Implantat kirurgi

Under “Hvad er tandimplantater?” kan du læse det basale om implantater samt generelle spørgsmål og om rengøring. På denne sidde vil vi gå lidt mere i dybden om selve operationen og kirurgidelen.

Proceduren

Placeringen af tandimplantatet udføres i flere trin over en tidsperiode  på ca. 6 måneder.

Tandfjernelsen udføres, og området evalueres til øjeblikkelig implantatplacering. Hvis der ikke er nok knogle eller væv, placeres implantatet efter en periode på ca. 6-8 uger, således at knoglen kan få tid til at hele.

En lille titaniumsstift (minder mest om en lille skrue) bliver forsigtigt sat fast i patientens kæbe, og genskaber funktionen af en naturlig tandrod.

Efter tilstrækkelig helingstid, afhængig af mængde og kvalitet af knogle og hvilken form for implantater, du skal have (2-9 måneder), udføres et mindre indgreb for at afdække implantaterne og vedhæfte et andet titaniumstykke kaldet “anlæg”. Der tages nu et aftryk, så der kan laves en krone eller bro, mens tandkødet får lov til at hele, hvilket det skal i ca. 2 uger. Der er dog nogle implantater, der ikke kræver denne anden fase, fordi anlægget allerede er vedhæftet.

Til sidst bliver en krone eller en bro cementeret til dette anlæg. Kun kronen er synlig, og implantatet ser ud, føles og fungerer som en naturlig tand. Den samme procedure med mindre variationer udføres, når en bro og proteser skal placeres.

Knogletransplantation

Hvis implantatstedet ikke har tilstrækkeligt knoglevolumen til at understøtte implantatet, skal du have en knogletransplantation. Knogletab kan være resultatet af parodontitis, skader, cyster, infektioner eller en ekstraheret tand.

Normalt kan det ses ud fra dit røntgen, om du vil have brug for en knogletransplantation før kirurgi, men i nogle tilfælde bliver det ikke opdaget, før man åbner op til implantatstedet.

Knogletransplantationer er meget sikre og effektive. Når det er placeret, vil det hjælpe med at erstatte manglende knogle, stimulere knogledannelse og øge knoglevolumen.

Du kan læse mere om knogleopbygning her.

Er implantatkirurgi smertefuldt?

Under selve operationen, vil du ikke kunne mærke noget, da du er lokalbedøvet. Efter operationen, vil du kunne opleve lidt ubehag, men smertestillende håndkøbsmedicin kan tage hånd om dette.

Sinus løft

Når de øvre kindtænder går tabt og skal udskiftes med implantater, kan et røntgenbillede vise, at bihulen, et luftfyldt rum i kraniet også kaldet sinus, er for lavt til korrekt placering af tandimplantater.

En simpel procedure kaldet sinus løft kan være nødvendigt. Dette gøres ved at få adgang til sinus fra siden af ​​overkæben eller simpelt ved at skubbe op, der hvor den ekstraherede tand var.

Forskellige podningsmaterialer bruges til at stimulere din knogle til at vokse hurtigere ind i området, hvilket hjælper med at stabilisere implantatet. Disse podningsmaterialer erstattes af dit eget knoglevæv, da det vokser ind i området. Hvis det første indgreb ikke resulterer i tilstrækkelig knogle til at kunne placere et implantat, kan yderligere knogle regenereres gennem en anden procedure samtidig med implantaterne bliver anbragt.

1) Et implantat ønskes isat, men bihulen fylder for meget, til at implantatet kan sidde korrekt (Kilde: Innovative Dental Publications)
2) Implantatet kan nu sættes i grundet det regenereret knogle (Kilde: Innovative Dental Publications)

 

 

 

 

 

 

Afhængig af mængden af ​​din egen knogle i området, kan implantaterne placeres på sinusløftets tidspunkt eller efter ca. 6-9 måneder, når knoglen er udviklet.

Operationen tager cirka 1-1½ time pr. sted.

Sinusløft er meget forudsigelige for raske patienter med en succesrate på 95%.