Vi gør vores bedste for at du får en god oplevelse ved dit besøg. Vi kan forsikre dig om, at du er i gode hænder her, og vi tager hensyn til dig og din eventuelle tandlægeskræk.
Det er normalt at frygte det ukendte
Næsten hver 10. dansker tør ikke at gå til tandlæge pga. tandlægeskræk. Det er vigtigt at du taler åbent om din angst, da der er ikke noget at være flov over. Tegn kan være at du f.eks. får angstanfald ved tanken, ondt i maven, søvnmangel, udebliver fra en aftalt tid, o.s.v.
Årsager til angst kan være at man er bange for at smerter pludselig kan opstå under behandlingen, kvælningsfornemmelse når instrumenter kommer i munden, følelsen af klaustrofobi ved at ligge ned i tandlægestolen, bange for om boret kan smutte for tandlægen, eller du tænker at tandlæger er kolde, ikke forstår dig og ikke er til at tale med.
Resultatet kan være at tænder ikke efterses og der kommer huller, parodontitis, tandpine, rodbehandling og tand tab. Vi opfordrer dig til ikke at lade din tandlægeskræk og frygt komme i vejen for en optimal tandpleje. Vi vil hjælpe og rådgive dig, så du kan nå dit mål om tandsundhed og et flot smil. Et skridt på vejen kunne være første gang blot at komme op på klinikken og blive efterset, uden at der udføres en egentlig behandling. Næste gang kan der måske laves lidt mere, indtil du føler dig tryg nok til en egentlig behandling. I meget svære situationer kan det være nødvendigt at konsultere din egen læge mhp. en psykologs hjælp og vejledning.
Angste patienter skal være med til at bestemme behandlingstempo, da det kan afhjælpe følelsen af manglende kontrol. Vi aftaler pauser, håndsignaler og hyppig brug af spejl, hvis du har brug for det. Det er i orden at sige fra.
Vi sørger for at du har ekstra tid i stolen så vi kan opbygge et tillidsforhold. Det kræver tid og tålmodighed for begge parter, men vi kan klare det. Du skal dog være opmærksom på at ved et behov for ekstra tidsforbrug er der et rimeligt tillæg på din regning svarende til den tid du har brugt ud over normal gennemsnitsforbrug for samme behandling. Se vores prisliste og husk at bede om overslag hvis du er i tvivl.
Kommandoen ”træk vejret dybt” hjælper ikke. Forskning viser, at det vigtigste er, at du bevarer normal vejrtrækning og ikke holder vejret. Det kræver lidt træning. Du kan evt. benytte musik som hjælp til afspænding.
Du kan tage en ven med til behandlingen, hvis det gør dig mere tryg i starten.
Aftal hyppige kontrolbesøg, helst hver 3. eller 4. måned. Det vedligeholder tillidsforhold og opbygger gode vaner. Hvis angsten er der, kan vi blot lave lidt behandling af gangen. Det vigtige er, at du kommer. Du må huske at samarbejde med os mht tiden afsat så det passer til dig, dine ønsker og din økonomi. Husk at bede om overslag hvis du ønsker det.
Gør parodontitis behandling ondt?
Moderne udstyr og teknikker, overflade- og lokalbedøvelser og beroligende medicin kan gøre behandlingen mere behageligt for dig. Vi bruger ultralyd og håndinstrumenter til at rense dine tænder for tandsten. Ultralyd er normalt smertefrit, men har du følsomme tænder, kan det resultere i lidt ubehag, så husk at bede om overflade- eller lokalbedøvelse.
Overflade- og lokalbedøvelse
Overfladebedøvelse er en gel der påføres det sarte tandkød.
Lokalbedøvelse gives som en indsprøjtning og bedøver tand og tandkød ved lidt større behandlinger, eller hvis du er meget følsom og bange for eventuelle smerter.
Oral sedering / piller
Oral sedering er piller taget før behandlingen. Det hjælper dig håndtere din tandlægestræk og stress, så du kan få en mere behagelig og afslappet oplevelse. Effekten varer ca 6 timer. Du skal sørge for at have nogen, der kan følge dig sikkert til og fra klinikken. Vi giver kun disse piller til voksne patienter. Du skal forinden have en konsultation uden behandling, hvor tandlægen registrerer dine medicinske tilstande, behandlingsbehov og om disse piller er en mulighed for dig.
På behandlingsdagen, tager du 1-2 piller 1 time før så du bliver mere afslappet. Du kan enten komme op på klinikken og tage pillen her og vente, eller du kan tage pillen før du ankommer. Du skal have en ledsager med dig. Du vil ikke være i stand til at køre bil, cykle el.lign. Du vil være en smule omtåget og dine reflekser vil være dårlige. Når du føler dig tilpas vil behandlingen påbegyndes. Selvom du teknisk set ikke falder i søvn, føler de fleste patienter oplevelsen af at være døsig, lidt ligeglad, uvidende om den tid der passerer, og oplever kun at have en smule hukommelse af behandlingen, lyde og lugte. Din ledsager får informationerne angående din behandling, og hvad der skal tænkes på herefter. Disse patienter har mulighed for oral sedering:
- Voksne med tandlægeskræk (dårlig oplevelse, nåle, bor, lugt)
- Svært ved at blive bedøvet
- Stærk brækrefleks
- Kæbeledsproblemer, nedsat gabeevne
- Ekstrem følsomme tænder
- Ikke tid til flere langvarige besøg
Ofte stillede spørgsmål:
- Vil jeg være bevidstløs? Nej, vil du være meget afslappet, og vil være i stand til at reagere. Du vil ikke huske meget af dit besøg.
- Vil jeg have en IV? Ingen rør eller nåle. Du skal bare sluge en pille.
- Skal min ledsager blive på klinikken? Din ledsager skal køre dig til og fra klinikken. Under selve behandlingen skal vi blot have dennes telefonnummer og denne skal være der når vi er færdige.
- Vil jeg føle noget? Nej, du føler ingen smerter.
- Hvor længe vil jeg være døsig? I circa 2 til 6 timer eller lidt mere.
- Hvem kan få det? Voksne. Medicin kan være en forhindring.
Lattergas og narkose
Det kan vi desværre ikke tilbyde.
Smertestillende håndkøbsmedicin
Du kan bruge smertestillende håndkøbsmedicin før og efter behandlinger. Husk at fortælle os det, da det kan påvirke kirurgiske indgreb.
Musik
Ønsker du at høre musik, mens du bliver behandlet, skal du huske at tage din egen smartphone med dig.