Et tandimplantat er første skridt til at få en færdig kunstig tand, der er fastgjort i kæben. Du kan få det lavet, hvis du mangler én/flere/alle tænder. Selve implantatskruen udgør roden, og der skal efterfølgende sættes en krone/bro/protese på, som er den del, der er synlig.
Som udgangspunkt kan alle få et implantat, men individuelle forhold kan betyde at denne behandling må fravælges. Du skal først have en grundig undersøgelse for at klarlægge, om denne behandling er den rigtige for dig.
Implantat forløbet
Et implantat er en lille skrue, der opereres ind i kæbeknoglen. Efter nogle måneder er den vokset sammen med knoglen, og fungerer som en ny tandrod. På denne kommer den synlige del på, nemlig kronen, og du vil nu have en tand, der både fungerer og ligner en helt rigtig tand.
Skruen der opereres ind i kæben er 3-5 mm tyk samt 8-16 mm lang. Det specielle gevind på implantatet gør det nemmere for knoglen at vokse ind i det. Inde i implantatet er der en skruegang, hvori der skrues en “abutment” (opbygning) og på denne vil kronen/broen senere sættes fast.
Tandkødet er flot omkring implantatens gingivaformer / healing abutment.
Toppen af implantat skruen er klar til at få påsat fast abutment og krone.
Tandimplantat materiale og kvalitet
Tandimplantater er lavet af titanium, et biokompatibelt metal, som også anvendes i hofteled udskiftninger. Kæbebenet vokser ind i skrue gevindene omkring implantatet, hvilket gør det fast og stabilt.
Her på klinikken benytter vi os kun af originale implantater af høj kvalitet fra anerkendte producenter. Vi ønsker ikke at gå på kompromis med kvaliteten eller bruge kopiprodukter, da vi vil holde risikoen for efterfølgende komplikationer så lille som mulig.
Fordele ved implantater frem for proteser eller broer
- Æstetisk: Implantater skaber et attraktivt, naturligt smil og ser ud og føles som dine egne rigtige tænder. De kan forhindre knogletab og tandkød i at trække sig. De gendanner tabt læbestøtte og kan minimere rynker rundt om munden.
- Tandbesparende: Implantater påvirker normalt ikke kvaliteten af dine tilstødende tænder. Fastgjorte broer er hurtigere at lave, men de tilstødende tænder skal evt bores i, med risiko for fremtidige nerve- og rodkomplikationer. Krogene på proteser, hæfter på tænderne og kan til sidst løsne dem eller forårsage huller.
- Tillid: Tandimplantater er komfortable og føles som naturlige tænder. Du har mulighed for at tale og spise uden problemer. De fjerner smerter, ubehag og begrænsninger af utilpassede løse proteser.
- Pålidelig: Efter helingsperioden er succesraten for tandimplantater 94% til 98%. Bedst hvis du er ikke-ryger med god mundhygiejne. Intet er 100% forudsigeligt.
- Mundhygiejne: Mundhygiejnen for tandimplantater er den samme som for naturlige tænder: børstning, tandtråd og periodiske kontroller. Implant-understøttede proteser kan let fjernes og renses.
Hvad indbefatter forundersøgelsen
Gennemgang af din kæbe, tænder, bid, slimhinder, tandkødslommer, røntgenbilleder, specifikke behandlingsplan, tidshorisont og forventet pris.
Kriterier for at få tandimplantater
Du er en god kandidat til at få implantater, hvis du har et godt helbred, optimal mundhygiejne, sundt tandkød, ingen parodontale sygdomme og tilstrækkelig knogle. Hvis du ikke har det kan vi rådgive og hjælpe dig, så du muligvis kan opnå den optimale orale tilstand og få behandlingen. Du er ikke en god kandidat hvis du har ukontrollerede diabetes eller er kræftpatient, der for nylig har modtaget strålebehandling. Enhver anden medicinsk tilstand er normalt ikke en forhindring.
