge og ældre, men individuelle forhold kan dog betyde at denne behandling må fravælges. Du skal derfor have en grundig undersøgelse hos tandlægen for at klarlægge, om denne behandling er den rigtige behandling for dig.

Fordele ved et implantat:

  • Man undgår løstsiddende proteser
  • Tanden holder typisk i mange år
  • Tanden både fungerer og ligner en rigtig tand

Prisen for et enkelt implantat ligger på omkring 10.000 kr. Bliver der sat flere i samtidig, vil prisen på de efterfølgende implantater være omkring 7.000 kr. Alt efter hvad du ønsker implantatet skal bruges til, vil de efterfølgende omkostninger variere. Disse muligheder skal Marianne selvfølgelig nok gennemgå med dig, og rådgive dig om den bedst mulige løsning til præcis dit tilfælde. Husk at Sygeforsikringen “danmark” kan give et væsentligt tilskud til hele behandlingen, hvis du er medlem. 

Hvad er et implantat?

Et implantat er simpelt forklaret en lille skrue, der opereres ind i kæbeknoglen og efter noget tid vokser sammen med knoglen, og derved fungerer som en tandrod. Når implantatet er vokset sammen med knoglen, kommer den synlige del på, nemlig selve kronen, og du vil nu have en tand, der både fungere og ligner en helt rigtig tand.

 Implantatet fastgøres i kæben, og kun kronen er synlig.

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

 

 

 

Skruen der opereres ind i kæben er 3-5 mm tyk samt 8-16 mm lang. Det specielle gevind på implantatet gør det nemmere for knoglen at vokse op omkring det. Inde i implantatet er der en skruegang, hvori der skrues en abutment i, altså en opbygning. Det er på denne opbygning, kronen senere vil sætte fast på.

Billedet viser at tandkødet er helt flot omkring implantat skruen.
Patienten er nu klar til at få påsat en krone på sit implantat.
 
Hvad er et tandimplantater lavet af?

Tandimplantater er lavet af titanium, hvilket er et biokompatibelt metal, som også anvendes i ledudskiftninger. På grund af kompatibiliteten vokser kæbebenet omkring implantatet, hvilket gør det fast og stabilt.

Her på klinikken benytter vi os kun af implantater af høj kvalitet fra anerkendte producenter – vi ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteten, da vil vil holde risikoen for efterfølgende komplikationer så lille som mulig.

Fordele ved implantater frem for proteser eller broer

Æstetisk:
Implantater skaber et attraktivt, naturligt smil.
Implantater ser ud og føles som om, det er dine egne rigtige tænder. De forhindrer knogletab og tandkød i at trække sig. De gendanner tabt læbestøtte og kan minimere rynker rundt om munden.

Tandbesparende:
Implantater påvirker ikke kvaliteten af ​​dine tilstødende tænder.
Fastgjorte broer er hurtigere at lave, men de tilstødende tænder skal inddrages, med risiko for fremtidige nerve- og rodkomplikationer.
Krogene på proteser, hæfter på tænderne og kan til sidst løsne dem eller forårsage huller.

Tillid:
Tandimplantater er komfortable og føles som naturlige tænder.
Implantater giver dig mulighed for at tale og spise uden problemer. De eliminerer smerter, ubehag og begrænsninger af utilpassede proteser.

Pålidelig:
Efter helingsperioden er succesraten for tandimplantater mellem 94% og 98%.
Hvis du er en ikke-ryger med god mundhygiejne, er procentdelen tættere på 98%. Intet er dog 100% forudsigeligt.

Mundhygiejne:
Der kræves ingen specialpleje efter proceduren.
Mundhygiejnen for  tandimplantater er den samme som for naturlige tænder: børstning, tandtråd og periodiske kontroller. Implant-understøttede proteser kan let fjernes, og dermed kan den optimale hygiejne opnås. 

Hvad koster implantater?

Prisen bestemmes af flere faktorer:

  • Antallet og typen af implantat (er), der skal bruges.
  • Mængden af knogletab og evt. sinusløft.
  • Den type slutbehandling du vælger (krone, bro, protes på implantater).

