Proteser af forskellige slags

Modsat implantater, som bliver fastgjort til kæben, er proteser aftagelige tænder, der kan variere fra nogle få tænder til helproteser, der udfylder hele munden.

Delprotese

Hvad er en delprotese?

Som navnet antyder, erstatter en delprotese kun dele af dine tænder. Det kan være så lidt som en enkelt tand, men kan også erstatte de manglende tænder, hvis du kun har ganske få tilbage. En protese skal rengøres, og dette gøres ved at tage den ud og børste den. Selvom den kan tages ud, sidder den godt fast på dine egne tænder med bøjler og er lavet til præcis dig og dine tænder. Modsat en helprotese, sidder en delprotese bedre fast, fordi den har dine egne tænder at holde fast i.

Nogle af bøjlerne holder fast rundt om dine tænder, mens nogle andre af bøjlerne er placeret på tandens tyggeflade. Dette er en nødvendighed, så vi sikre os at dine egne tænder, tager den største del af tyggetrykket, og det bevarer samtidig både kæbeknoglen og tandkødet bedre.

Du skal ikke være bange for, at dine tænder tager skade af at gå med en delprotese. Tændernes emalje er nemlig hård nok til ikke at tage skade af bøjlerne, og de er ej heller grunden til, du får huller. Opstår der et hul, ville dette være som hvis du fik et hul på normalvis. Grundig børstning af tænder og protese holder hullerne i skak.

Her ses hvordan en delprotese kan gøre en kæmpe forskel.

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Flere slags delproteser

Delproteser kan laves i forskellige materialer. Den billigste delprotese er den, der er lavet på et stykke akryl (plastik), der ligner tandkød, og hvor protesetænderne sidder. Der kan tilføjes bøjler så protesen sidder bedre fast. Denne slags protese bruges oftest når man ikke regner med, at de resterende tænder vil holde særlig længe.

Protesetænder på akryl
Kilde: Tandlægeforeningen
Protesetænder på støbt stel
Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

En støbt delprotese er dog en meget bedre form for protese. Bøjlerne og evt. en ganeplade er fremstillet i et støbt metal – normalt en blanding af kobolt og krom, som giver stellet stor styrke, og gør bøjlerne kan være ret tynde, men stadig holdbare.

Den støbte delprotese fylder mindre end den af akryl, og vil derfor både se pænere ud og fylde mindre.

 
Hvorfor skal der slibes på tænderne?

Det kan være nødvendigt at slibe lidt på dine rigtige tænder, for at få plads til bøjlerne, så protesen kan holdes fast. Dette er dog ikke skadeligt, da det som regel kun er emaljen, der bliver slebet i.

Vedligeholdelse af protesen

Delprotesen fungerer bedre, jo flere tænder der understøtter den, så tyggetrykket bliver lagt på dine egne tænder, og ikke protesen. I tilfælde hvor der f.eks. kun er fortænder tilbage, må protesen hæftes fast her, og gummerne bagtil, vil da skulle tage noget af trykket. Dette betyder at gummen på sigt vil svinde ind, og det er derfor nødvendigt at justere protesen efter et stykke tid.

På sigt kan bøjlerne også blive lidt slappe, hvilket gør protesen en smule løs. Du må dog aldrig selv forsøge at justere bøjlerne. Der skal som regel ikke særlig meget til, før protesen igen passer, så lad tandlægen om at gøre dette, da tandlægen ved, hvor og hvor meget der skal bukkes.

Hvad skal man selv gøre?

Delprotesen kan bruges døgnet rundt, og skal egentlig kun tages ud, når den skal rengøres. Du vil blive givet information og instruktion hos os, så du ved hvordan den skal rengøres. Så længe du sørger for en daglig rengøring af både protese og tænder, samt regelmæssige eftersyn hos tandlægen, er en delprotese en god og varig behandling, der kan holde i årevis. 

Helprotese. Source: Tandlægeforeningen
Helprotese

Især ældre har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder.  Førhen kunne der være mangel på tandlæger flere steder i landet, så selv om man ønskede at få gjort noget ved sinde tænder, var dette ikke en mulighed. Ligeledes var det heller ikke almindeligt med børnetandpleje.

Skal de sidste tænder trækkes ud?