Aldersbegrænsning for implantater
Der er ingen øvre aldersbegrænsning. Enhver i alle aldre kan have tandimplantater, så længe der er nok knogle til rådighed til at placere implantatet. Unge under 20 år er ikke egnede, på grund af at deres kæbe stadig vokser.
Kan man få på arbejde dagen efter
Normalt er du klar til at arbejde igen allerede dagen efter.
Faktorer der bidrager til langsigtet succes for et implantat
Succesen af et tandimplantat afhænger af knoglens kvalitet, din mundhygiejne, din generelle sundhedstilstand, rygning og dit bid (skærer tænder). Det gælder også for dine rigtige tænder. Undersøgelser viser, at tandimplantater, under de rette forhold, kan være i patientens mund i over 30 år, og på en periode over 10 år, er 97% af enkelt-tands implantater stadig fuldt funktionsdygtige.
Risiko for at det bliver afstødt
Tandimplantater er lavet af titanium, som er kompatibelt med kropsvæv og integreres med den omgivende knogle. Hvis et implantat fejler, er det i de fleste tilfælde ikke et afvisnings- eller infektionsfænomen. Det skyldes ofte at din knogle ikke vokser ind i implantatets tråde for at fæstne den, implantatet er løst og kan ikke bruges. Knoglen skal være fast, have bredde og højde og være rig på blodforsyning. Rygning, diabetes og dårligt immunforsvar øger risikoen for dette. Sker det at implantatet ikke vokser fast, eller bliver afstødt, fjernes implantatet og hullet i knoglen får lov til at vokse sammen i nogle måneder. Derefter kan man igen forsøge at sætte et implantat i. Hvis mundhygiejnen ikke er god nok, implantatet ikke holdes rent, der er aktiv parodontitis eller der er aktiv ubeskyttet tænderskæren kan der gå betændelse omkring implantatet og det kan mistes. Der kan naturligvis ikke garanteres imod disse ting og som patient skal man selv tage ansvar for at forsøge at forebygge mod disse risici.
Hvor lang tid tager behandlingen ?
Fra 3½ til 12 måneder afhængigt af knoglekvalitet og evt knogleopbygning. Implantatet skal hele ind før den belastes af tænder ellers falder den ud.
Gør det ondt ?
Indsættelse foregår under lokalbedøvelse og gør derfor ikke ondt. Når bedøvelsen forsvinder efter 2 timer kan ubehag og let smerte minimeres ved smertestillende piller. Hævelse og blåt mærke kan forekomme. Det er en god ide at blive hjemme dagen efter (mere end det er op til den enkelte).
Skal jeg gå uden tænder med den implantatet heler ?
Det vurderes for hver enkelt behandling. Såret skal hele uden forstyrrelse (ca 1 uge). Midlertidige fortænder kan limes på (se ætsbro) eller en smileprotese kan bruges (se fleksibel eller akryl delprotese). Proteser skal udslibes over såret så de ikke irriterer. Honorar for disse tekniker fremstillede produkter lægges til behandlingsprisen.
Prisen for implantater
Prisen bestemmes af flere faktorer (se vores prisliste):
- Antallet af implantater, der skal bruges.
- Mængden af knogletab, behov for knogleopbygning og sinusløft.
- Typen af behandling: krone, bro, protese på implantater.
Bliver der sat flere i samtidig, er der rabat på de efterfølgende implantater. Alt efter om du ønsker krone, bro eller protese vil omkostninger variere. Disse priser skal vi selvfølgelig nok gennemgå med dig, og rådgive dig om den bedst mulige løsning til præcis dit tilfælde.
Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til bedøvelse, røntgen. implantatoperationer, implantatskruer, abutments/tryklåse og implantatkronen/broen/protesen.
Den offentlige sygesikring yder ikke tilskud. Implantater foretages ikke på hospitalet (den offentliges regning) med mindre der er særlige årsager (f.eks. medfødt manglende tænder).
Forsikringsselskaber: Implantatbehandling er almindeligt anerkendt som en god behandling. De foretrækkes ofte frem for almindelige broer.