Hjemmetandpleje – Mellemrum

Interdentalbørster er noget af det, vi anbefaler rigtig tit. Har du tætsiddende tænder, er tandtråd den bedste løsning for dig, man har du lidt mellemrum mellem tænderne, vil disse små børster kunne klare rengøringen meget bedre.

Det vigtigste er at finde en passende størrelse. Børsten skal rense tanden, men metal-wiren bør ikke gnide mod tænderne. Børsten anvendes ved børstning frem og tilbage mellem tænderne, ikke roterer. Der er mange forskellige udformninger og mærker, så prøv dig frem og find ud af, hvad der virker bedst for dig.

Af mærker er der f.eks.: Curaprox, Ekulf, GUM, Tepe

Interdentalbørste med langt skaft
Interdeltalbørster kommer i mange forskellige størresler

Hvornår og hvordan kan de bruges?
I mellemrummene mellem tænderne  (Kilde: EKULF)
Til at rengøre implantater (Kilde: EKULF)
Ved store mellemrum mellem tænderne (Kilde: EKULF)
Furkationsområdet (Kilde: EKULF)

Tandtråd
Tandtråd er et godt redskab til at holde mellem rene med. Husk at der til hvert mellemrum, er to tandflader, der skal rengøres. Der findes mage forskellige former for tandtråd, både med og uden holder. Det er underordnet, hvilken løsning du vælger, så længe det fungerer for dig.

Tandtråd til broen, implantater, bøjler, store mellemrum og andre områder der er svære at nå

Denne type tandtråd hjælper dig med at holde rent hvis du f.eks. har en bro eller et implantat

Disse tandtråd har en indbygget spids ende af plastik og et tykt stykke midt på, samt normal tynd tandtråd. Det betyder, at de er meget bedre til at rengøre store mellemrum, idet den arbejdende overflade er større.

f.eks.:

  • Ekulf – Bridge and Implant Floss
  • Oral-B – Superfloss
  • Thornton – Bridge & Implant Floss
  • Curaprox – Bridge and Implant Floss
  • TePe – Bridge and Implant Floss
Tandstikker

Tandstikkere anser vi ikke som den optimale løsning. De er fine til at fjerne madrester, der sidder fast mellem tænderne, men til decideret renholdelse af tænderne, er tandtråd eller interdentalbørster bedre. De er dog handy at have med sig, så vælger man at bruge dem alligevel, anbefaler vi ‘soft picks’, altså de bløde gummi tandstikkere (ligner små juletræer), og ikke dem af træ.

  • Oral-B Humming Bird – Batteridrevet: Flosser og tandstikker
  • GUM Soft Picks
Soft-picksVandspuler
Vandspuler

Vandspuleren er ikke et specielt kendt redskab herhjemme, men har været på markedet i udlandet i mange år. En vandspuler kan komme ind mellem tænder, og mellem rødderne, og sprøjte madrester og bakterier væk. Det er et utroligt godt værktøj, som vi især anbefaler vores paradentose patienter. V har ikke oplevet andet end tilfredshed med dette produkt.
Vi anbefaler Ekulf Waterpik, da det er dem, der introducerede dem, og har været på markedet i mange år.

Det er lidt af en investering, men vi mener, det er givet godt ud.

Et nyt studie viser faktisk and vandspuler og interdentalbørster topper listen og de bedste redskaber til at holde rent mellem tænderne: Læs om det her.