Har du kun nogle få tænder tilbage, gårdu måske gå med tanken om, at resten lige så godt kan trækkes ud. Det er dog vigtigt, at tandlægen først undersøger de tilbageværende tænder. Det er umiddelbart altid en fordel at have sine egne tænder, for så vil du kunne klare dig med en delprotese, der både sidder bedre fast og fylder mindre. Så lidt som en enkelt tand kan gøre meget mere end du tror.

Hvordan er det at have helprotese?

For de flestes vedkommende læres det ret hurtigt at gå med en helprotese. Dog kan der være lidt udfordringer med især undermunden. Protesen i overmunden kan typisk fremstilles, så den mere eller mindre suger sig fast i ganen, men i undermunden bliver protesen nødt til at ligge løst på gummen. Protesen i undermunden kan fremstilles, så både kinder og tunge hjælper lidt med til at holde den på plads, men nogen har stadig svært ved at gå med den, især hvis der ikke er så meget gumme tilbage.

Vil andre kunne se, jeg går med protese?

Mange vil så vidt som muligt gerne skjule at de ikke længere har deres egne tænder, og nu går med protese, hvorfor protesen fremstilles så naturtro som mulig. Både farver og former efterlignes, og det er også muligt at efterligne fejl ligesom på dine forhenværende tænder, f.eks. en tand med en misfarvning. Selv plomber, guldinlæg, og kroner kan efterlignes.

Her ses hvordan en protese (højre) efterligner patientens oprindelige tænder (venstre).

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Skal man gå tandløs i en periode?

Førhen kunne man gå og vente i flere måneder på, at gummen skulle hele op efter tandudtrækningen, før man kunne få sin protese. Nu om dage kan du få en straksprotese i næsten med det samme, så du undgår at gå tandløs. Denne protese beskytter samtidig åbne sår og mildner ubehaget efter tandudtrækningen. Protesen skal tilpasses den efterfølgende tid, især månederne efter, så den passer ændringerne i gummen.

Protesen passer ikke længere, når gummen svinder ind, og skal derfor passes til.

Kilde: Tandlægeforeningen
Hvorfor skal den passes til?

Når der ikke længere er tænder i munden, svinder gummen ind med årene. Dette gør protesen ikke sidder lige så godt fast. Svindet er forskelligt fra person til person, både hvor meget og hvor hurtigt. Svindet af gummen kan også give dig et sammenbidt udseende, eller at munden virker indfalden.

Som sagt skal skal protesen passes til, når gummen svinder ind. At fylde protesen ud, så den igen passer, kaldes for en duplikering. Nogle har behov for duplikering ofte, mens andre kan klare sig med én hvert femte år.

Uanset hvad, er det en rigtig god idé at få protesen og munden tilset af tandlægen en gang om året. Går du med en for løs protese, kan dette nemlig gøre stor skade på gummerne, så de svinder hurtigere, og muligheden for overhovedet at gå med protese forringes. Gummerne er skam også vigtige, så dem skal man også passe på.

Til særlig sarte gummer

Nogle mennesker, især ældre, har ikke alene gummesvind. Slimhinden er også meget tynd og ikke lige så elastisk, som den var førhen, og dette betyder du kan opleve smerte pga. trykket fra protesen. Det kan godt ske, det ikke kan ses på gummerne, men at det blot gør ondt, når man bider sammen. Heldigvis kan der i de fleste tilfælde gøres noget ved det. Undersiden af protesen bliver forsynet med et lag gummi, der fungere som affjedring.  Dette lag skal dog skiftes med jævne mellemrum

Protese med gummilag.
Kilde: Tandlægeforeningen
Er regelmæssige eftersyn nødvendigt?

Det er ikke kun pga. gumme svindet at protesen skal justeres og efterses. Betændelse og svamp kan også opstå, og alvorlige sygdomme kan også forekomme pga. dette. Det er ikke altid, du selv kan mærke, der er noget i vejen, men det er noget, tandlægen kan se. Et eftersyn hos tandlægen en gang om året er derfor anbefalet.

Hvor længe holder en helprotese?

En helprotese holder i gennemsnit 10 år, og tit endda længere hvis du sørger for at få den justeret og tilpasset med jævne mellemrum.

