Børn • Mundhygiejne • Caries

Mindre børn har brug for hjælp til tandbørstning

Børn kan først klare tandbørstningen selv når de er mellem 8-10 år. Derfor er det vigtigt at du som forældre hjælper dit barn med at opretholde en god mundhygiejne. Når du børster dit barns tænder, brug da en ærtestor mængde fluortandpasta på en børnetandbørste og børst tænderne grundigt både morgen og aften. Tandbørstning fjerner nogle af de skadelige bakterier i mundhulen, og fluoriden fra tandpastaen forstærker genopbygningen af tanden. Hjælp dit barn med at få nogle gode tandbørstevaner.

Den første mælketand

  • Skemaet viser cirka tidspunkt for frembrud. Det er vigtigt at begynde med tandbørstning når den første tand viser sig.
  • Tandfrembrud viser sig som en lille bleg bule på barnets tandkød. Den klør og barnet kan bide i en afkølet bidering for lindring.
  • Mælketænder er vigtige fordi de skal tygge maden, hjælpe i talen og holde plads til de blivende tænder. De skal holdes sunde så de ikke giver skader på de blivende tænder der ligger klar i kæben.
  • Vælg en tandbørste med bløde børster og et lille børstehoved.
  • Sut og fingersutning kan give “skæve” tænder. Sødt på sutten, i sutteflasken samt amning (mælken indeholder 4% sukker) kan give huller.
  • Tandbørstning: Hold læber og tunge til side. Børst morgen og aften med et fast tryk mod tandflader. Brug tandpasta svarende til barnets lillefingernegl. Hjælp barnet frem til ca 10-12 års alderen.

Hvornår kommer tænderne?

Mælketænder

Blivende tænder, kilde: www.sundhed.dk

Den første blivende kindtand er 6-årstanden

Den kommer bag den sidste mælketand i rækken. Furerne kan være så dybe at bakterier kan ligge i dem og kan ikke børstes væk. Tandlægen kan forsegle furen med en lak. Husk at børste barnets tænder morgen og aften, bruge solobørste ved furer, bruge tandtråd 2-3 gange om ugen imellem tætstillede tænder og hjælpe barnet indtil 10-12 årsalderen hvor barnet selv kan overtage.

Hvad er fluor

Fluor findes naturligt i drikkevandet. I tandpasta er der tilsat fluor. Det er bevist at fluor styrker tænderne, så de er mindre modtagelig for huller.

Caries – Huller i tænderne

Huller i tænderne skyldes særligt sukkerelskende bakterier, der kan omdanne sukker til syre. Denne syre vil langsomt nedbryde tanden. Slik, kager, saftevand, sodavand og en del morgenmadsprodukter indeholder store mængder sukker. Det er især skadeligt hvis der indtages mellemmåltider flere gange om dagen, da tænderne udsættes for konstant syreangreb, og dermed nedbrydning af tanden.

Kilde: Zendium – professional dental care

YouTube