Rodbehandling

Det kan være nødvendigt at rodbehandle en tand i et forsøg på at bevare den.

Hvorfor skal min tand rodbehandles?

Inde i tanden, sidder der en rodnerve. Ved en rodbehandling åbner man op til nerven, fjerner denne, og fylder roden med en (lyserød) fyldning. Behovet for at fjerne en nerve er oftest ved: 

  • Hul i en tand (caries)
  • Tidligere hul som har fået en fyldning, men nerven dør alligevel
  • Revne i en tand der gør ondt
  • Traume f.eks. slag hvor nerven beskadiges

Det er vigtigt at fjerne bakterierne, deres affaldsstoffer og betændelsen i kæben da der ellers kan udvikle sig en rodspidsbetændelse, med risiko for en operation. Røntgen viser 1) Rodspidsbetændelse (mørk skygge) og en rodfyldning (hvide):

 

 

 

 

 

Symptomer

Når nerven er betændt føles det som tandpine. Smerten varierer fra person til person, og kan føles som om at den kommer fra tænderne ved siden af, kæbehulen, øret eller som hovedpine. Det er ikke altid lige nemt at finde ud af hvilken tand der volder problemer. En nervebetændelse giver smerter ved varme eller kulde. En rodspidsbetændelse giver ubehag ved tryk og tygning og evt. en smertefuld tandbyld der kan ses på røntgen. Antibiotika kan ikke fjerne en død og betændt nerve, men kan sammen med smertestillende medicin være nødvendigt hvis behandlingen ikke kan foretages inden for kort tid.

Hvordan gøres det

Der bedøves og bores i tanden så der er adgang til nerven. Nerven fjernes,  rodkanalen renses med specielle rodfile, den desinficeres og forsegles med et fyldningsmateriale (lyserøde pinde) og en dækfyldning (plast eller evt krone), så der ikke kommer bakterier i den igen. Undervejs tages flere røntgenbilleder for at sikre, at behandlingen er i orden.

Tanden åbnes. Der er adgang til nerven.
Nerven (røde) ses løbe inde i hver rod.
Rodfil i rodkanal. Kilde: Tandlægeforeningen

 

 

 

 

 

Komplikationer

Man kan ikke garantere, at behandlingen altid lykkedes, eller at der ikke opstår komplikationer efterfølgende. En optimal rodbehandling lykkedes i 80-95% af tilfældene. En svært tilgængeligt, forkalket eller afbøjet rodkanal kan gøre at rodfilen sætter sig fast i kanalen, knækker eller går ud igennem siden af roden, hvilket kan føre til operation eller tandudtrækning.

Efter en rodbehandling / risiko for yderligere behandling

I dagene efter en rodbehandling, kan du opleve lette smerter. Varer de ved eller tager til, skal du  kontakte os. En rodbehandling er kompliceret og meget tidskrævende. Det lykkedes ikke altid at få kontrol over bakterierne. I nogle tilfælde kan det blive nødvendigt med endnu en rodbehandling eller en rodspidsoperation.

Nogle rodbehandlede tænder vil med tiden få en mørkere farve og skal derfor enten bleges eller have en påsat en krone. Når nerven er fjernet, vil tanden være mere skrøbelig og du vil ikke kunne mærke tryk og overbelastning på samme måde i tanden. Det er almindeligt at der sættes stifter i roden og en krone på tanden, så den ikke flækker og risikerer at blive trukket ud.