Ny protese – gode råd

Udseendet: Du skal regne med, at du kommer til at se lidt anderledes ud, når du har fået en ny protese. Især de første dage, indtil læber og kvinder har tilpasset sig. Hvis gummerne er svundet meget ind, bliver dit udseende ikke helt som før. En ny protese kan måske heller ikke fjerne rynkerne, der kommer med alderen, og forsøger tandlægen ved protesebehandlingen at glatte dem ud, vil dit ansigt komme til at virke forkert.

Tale: Det er normalt at føle, at man i starten lyder anderledes, efter du har fået en protese. Det er dog i langt de fleste tilfælde midlertidigt. At øve dig på at læse højt, er en god måde at vænne sig til protesen, og at komme til at lyde som dig selv igen.

Måltider: Er det en helprotese, du har fået, anbefaler vi, at du starter med blød kost. Tyg langsomt, og i begge sider, og tag små mundfulde. Du skal øve dig i at bruge hjørnetænderne og de små kindtænder. Hvis du kun bruger fortænderne til at bide med, vil den forreste del af gummen blive for belastet, og protesen vil nemt falde ned. Har du fået en delprotese, behøver du som regel ikke tage disse hensyn.

Ømhed: De første dage efter vil du opleve en vis ømhed. Hvis denne ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du gå til tandlægen. Gør det ondt, kan du tage protesen ud, men hav den på mindst en halv dag inden du skal til eftersyn hos tandlægen – ellers kan tandlægen ikke se, hvad der forsager ømheden.

Forsøg aldrig selv at rette din protese – det gør det kun værre.

Rene tænder: Protesen skal børstes eller skylles ofte – hvis det er muligt, så gerne efter hvert måltid. At der kommer madrester ind under protesen, når du spiser, kan ikke undgås.

Ikke rengjorte tænder kan både give dårlig ånde og protesen kan give betændelse i gummen, hvis denne ikke holdes ren. Ud over at holde protesen og tænderne rene, er det også en god idé at børste gummen blidt med en blød tandbørste. Dette skal gøres mindst én gang i døgnet.

Til proteser skal der bruges koldt vand og alm. håndsæbe. Undlad at bruge tandpasta, da dette sliber på protesen, med mindre du ved, det ikke er kraftig slibende. Til rengøringen af protesen, kan man anvende specielle protesebørster, der gør det nemmere at holde den ren både indvendigt og udvendigt. Der skal ikke bruges varmt vand. hvis du gør det, risikerer du, at protesen ændre facon, så den ikke længere passer optimalt. Andre former for rengøringsmidler skal heller ikke tages i brug, da disse ødelægger protesen – hold dig til at bruge håndsæbe.

Ligesom med rigtige tænder, kan der forekomme tandsten på en protese, ligesom farverig føde, f.eks. kaffe, rødvin, samt tobak, kan misfarve protesen. Misfarvningerne kan dog fjernes hos tandlægen.

Om natten: Spørg din tandlæge, om det er en god idé, at du sover med protesen, eller om du skal tage den ud. For nogle er det nødvendigt at sove med protesen for at forhindre smerter fra tyggemusklerne, mens gummen for andre har bedst af at hvile den del af døgnet. Når du ikke har protesen i munden, skal den opbevares i vand. Hvis protesen tørre ud, kan den slå sig.

 

 

 

 

Har man en mindre delprotese (som på billederne) er det særlig vigtigt at denne fjernes om natten, da den under søvn kan ende i spiserøret.

Pas på tænderne: Det gælder om at passe på protesen. Selv et mindre stød kan gøre, at en tand revner, eller at protesen knækker. Skulle det dog ske, at protesen går i stykker, kan den altid repareres. Skulle det ske, at protesen får slået sig, eller at den er revnet flere gange, kan det ende med, at man bliver nødt til at skifte alt det lyserøde materiale på protesen – eller måske fremstille en ny.

De fleste skader på proteser sker, når de er ved at blive rengjort.  Et tip er at fylde vand i bunden af håndvasken, så skulle det ske, den bliver tabt under rengøringen, vil faldet ikke være så hårdt, og risikoen for skade minimeres kraftigt.

Husk:
  • Skyl protesen efter hvert  måltid.
  • Børst protese og gummer mindst en gang i døgnet.
  • Brug aldrig rengøringsmidler til protesen.
  • Opbevar protesen i vand, når den ikke er i munden.
  • Gå til tandlæge mindst en gang om året.
  • Har du delprotese – gå da to gange om året.