Undersøgelse • Røntgen • Rensning

Et standard besøg hos tandlægen består af en undersøgelse, rensning og evt. røntgenbilleder. Indkald sker hvert ca 3-24 mdr, alt efter hvordan din tilstand er.

Undersøgelse

Tandlægen undersøger dine tænder, tandkød, slimhinder og bid, for at se om alt er som det skal være, eller for at følge op på allerede kendte problemer. Det kan være irriteret tandkød, en flig du har knækket af tanden, huller og sygdomme som viser sig i mundhulen (mundhulekræft, diabetes mm.). Din tandlæge vil derfor kunne spotte disse, hvor tid kan spille en afgørende faktor.

Røntgen

Klinikkens røntgenfremkalder

På klinikken bruger vi digital røntgen. Det giver mindre stråling (90% mindre), er fremkaldt på ca. 1 minut og er af meget høj kvalitet. Disse billeder ses på computerskærmen, hvilket giver mulighed for lettere at se, indkredse og forstå eventuelle problemer. Desuden er denne teknologi miljøvenlig, da der ikke anvendes kemikalier til fremkaldelse af billedet.

Et røntgenbillede viser det, man ikke kan se på overfladen. Røntgen kan afsløre ‘skjulte’ huller mellem tænder, og kan fortælle om selve knoglens tilstand, om tændernes rodspidser og om kæbebetændelser. At få taget et røntgenbillede tager kun et kort øjeblik. Det kan føles lidt ubehageligt, f.eks. ved visdomstænder, hvis du har en meget lille mund eller ved kraftig opkastningsrefleks. Vi gør alt hvad vi kan, for at processen forløber hurtigst muligt, så du oplever mindst muligt ubehag.

I specielle tilfælde, henviser vi dig til at få taget en CBCT-skanning af din kæbe. Det vil være ved en kompliceret behandling (implantater) hvor vi skal være sikker på, hvor nerven i din kæbe løber eller få et præcist billede af, hvor meget knogle du har tilbage.

Er der risiko ved røntgenstråler?

Hver dag bliver vi udsat for stråling fra omgivelserne – fra jorden, luften vi indånder, maden vi spiser og fra byggematerialer. Det kaldes tilsammen for den naturlige baggrundsstråling. Hver røntgenundersøgelse giver os en yderligere stråledosis, der varierer med typen af undersøgelse. Så i et livsforløb er den yderligere strålingsdosis, man får ved røntgenundersøgelser, meget lille. Fordelen ved at få udført en velindiceret undersøgelse, få stillet en korrekt diagnose, og dermed få en rigtig behandling, vil være større end risikoen ved en røntgenundersøgelse. Noget væv er mere følsomt over for røntgenstråler end andet væv. Fx er knogler ikke følsomt. (Kilde: www.sundhed.dk)

Ifølge vejledningen “Sundhedsstyrelsen Strålebeskyttelse Intraorale røntgenoptagelse anvendelse af røntgenstråling i odontologisk praksis vejledning 2019”: “Der er ingen krav om afdækning af patienten i form af blyforklæde eller blykrave, da det ikke væsentligt nedsætter dosis til patienter. Dette gælder også gravide patienter og børn. Doser ved intraorale optagelser er lave, og strålefeltet ligger langt fra maveregionen. Når en gravid kvinde får foretaget intraorale optagelser, er dosis til fosteret derfor minimal. Fra et strålebeskyttelsesmæssigt synspunkt er der ikke grund til at undgå intraorale røntgenundersøgelser under graviditet. Et intraoralt røntgenbillede svarer til ca 4,5 time baggrundsstråling.” (Kilde: www.sst.dk)

Kamera

Vi bruger nogle gange et lille kamera der kan komme ind i munden for at vise detaljer i tænder (revner, små huller, m.m.), som ellers ikke kan ses med det blotte øje. Billedet vises på computerskærmen så du kan se det. Andre gange bruger vi almindelig kamera for at vise dig fund. Det opbevares ikke på kameraet men slettes.

Let tandrensning

Ved sundt tandkød får du en let tandrensning med fjernelse af tandsten. Vi bruger ultralyd og håndinstrumenter. Efterfølgende afpudser vi dine tænder med en form for grov tandpasta som fjerner overfladiske misfarvninger, så dine tænder bliver flotte og glatte.

Udvidet tandrensning og dybde rodrensning

Ved parodontitis får du en udvidet tandrensning med fjernelse af tandsten nede i tandkødslommerne samt en efterfølgende afpudsning.