Tandudtrækning

Selvom vi stræber efter at bevare dine egne tænder, kan det i visse tilfælde være nødvendigt at fjerne en tand. Nogle af årsagerne til dette, kunne være:

  • Alvorlig tandkødssygdom sygdom, der påvirker den støttende knoglestruktur og væv.
  • Tandforfald, infektion eller brud uden reparation.
  • Henvisning fra din ortodontist. Tænder kan vokse skævt fordi der ikke er plads nok. Tandudtrækningen gør det muligt for tænderne at vokse lige og ordentligt.
  • Mangel på plads til dine visdomstænder bagerst i munden.

Antibiotika kan yde midlertidig lindring af symptomer (som smerte og hævelse), men tandekstrahering er ofte den eneste løsning til permanent lindring af symptomer.

Hvorfor skal tanden fjernes kirurgisk?

Nogle tænder kan nemt blive hevet ud, og dette tager ganske kort tid. Andre gange kan et kirurgisk indgreb dog være nødvendigt for at fjerne tanden sikkert, så der ikke gøres skade på kæbe og andre tænder, i forsøget på at hive tanden ud.

Hvis din tand er alvorligt skadet, eller du fx. har en visdomstand, der ligger skævt, kan denne ikke blot trækked ud.

Tandlægen foretrækker at fjerne den syge tand ved en atraumatisk kirurgisk procedure for at minimere tab af knogle og sikre muligheden for at placere implantater umiddelbart efter eller senere, hvis dette er en del af behandlingsplanen.

Efter fjernelse af tand

Når du får fjernet en tand, skal du være forsigtig i tiden efter. Du skal b.la. være opmærksom på, at bedøvelsen stadig kan virke efter behandlingen, så vær forsigtig med at spise, så du ikke bider dig selv i kinder eller tunge, og vær opmærksom på, at det er svære at drikke.

Smerter: Under og lige efter indgrebet vil du stadig være bedøvet, så der vil du ikke opleve nogle smerter. Når bedøvelsen begynder at aftage, vil der kunne forekomme smerter om ømhed. Tag derfor gerne noget smertestillende inden bedøvelsen holder op. Efterfølgende kan du tage to piller 3-4 gange om dagen, hvis du er plaget af smerter.
Oplever du stærke smerter, eller er smerterne vedvarende eller tiltagende, bør du kontakte tandlægen.

Hævelse: Du vil kunne opleve kind og tandkød hæver op efter du har fået fjernet tanden. Vi anbefaler et koldt omslag eller ispose på kinden ud fra hvor du har fået fjernet tanden. Dette kan du gøre et kvarter hver time de første par timer. En anden mulighed er at sutte på at isterning.

Vokser hævelsen i mere end to dage efter behandlingen, skal du tage kontakt til tandlægen.

Giv såret ro: Selv hvis du er blevet syet, skal du passe på såret. Du skal helst undgå at være fysisk aktiv det første døgn, da det vil øge blodtrykket, hvilket der kan resultere i en blødning. Ligeledes er det også en god idé at sove med hovedet højt det første døgn. 

Du må ikke pille i såret, hverken med fingrene eller med din tunge.

Det må du spise: Den første dag skal du helst spise koldt mad, gerne meget blødt eller flydende. Selvom såret gør, ondt er det vigtigt du alligevel får spist noget.
Når du spiser skal du tygge i den modsatte side, så den side, du har fået fjernet tanden i, bliver skånet. Hold dig fra hård kost så længe det volder dig problemer.

Tandbørstning: Du skal børste dine tænder som du normalt gør. Dog skal du holde dig fra såret, når du børster, så hver forsigtig når børsten nærmer sig området med såret.

Mundskyl: Du må ikke skylle munden den dag, du har fået fjernet tanden, og slet ikke inden for de første to timer. Det forstyrrer såret og helingen.
Dagen efter og frem må du gerne skylle munden. Enten med lunt vand eller med klorhexidin 0,12% du kan købe både på apoteket og i Matas.

Alkohol og rygning: Rygning forsinker generelt sårheling i munden, så vi fraråder naturligvis at ryge. Samtidig kan sugeeffekten når du ryger, tømme sårområdet fra det blod, der skal til at hele såret.

Alkohol skal du holde dig fra den første dag. Alkohol vil øge blodtilførslen til såret, og du kan risikere efterblødninger. 

Efterblødning: Du vil kunne opleve der siver lidt blod fra såret den første dag. Dette er helt normalt, og du skal ikke blive forskrækket af, at det ser voldsomt ud, fordi det har blandet sig med dit spyt. Opstår der en regulær blødning, kan du stoppe den ved at presse på såret. Læg en tampon, en vatrulle, eller et stykke gaze på såret og bid sammen. Dette skal du gøre i en halv time. Bløder du igennem det, du har lagt på såret, skal du skifte det ud ved noget frisk. Vil blødningen ikke stoppe, skal du kontakte tandlægen, din egen læge, eller opsøge skadestuen.

Du vil få nogle vatruller eller gaze med hjem, så du har disse i tilfælde af, at du får brug for dem.

Efter behandlingen: Hvis du er blevet syet, skal du op og have fjernet trådene 5-6 dage efter du fik trukket tanden ud. Dette vil også fungere som et eftersyn, så tandlægen kan se at alt er som det skal være efter behandlingen.

Er der opstået betændelse i såret, kræver dette også efterbehandling hos tandlægen.