Hjemmetandpleje

 

Optimal mundhygiejne er meget vigtigt for alle behandlingsresultater og vil blive understreget gennem hele behandlingsforløbet. Mundhygiejne sammen med professionel rengøring og rensning kan i de flestes tilfælde forhindre at paradentose udvikler sig og forværres, samt omvende tidlige stadier af sygdommen (gingivitis).

 • Følg de individualiserede hjemmeplejeinstruktioner din tandlæge giver dig.
 • Brug gerne en el-tandbørste eller en blød børste samt fluortandpasta. Udskift din tandbørste hver tredje måned.
 • Børste 2-3 gange om dagen. På udvendige og indvendige overflader, børst i korte, cirkulære bevægelser mod tandkødsgrænsen. På tyggeflader holdes børsten fladt og der børstes frem og tilbage. På indvendige overflader af fortænderne, tilt børsten lodret og bruge blid op-og-ned bevægelser.
 • Brug tandtråd 1 gang om dagen mellem tænderne, bag den sidste tand, omkring implantater og under tandkødsgrænsen. Lad tråden glide forsigtigt op og ned ad tanden, så du ikke gør skade på dit tandkød. Husk at ét mellemrum udgøres af to tandflader, så vær opmærksom på, du får rengjort begge tænder. Et dine mellemrum for store, brug da interdentalbørster.
 • Yderligere hjælpemidler såsom eltandbørste, interdentalbørster, tandstikker, diverse former for tandtråd, tunge-skraber, vandspuler, eller mundskyl kan være nyttig.

Husk du altid kan spørge på apoteket eller i butikken, hvad de har, af det du søger.

Du kan opleve ømt eller blødende tandkød efter du har været og få dine tænder renset hos os. Varer dette ved i mere end en uge, bedes du kontakte os.

Mundhygiejne

Følgende punkter er ment som information og guide til dig ang. hvilke produkter, der er tilgængelige. Vi har ingen økonomisk interesse i følgende selskaber og produkter.

Tandbørster 

Som hovedregler anbefales der bløde tandbørster. Medium og hårde børster bør man undgå. Kan man få gjort tænderne tilpas rene med en traditionel tandbørste, er dette helt fint, men har man problemer med at få holdt dem rene, bør man overveje en elektrisk tandbørste. Det er bevist igen og igen, at en elektrisk tandbørste fjerne plak bedre end de traditionelle børster. 

 

Tandbørste batteri eller elektrisk 

Køb evt. en helt billig eltandbørste først, så du kan finde ud af, om du er til det eller ej. Især Oral B har mange forskellige elektriske tandbørster.

Tandbørste Efter kirurgi eller strålebehandling  

Efter kirurgi anbefaler vi ekstra bløde tandbørster den første tid.

 • Curaprox Ultra Soft
 • TePe Special Care

Har du fået lavet en tandkødstransplantation, skal du bruge en endnu blødere børste. Her ved vi TePe Special Care børster kan anvendes til formålet, da de er nogle af de blødeste børster på markedet.

Denne tandbørste kan med fordel anvendes efter kirurgi.

 

 

 

 

 

End-Tuft- og solobørster

Disse børster er mere eller mindre præcisions-bøster, der kan nå steder, man har svært ved at komme til med sin normale tandbørste, fx. sine visdomsænder. De skal ikke erstatte din normale tandbørste, men være ekstra tillæg.

End-Tuft

Solobørste


 

Tandpasta

Alle fluor-tandpastaer, altså tandpastaer med natriumfluorid (SF), stannofluorid, eller Aminfluorid hjælper med at forhindre caries. Vi anbefaler altid at bruge en fluortandpasta, med mindre andet er aftalt med din tandlæge.

 • Kaliumnitrat (PN) hjælper på følsomme tænder. Lider du generelt af følsomme tænder, anbefaler vi Sensodyne – Repair & Protect.
 • Triclosan hjælper med at forhindre tandkødsbetændelse. Debat på nuværende tidspunkt af langsigtede sideeffekter.
 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)  giver en skummende virkning. Bivirkning kan være slimhinde reaktion / allergi. Føler du dig irreteret af din tandpasta, eller får du blister, kan du prøve at skifte til en tandpasta uden så meget skummemiddel, f.eks. Zendium

Har du meget nemt ved at få huller, kan din tandlæge udskrive en recept på en special tandpasta, med ekstra meget fluor i. Denne skal købes på apoteket. Følg din tandlæges instrukser når det kommer til brugen af denne.

