Børn og unge

 

Som barn og igennem puberteten sker der mange forandringer i kroppen, og vi har her samlet lidt der er værd at vide, når det kommer til sit barns tilstand i munden.

Hormonelle svingninger:  Hormonelle ændringer kan påvirke blodtilførslen til tandkød, og respons på irritation fra plak kan være overdrevet. Kvindelige hormoner kan gøre tandkødet mere følsomt over for paradentose. Husk, det er plakken, ikke svingende hormonniveauer, det er den vigtigste årsag til paradentose.

Kronisk gingivitis (tandkødsbetændelse): Ses ofte hos unge på grund af dårlig mundhygiejne.

Lokal aggressiv parodontitis (paradentose): Kan påvirke unge sunde mennesker og ses hovedsagelig på første molarer (kindtænder) og incisiver (fortænder). Knogletabet kan være hurtigt og er karakteriseret ved meget lille plak eller tandsten.

Generel aggressiv parodontitis (paradentose): Dette er som den aggressive form, men involverer hele munden og har stor akkumulering af plak og tandsten med betændt tandkød og mulig tandtab.

Parodontitis forbundet med systemiske sygdomme omfatter: Type 1 diabetes, Downs syndrom og Papillon-Lefevre syndrom.

Ortodonti: Kan medføre vanskeligheder med at udføre optimal hygiejne omkring bøjler.  Hver ekstra opmærksom på at få renset tænder, og overvej at investere i en vandspuler, hvis renholdningen er meget vanskelig.


Indånding gennem munden og medicin: Kan forårsage tør mund og hævet tandkød.

Tænderskæren: Kan øge risikoen for udvikling af paradentose, kan forårsage revnet eller afskåret tænder. En specialmonteret bidskinne kan beskytte tænderne om natten.

Spyt: Forskning tyder på, at paradentose kan bevæge sig gennem spyt. Dette betyder, at kontakten mellem familiemedlemmer kan sætte børn og par i fare for at få paradentose af en andet familiemedlem.

 

Husk tidlig diagnose sikrer større chance for succesfuld behandling.

Et barn bør besøge tandlægen, når den første tand bryder ud. Regelmæssige kontrolundersøgelser vil overvåge mundhygiejne, lægge vægt på forebyggende pleje og skabe tillid til tandplejemiljøet. Dette er en gave til et barn og til unge for at opnå et sundt smil, tillid og selvværd.

Hjælp dit barn til at opnå rene tænder og tandkød. Brug en blød tandbørste og tandtråd til at etablere vanen i en ung alder. Tjek dit barns mund for tegn på blødning, hævelse, rødme, recession (tandkød trækker tilbage) og dårlig ånde. Beløn ​​dit barns gode mundhygiejnevaner med “et besøg fra tandfeen”.

Kvinder

Særligt kvinder kan være udsat i forbindelse med paradentose og tandkødssygdomme, grundet deres hormoner og behandling med disse.

Pubertet

Under puberteten øges niveauet af kønshormoner som øger blodtilførslen til tandkødet. Dette kan forsage overfølsomheds irritationer. Selvom man ikke har kontrol over hormonerne, kan symptomerne mindskes ved at have en god mundhygiejne.

Menstruation

Til tider vil nogle få “menstruations gingivitis” (tandkødsbetændelse) . Dette vil kunne opleves som blødende tandkød, en lys rød hævelse af tandkødet mellem tænderne eller ømhed på indersiden af kinden. Menstruations gingivitis forekommer typisk lige før menstruationen og stopper så snart  menstruationen starter. Når kønshormonerne aftager med alderen, vil symptomerne og aftage. 

P-piller / Orale præventionsmidler

Hvis du indtager præventiver oralt kan disse give dig symptomer på tilstande, gravide kan få. De syntetiske hormoner øger niveauet af progesteron i dit system og kan medføre, at tandkødet hæver, bliver rødt samt bløder. Hver derfor opmærksom på, hvordan din orale sundhed er, og gå gerne til tandlægen til regelmæssige tjek.

Infertilitetsbehandling

Forskere har fundet ud af, at kvinder, der gennemgår infertilitetsbehandling, og som er udsat for induceret ægløsning i mere end 3 menstruationscykler, havde højere niveauer af inflammation i tandkødet og blødning. Flere undersøgelser er nødvendige for at afgøre, om den parodontale sundhed påvirker infertilitetsbehandling.