Hjemmetandpleje • Generel Teknik – God forebyggende pleje af dine tænder

Optimal mundhygiejne og professionel rensning er meget vigtigt for alle behandlingsresultater og vil blive understreget gennem hele behandlingsforløbet. Det kan få de tidlige stadier af sygdom (gingivitis) til at hele op og kan forhindre at parodontitis udvikler sig og forværres.

 • Følg de hjemmepleje instruktioner tandlægen giver dig.
 • Brug gerne en el-tandbørste eller en blød manuel børste samt fluortandpasta. Udskift din tandbørste hver tredje måned. Del ikke din børste med andre !
 • Børst 2-3 gange om dagen, og altid morgen og aften. På udvendige og indvendige overflader, børst i korte, cirkulære bevægelser mod tandkødsgrænsen. På tyggeflader holdes børsten fladt og der børstes frem og tilbage. På indvendige overflader af fortænderne, vinkle børsten lodret og bruge blid op-og-ned og cirkel bevægelser. Husk du skal børste nænsomt på dine tænder og tandkød og ikke skrubbe som du skrubber kalk fra bruseren !
 • Brug tandtråd 1 gang om dagen mellem tænderne, bag den sidste tand, omkring implantater og under tandkødsgrænsen. Lad tråden glide forsigtigt op og ned ad tanden, så du ikke gør skade på dit tandkød. Husk at ét mellemrum udgøres af to tandflader, så vær opmærksom på, du får rengjort begge tænder. Et dine mellemrum for store, brug da interdentalbørster.
 • Yderligere hjælpemiddeler er f.eks.: interdentalbørste, tandstikker, gum picks, superfloss tandtråd, tungeskraber, vandspuler, mundskyl.
 • Du kan opleve ømt eller blødende tandkød efter at du har fået en parodontitis rensning. Varer det mere end en uge, ring til os.
 • Undgå søde og/eller hårde genstande, f.eks.: Slik, karameller, bolsjer, lakrids, popcorn, peanuts, nødder, karamel overtrukket nødder, isterninger, m.m.
 • Undgå at bruge dine tænder til ting de ikke er beregnet til, f.eks.: skære sytråd over, bide negle, bide læber, m.m.
 • Undgå tanden, der udviser følsomhed ved tygning, kulde, varme eller spontant. Hold dig væk fra det der irriterer tanden. Undgå føde der er hårdt, syrligt, varmt, koldt. Hvis du er heldig, er der en lille chance for at det heler sig selv, hvis det blot er en irriteret nerve. Alternativ er det en permanent slid, syreskade eller revne i tanden og den kan knække.
 • Er du vant til at tænder knækker eller fyldninger knækker eller falder ud eller holder i kort tid? Du skærer eller presser tænder eller har et hårdt bid når du tygger. Det kan tænder ikke holde til. Brug din bidskinne om natten så du aflaster dine tænder.
 • Akut “hjemlavet, udokumenteret” hjælpemidler hvis du ikke kan komme til tandlægen straks, men har adgang til indkøbsbutik:
  – I stedet for manglende klorhexidin kan varmt saltvands skyl hjælpe med at reducere bakterier og lindre ømt tandkød.
  – Opløsning med 50% vand og 50% laveste koncentration brintoverilte kan reducere plak dannelse og evt nedsætte virusspredning. Må ikke bruges permanent pga evt øget risiko for bivirkninger.
  – Mundsår kan lindres med lunken peppermynte thepose på såret.
  – Kold kompres på kinden kan lindre ømhed eller hævelse.
  – Varm kompres på kæbeleddet kan lindre ømhed i kæben.
  – Håndkøbs smertestillende medicin kan afhjælpe akut tandpine.
 • Ring til os så snart du kan og har brug for hjælp, så vi kan se dig på klinikken. En sund mund og et pænt, rent smil er at foretrække.

Her kan du se en video der viser hvordan din tandbørste teknik bør være: klik Tandlægeskolen og Colgate tandbørstning og Colgate tandtråd