Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse, gingivitis, er en kronisk betændelse i tandkødet, og er det første stadie af paradentose.

Det sunde tandkød

Det sunde tandkød er lyserødt, let nubret og sidder stramt omkring tanden. Det vil ikke begynde at bløde ved tandbørstning eller ved brug af tandstikker/tandtråd.

Kilde: Tandlægeforeningen

Selve tanden sidder fast nede i knoglen, og hænger fast i denne ved hjælp af bestemte rodfibre. Uden på knoglen ligger tandkødet, der slutter om tanden ved tandens krone, som er den del af tanden, man kan se. Roden er gemt under tandkødet og er den del, der sidder i knoglen.

Rodfibrene, der holder tanden fast i knoglen, sidder typisk op langs hele roden, og stopper førsts ved kronen. I dette område bukker tandkødet omkring og danner naturligt en lille tandkødslomme. Denne er ved normale forhold 2-3 mm dyb.

Kilde: Tandlægeforeningen
Hvordan holder man det sunde tandkød?

Det er utrolig vigtigt, at tænderne holdes rene, hvis man vil undgå tandkødsbetændelse, gingivitits, og  parodontitis. Det første skridt for at holde tænderne rene, er ved at børste dem to gange dagligt (morgen og aften). Hvis du har mulighed for at bruge en elektrisk tandbørste, anbefales dette, da den er mere effektiv end en normal tandbørste. Det er en god idé at supplere med tandtråd, og jo ældre man bliver, jo flere hjælpemidler kan der blive behov for, f.eks. tandstikkere, Soft-Picks, solobørste, eller interdentalbørster.

Er du i tvivl, om du opnår optimal rengøring af dine tænder, skal Marianne nok vejlede dig i, hvad der er optimalt for dig.

Fra tid til anden skal du til din tandlæge for at få en professionel rensning og en undersøgelse af dine tænder og tandkød.

Hvordan opstår tandkødsbetændelse?

Den kroniske betændelse i tandkødet omkring tænderne kan opstå i alle aldre. Det vil blive rødt og hævet, og kan være lidt ømt. Man vil kunne opleve, det begynder at bløde fra tandkødet, når man børster tænder, eller bruger andre hjælpemidler til at rense tænderne. Ved tandkødsbetændelse er der endnu ikke sket nogen varig skade. Både knogle og rodfibre er intakte, og behandles tandkødsbetændelsen, vil tandkødet hele op igen.

Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Betændelsen kommer fordi tænderne ikke bliver børstet rene, og der samler sig bakteriebelægnignger, plak, rundt langs tandkødskanten. Får plakken lov til at blive siddende, forkalker den og bliver hård, og kaldes nu for tandsten. Tandsten har en ujævn overflade, og gør det nemmere for endnu mere plak at vokse frem. 

Tandsten har ophobet sig omkring en retentionstråd
Tandsten
Tandsten

 

 

 

 

Bliver der imidlertid ikke gjort noget med betændelsen, oftest ved at forbedre mundhygiejnen. Både plakken og tandstenen virker irriterende for tandkødet, og tandkødet bliver derved betændt.

Venstre: Sundt tandkød. Højre: tandkødsbetændelse.

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen
Behandling af tandkødsbetændelse

Fjernes plak og tandsten, og bliver tænderne hold rene efterfølgende, vil tandkødsbetændelse hele op ad sig selv. Dette vil det gøre på et par dage. Du kan selv fjerne plak, men tandsten skal du have fjerne hos din tandlæge.

Der er stor variation i dannelsen af tandsten fra person til person. Nogle danner næsten ikke noget, mens andre danner meget store mænger, der tydeligt ses på tænderne. Disse personer skal gerne til tandlægen oftere for at få renset tænder.