Spiseforstyrrelser

 

Mange kæmper hver dag med en spiseforstyrrelse, og det er oftest tandlægen, der er den første til at finde ud af dette. Ud over de psykiske og fysiske problemer, en spiseforstyrrelse medfører, vil tilstanden i munden også kunne blive ramt. Overspiser man og har tildens til sukkerholdige fødevare, kan det tilbagevendende og store sukkerindtag medføre caries, og derved huller i tænderne. Er opkastninger en del af din spiseforstyrrelse, vil det være syreskader, der truer tænderne. Ved at udsætte tænderne for mange opkastninger, uden at tage sine forholdsregler, vil tænder på længere sigt blive porøse og kunne risikere at gå i stykker og knække.

 

Tandsubstansen er tabt for altid

Syren fra maven er en stærk syre, og denne kan opløse tandens emalje, der er det yderste lag, samt det inderste lag, tandbenet, når emaljen er væk. Modsat knogle, kan emalje og tandben ikke genskabes, og er skaden først sket, kan der ikke rettes op på det. Jo mere af tanden, der forsvinder, jo følsommere over for kulde og varme bliver tanden. Endelig kan tænderne blive så forkortede, at evnen til at tygge bliver dårligere. Meget syreskadede tænder kan også give ændringer i den måde, tænderne bider sammen på, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at kæbeleddet bliver påvirket med muskel- og ledsmerter til følge. 

 

Sådan nedsætter du risikoen for syreskader

Typisk vil man ikke selv kunne se syreskader på tænderne, før det er for sent. Dog vil din tandlæge kunne spotte dette lang tid før du selv kan. Hvis det ikke er muligt at undgå opkastningerne, kan man forsøge at mindske skaderne forbundet med disse. Det vittigste er at forsøge at fjerne syren fra mundhulen. Dette gøres bedst ved at skylle munden efter opkastning, vand er tilstrækkeligt, dog er mælk endnu bedre, da det ikke blot skyller syren væk, men neutraliserer den.  Næste forholdsregel er at give tænderne tid til at komme sig efter syreangrebet. Mange vil føle behov for at børste tænder lige efter, for at fjerne den grimme smag, men dette frarådes kraftigt. Når tænderne har været udsat for syre, vil emaljen være en smule opløst og blød. Derfor skal der gerne gå minimum en time efter, før du børster tænder, så emaljen har mulighed for at blive hård igen. Får den ikke lov til dette, kan du risikerer at gøre mere skade end gavn, da du reelt børster det yderste opløste emalje væk. Herunder kan du læse nogle gode råd.

Gode råd:
  • Brug en blød tandbørste og en tandpasta med fluor og et lavt indhold af slibemiddel (spørg din tandlæge til råds).
  • Husk også at børste tungen, da bakterier og syrerester kan sætte sig på tungen og skade tænder og mundhule.
  • Børst ikke tænder lige efter opkastning, da emaljen er sårbar på grund af syren. Skyl i stedet munden med vand (eller mælk).
  • Undgå store mængder af sure fødevarer, fx sodavand, energidrikke, juice, syrligt slik og syrlige frugter.
  • Brug sugerør, hvis du drikker sodavand, energidrikke eller andre sure drikke. Så undgår du, at tænderne kommer i kontakt med den sure væske.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge, så tandlægen kan hjælpe dig med at passe på dine tænder. Hos tandlægen bliver der holdt øje med din generelle mundsundhed, eventuelle syreskader og deres udvikling.