Tandpasta til følsomme tænder.


 

Interdentalbørster

Interdentalbørster er noget af det, vi anbefaler rigtig tit. Har du tætsiddende tænder, er tandtråd den bedste løsning for dig, man har du lidt mellemrum mellem tænderne, vil disse små børster kunne klare rengøringen meget bedre.

Det vigtigste er at finde en passende størrelse. Børsten skal rense tanden, men metal-wiren bør ikke gnide mod tænderne. Børsten anvendes ved børstning frem og tilbage mellem tænderne, ikke roterer. Der er mange forskellige udformninger og mærker, så prøv dig frem og find ud af, hvad der virker bedst for dig.

Af mærker er der f.eks.:

Curaprox, Ekulf, GUM, Tepe

Interdeltalbørste.

Interdeltalbørster kommer i mange forskellige størresler.

 

 

 
 
 
 
 
 

Mellemrummene  (Kilde: EKULF)

Implantater (Kilde: EKULF)

Ved stor tandafstand (Kilde: EKULF)

 

 

 

 

 

 

 

Furkationsområdet (Kilde: EKULF)

Proteser (Kilde: EKULF)

Ortodonti (bøjler)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tandtråd

Tandtråd er et godt redskab til at holde mellem rene med. Husk at der til hvert mellemrum, er to tandflader, der skal rengøres. Der findes mage forskellige former for tandtråd, både med og uden holder. Det er underordnet, hvilken løsning du vælger, så længe det fungerer for dig.

 

Tandtråd til broen, implantater, bøjler, store mellemrum og andre områder der er svære at nå

Bro- og implantat tandtråd

Disse tandtråd har en indbygget spids ende af plastik og et tykt stykke midt på, samt normal tynd tandtråd. Det betyder, at de er meget bedre til at rengøre store mellemrum, idet den arbejdende overflade er større.

f.eks.:

 • Ekulf – Bridge and Implant Floss
 • Oral-B – Superfloss
 • Thornton – Bridge & Implant Floss
 • Curaprox – Bridge and Implant Floss
 • TePe – Bridge and Implant Floss

 

Tandtråd på holder

 • GUM FlossMate
 • Oral B – Hummingbird

Der findes utallige former for tandtråd på holder.

 

Tandstikker

Tandstikkere anser vi ikke som den optimale løsning. De er fine til at fjerne madrester, der sidder fast mellem tænderne, men til decideret renholdelse af tænderne, er tandtråd eller interdentalbørster bedre. De er dog handy at have med sig, så vælger man at bruge dem alligevel, anbefaler vi ‘soft picks’, altså de bløde gummi tandstikkere (ligner små juletræer), og ikke dem af træ.

 • Oral-B Humming Bird – Batteridrevet: Flosser og tandstikker
 • GUM Soft Picks

Soft-picks


 

Vandspuler

Vandspuler

Vandspuleren er ikke et specielt kendt redskab herhjemme, men har været på markedet i udlandet i mange år. En vandspuler kan komme ind mellem tænder, og mellem rødderne, og sprøjte madrester og bakterier væk. Det er et utroligt godt værktøj, som vi især anbefaler vores paradentose patienter. V har ikke oplevet andet end tilfredshed med dette produkt.
Vi anbefaler Ekulf Waterpik, da det er dem, der introducerede dem, og har været på markedet i mange år.

Det er lidt af en investering, men vi mener, det er givet godt ud.

Et nyt studie viser faktisk and vandspuler og interdentalbørster topper listen og de bedste redskaber til at holde rent mellem tænderne: Læs om det her.

 

Tungeskraber

Synes man, at man lider af dårlig ånde, eller ønsker man af andre årsager, at holde sin tunge ekstra ren, kan dette gøres med en en tungeskraber. Tungeskrabere kan enten købes separat, eller allerede være integreret på bagsiden af din tandbørste. Som udgangspunkt er det eneste, man skal være opmærksom på, er ikke at være for voldsom i brugen af dem, så tungen bliver irriteret eller får rifter.

Har du ikke en tungeskraber, kan du med blide fejende bevægelser bruge Din tandbørste.

