Undersøgelse • Røntgen • Rensning

 

Et standart besøg hos tandlægen består af en undersøgelse og rensning fulgt og med et røntgenbillede når det er tilpas nok længe siden sidste billede. Vi anbefaler man som udgangspunkt kommer til en undersøgelse og rensning enten hvert halve eller hele år, alt efter hvordan din tilstand er.

 
Undersøgelse

Det første der bliver udført, når du sætter dig i tandlægestolen,er en undersøgelse. Marianne tilser dine tænder og tandkød mm. for at sørge for, at alt er som det skal være, eller for at følge op på allerede kendte problemer. Tit sker det at hun opdager noget, du ikke selv har. Det kan være noget irriteret tandkød, en lille flig du har knækket af tanden, og ikke mindst huller, der ofte kan være meget svære at få øje på, selv hvis man gør en indsats for at holde øje. Undersøgelsen virker også præventiv på andet end huller, da flere sygdomme viser sig i mundhulen. Din tandlæge vil derfor kunne være den første til at spotte disse, hvor tid kan spille en afgørende faktor.

Røntgen

På klinikken bruger vi digital røntgen (Computer digital radiografi). Digital røntgen er den nyeste måde til at optage og evaluere røntgenbilleder. Det giver mindre stråling (90% mindre), er fremkaldt på ca. 1 minut og er af meget høj kvalitet. Disse billeder ses på computerskærmen, hvilket giver mulighed for lettere at se, indkredse og forstå eventuelle problemer. Desuden er denne nye teknologi miljøvenlig, da der ikke anvendes kemikalier til fremkaldelse af billedet.

Et røntgenbillede giver din tandlæge et dybere indblik i dit helbred, da det viser alt det, man ikke kan se på overfladen. Røntgen kan afsløre ‘skjulte’ huller mellem tænder eller på tænder der er blevet påsat noget kunstigt, fx.en krone. Billederne fortæller også om selve knoglens tilstand, samt om tændernes rodspidser, hvor der ofte kan være problemer. Dette kan Marianne se, endda før du selv kan mærke det.

At få taget et røntgenbillede tager kun et kort øjeblik, og er som udgangspunkt smertefrit og for langt de fleste ikke ubehageligt. Det kan føles lidt ubehageligt, hvis der b.la. skal tages billeder af dine visdoms-tænder, eller hvis du har en meget lille mund. Vi gør alt hvad vi kan, for at processen forløber hurtigst muligt, så du oplever mindst muligt ubehag.

I specielle tilfælde, henviser vi dig eksternt til at få taget en CT-skanning af din kæbe. Dette gøres, hvis der skal udføres en kompliceret behandling, hvor vi enten skal være sikker på, hvor nerven i din kæbe løber, eller for at få et præcist billede af, hvor meget knogle du har tilbage, typisk i forbindelse med implantatbehandling.

Røntgen fremkalder på klinikken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tandrensning

Som udgangspunkt bliver der udført en tandrensnings, når du besøger os, og det sker normalt efter undersøgelsen og evt. røntgen.

Let tandrensning
Har dine tænder og tandkød det fint, får du en let tandrensning. Dette indebærer fjernelse af tandsten og pudsnings. På klinikken har vi ultralyd til rådighed, hvilket bliver brugt til at fjerne tandsten. Du vil ikke opleve den ‘skraben’ normale håndinstrumenter forsager, som mange finder ubehageligt. Når dine tænder skal pudsen, bruges der en form for grov tandpasta, som også sliber dine tænder en smule. På denne måde bliver overfladiske misfarvninger fjernet og dine tænder bliver flotte og glatte.

Udviddet tandrensning
Efter som Marianne har speciale i paradentose, er det tit en udvidet tandrensning, der bliver givet. Ligesom ved den lette tandrensning, bliver den afsluttet med en afpudsning, men fjernelsen af tandsten er mere grundig, og hun sørger for at komme ned i tandkødslommerne omkring de udsatte tænder. En grundig tandrensnings er det første skridt i nedkæmpelsen af paradentose.