Prisen for et enkelt implantat ligger på omkring 10.000 kr. Bliver der sat flere i samtidig, vil prisen på de efterfølgende implantater være omkring 7.000 kr. Hvis behandlingen er mere kompliceret, hvis der fx. ikke er meget knogle tilbage, vil omkostningerne stige, ligesom den type slutbehandling, du vælger i samråd med Marianne, betyder hvad prisen ender på.

Behandlingen indbefatter:
Gennemgang af dine gamle røntgenbilleder og optagelse af nye (hvis nødvendigt). Din specifikke behandlingsplan vil blive lavet samt gennemgået, og du vil på forhånd blive oplyst om en tidshorisont samt en forventet totalpris.

Tilskud fra Danmark:
Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til implantatbehandlinger, og hvis du er medlem af “danmark”,  kan der opnås tilskud til selve implantaterne, implantatkronen, abutment og implantatoperationen. Dertil gives der selvfølgelig også tilskud til bedøvelse og røntgenbilleder i forbindelse med behandlingen.

Eksempel på maksimalt tilskud til en hel-implantatbehandling i 2018 (selve operationen, implantat, abutment, og implantatkrone, samt bedøvelse og røntgenbilleder):

Gruppe 1 og 2 (medlem i mindre end 5 år) = op til 6.190,-
Gruppe 1 og 2 (medlem i mere end 5 år) = op til 7.265,-
Gruppe 5 (medlem mindre end 5 år) = 2.390,-
Gruppe 5 (medlem mere end 5 år) = 3.565,-

 

Danmark sygeforsikring

 

 
 
Kan jeg få tandimplantater?

Det er op til Marianne som parodontist at vurdere, om du er egnet til at få implantater.

Du er sandsynligvis en god kandidat til at få implantater, hvis du har et godt helbred, har optimal og tilfredsstillende oral hygiejne, sundt tandkød, ingen parodontale sygdomme og tilstrækkelig knoglestruktur til at understøtte implantatet. Hvis ikke, kan hun rådgive og hjælpe dig, så du muligvis kan opnå den optimale orale tilstand for at være kanditat til implantater.

Generelt er ukontrollerede diabetikere og kræftpatienter, der for nylig har modtaget strålebehandling, ikke gode kandidater. Enhver anden medicinsk tilstand er normalt ikke noget, der forhindrer dig i at få tandimplantater.

Er der en aldersbegrænsning for implantater?

Der er ingen øvre aldersbegrænsning. Enhver i alle aldre kan have tandimplantater, så længe der er nok knogle til rådighed til at placere implantatet. Unge patienter under 20 år er muligvis ikke egnede, på grund af at deres kæbe stadig vokser.

Hvornår kan jeg arbejde igen?

Normalt er du klar til at arbejde igen allerede dagen efter.

Hvilke faktorer bidrager langsigtet succes for et implantat?

Succesen af et tandimplantat afhænger af knoglens kvalitet, din mundhygiejne, din generelle sundhedstilstand, rygning og dit bid (skærer tænder). Det du som modtager af at implantat kan gøre for at forbedre udsigterne, er at holde en god mundhygiejne, og så vidt muligt ikke at ryge – ligesom det gælder for dine rigtige tænder.

Undersøgelser viser, at tandlimplantater, under de rette forhold, kan være i patientens mund i over 30 år, og på en periode over 10 år, er 97% af enkelt-tands implantater stadig fuldt funktionsdygtige.

Er der risiko for det bliver afstødt?

Tandimplantater er lavet af titanium, som er kompatibelt med kropsvæv og integreres med den omgivende knogle.

Hvis et implantat fejler, er det højst sandsynligt ikke et afvisnings- eller infektionsfænomen. Dette skyldes ofte det faktum, at knoglen ikke vokser ind i implantatets tråde, hvilket gør implantatet løst, hvilket betyder at det ikke kan bruges. Rygning øger risikoen for, at implantatet ikke vokser fast. Sker det at implantatet ikke vokser fast, eller skulle implantatet blive afstødt, fjernes implantatet, og hullet i knoglen får lov til at vokse sammen – dette tager typisk nogle måneder. Derefter kan man igen forsøge at sætte et implantat i.