Tungeskraber

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mundskyl

Mundskyl skal anses som et tillæg, og er ikke noget, der kan erstatte tandbørstning. En hel normal mundskyld, er i første omgang forfriskende. Hvor stor gavnlig effekt disse har, kan vi ikke stå inde for. Der findes dog mundskyl, der virker indefor nogle specifikke områder:

Mod dårlig ånde:

 • SB12
 • GUM Halio Control

Mod after:

 • Afta Med Otal Mouthwash

Mod mundtørhed:

 • GUM Hydral
 
Klorhexidin

Klorhexidin 0,12%

Du kan blive anbefalet af bruge klorhexidin af din tandlæge i forbindelse med forskellige behandlinger eller problemer du går med. Du vil blive instrueret af os, hvordan det skal bruges, og ellers henviser vi til vejledningen der følger med.

Undgå rygning, kaffe, te, rødvin i mindst en time efter at have brug af klorhexidin

Undgå at kombinere med tandpasta med natriumlaurylsulfat

Spørg gerne efter en variant, der ikke misfarver, da klorhexidin fås både som en type, der misfarver tænderne, og en der ikke gør. Misfarvningen er ikke permanent, og fjernes næste gang du får renset tænder hos din tandlæge.

 

Hold rent – under og efter implantatbehandling

Under behandlingen: Når du er kommet så langt i din behandling at forlængerstykkerne er skruet på og tandkødet dermed er syet sammen, skal tandkødet have ro til at hele op. Det tager normalt omkring 8 dage. Under denne fase må man hverken børste forlængerstykkerne eller det indvolverede tandkød. I stedet for tandbørsten bruger man i denne periode klorhexidinopløsning både morgen og aften.

Når tandkødet er helet op, og trådene er fjernet må man igen holde rent med både tandbørste og tandpasta. Det kan være en god ide at anvende en smal tandbørste, da det her er lettere at komme ind mellem forlængerstykkerne. Børst 2 gange dagligt.

En tandbørste med et smalt hoved kommer lettere ind mellem forlængerstykkerne (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkelt tand på implantat: Din nypåsatte tand skal børstes ligesom dine naturlige tænder, hvilket vil sige med en blød tandbørste og fluorid tandpasta. Vær særlig opmærksom langs tandkødsranden, da der nemt samles plak i dette område. Mellemrummene skal ligesom ved dine naturlige tænder også holdes rene. Dette gøres ved hjælp af enten tandtråd eller ved hjælp af små interdentalbørster.

Faste broer på implantater: Ved faste broer på implantater er det også af stor vigtighed at få børstet området ved tandkødskanten og forlængerstykkerne. Det kan være lidt svært at børste bag på forlængerstykkerne – her kan en elektrisk tandbørste måske være behjælpelig. Når der er rent omkring tandkødsranden og forlængerstykkerne børstes tandkronerne grundigt på både for- og bagside.

Sørg for at der børstes helt rent omkring forlængerstykkerne. Brug med fordel en blød og smal tandbørste (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

Børst derefter tandkronerne grundigt på både for- og bagside (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

 

 

 

 

 

 

 

Mellem tænderne skal der også holdes rent. Dette kan gøres med interdentalbørster. Vælg de interdentalbørster der er plastovertrukne, da metal kan ridse. Til de steder hvor er ikke er plads til interdentalbørster bruges almindelig tandtråd.

Her holdes rent med en interdeltalbørste som passer til det pågældende mellemrum (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

Brug tandtråd de steder hvor det ikke er til at komme til med børste eller interdentalbørste (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

 

 

 

 

 

 

 

Aftagelige proteser på implantater: Som nævnt ovenfor kan en bro skrues fast på implantaterne, således at den ikke kan tages af. Andre får proteser, som kan tages af implantaterne. Disse proteser holdes fast ved hjælp af tryklåsesystemer.

Også her gælder det om at holde rent, så man undgår tandkødsbetændelse.

Gør rent på alle sider af tryklåsen med en blød og smal tandbørste (Kilde: Dansk Tandlægeforening)

Børst protesen med en protesetandbørste (Kilde: Dansk tandlægeforening)

Brug med fordel en lille solotandbørste til låsemekanismen (Kilde: Dansk Tandlægeforening)