Hvis mundhygiejnen ikke er god nok, og implantatet ikke holdes rent, kan der gå betændelse omkring implantatet og du kan risikere at miste det.

 
Sådan holder du implantaterne rene:

Du kan finde mere om de nævnte hjælpemidler her: Hjemmetandpleje

Under behandlingen

Ved første behandling bliver selve implantatet opereret ind i knoglen. Tandkødet bliver derefter syet sammen. Umiddelbart efter denne operation, skal du passe på, du ikke kommer til at børste hvor trådene sidder. Skyl gerne med lidt klorhexidin morgen og aften. Undgå at børste til du får taget trådene ud. 

Ved næste behandling sættes forlængerstykkerne i. Igen skal du undgå at børste og blot bruge klorhexidin morgen og aften. Når trådene er fjernet, skal tandkød og forlængerstykker holdes rent med tandpasta og tandbørste.

Enkelte implantater

Et enkelt implantat med krone fungerer som en normal tand, og skal også holdes ren som dine andre tænder. Du skal bruge fluortandpasta, gerne bruge en blød børste, og børste på alle sider. Du skal også børste langs tandkødskanten, ikke for hårdt, og helst i cirkelbevægelser. Mellem tænderne skal skal du bruge tandtråd, eller interdentalbørster, hvis dine mellemrum er store. Interdental børster, måske bedre kendt som flaskerenser, findes i flere forskellige størrelser. Du skal vælge den størst mulige, der kan komme ind i mellemrummet, uden af kernen (typisk af metal) skraber mod tænderne.

Interdeltalbørster
 
Bro på implantater

Har du fået lavet en bro på et eller flere implantater, holder du denne ren, som har du fået lavet en bro på rigtige tænder. Da der ikke er mellemrum ned mellem de enkelte tænder på en bro, kan du derfor ikke bruge tandtråd på normal vis. Her skal du bruge speciel tandtråd, du stikker ind under broen, hvorefter du kører tråden frem og tilbage. Denne type tandtråd har et tykt område på midten, der gør det nemmere at rengøre de store overflader. Har du et stykke af broen, der svæver, og ikke er understøttet af en tand, skal du være særlig opmærksom på at komme ind og rense under dette mellemled. Synes du det er svært at få renset her, kan en vandspuler muligvis være løsningen for dig:

Ekulf Waterpik

Vi har god erfarring med en sådan vandspuler, og de patienter, der anskaffer sig en, taler kun godt om den. Vi har ingen økonomisk interesse i at anbefale Ekulf – det er blot det mærke, vi har mest erfaring med.

En fuld bro, der fylder det meste eller hele kæben, skal holdes ekstra godt ren. Forlængerstykkerne skal nemlig også rengøres. Du skal børste både på ydersiden og indersiden af forlængerstykkerne, og bruge interdentalbørster imellem dem. Det er en god idé at gøre det til vane at børste af to omgange; én omgang til de synlige tænder, og en anden omgang til forlængerstykkerne.

Protese på implantater

Der findes to slags implantat-understøttede proteser; én der sidder skruet fast, og én med tryklås.

Har du modellen med tryklåse, skal både tandkød/implantater og protese rengøres hver for sig. Tag protesen ud og rengør den med en tandbørste eller protesebørste. Brug en solobørste til at komme helt ned i låsemekanismerne. Tandkødet og implantaterne skal holdes godt rene, så der ikke opstår tandkødsbetændelse. Det vigtigste er du får børstet, så tandpasta er egentlig ikke så nødvendigt. Bruger du tandpasta til dette skal det være uden så meget slibemiddel. Husk at komme hele vejen rundt om forlængerstykkerne. Har du en barre, brug da interdentalbørster eller tandtråd til at få renset mellem barre og tandkød.

Modellen der er skruet på, skal rengøres mellem protese og tandkød. En sådan model sidder ikke helt tæt ved tandkødet, således kan der rengøres under den. Dette gøres forsigtigt med interdentalbørster. En vandspuler kunne også her være et godt redskab til rengøringen.