Hvis en tand beskadiges eller trækkes ud kan der laves en kunstig tand.
Krone
Hvis en tand er knækket, skadet af caries, eller har en stor gammel fyldning, man sætte en krone på tanden. En krone er en kunstig hætte, man sætter over den resterende del af din egen rod / tand, modsat et implantat, som er kunstig rod og krone.
En krone kan fremstilles i forskellige slags materialer. De kan fremstilles i guld, rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik). Guld er den stærkeste. Modsat en guldkrone, ligner både porcelæn- og metalkeramikkroner rigtige tænder.
Hvis din tand er rodbehandlet og hvis der mangler meget tand, er det ikke muligt at sætte en krone på uden først at lave en stiftopbygning der forankres nede i roden.
Tanden slibes så der er plads til en krone og der tages aftryk. Der sættes en midlertidig krone på i form af en metal- eller plasthætte.
Dit aftryk sendt til teknikeren, som støber en model og en krone til dig. Måske skal du forbi teknikeren når farven skal findes og måske igen hvis kronen skal tilpases hos dem. Til sidst skal du igen op til os, og den færdige krone limes på med et tyndt lag cement.
Her ses en medtaget tand, der bliver opbygget med stiftopbygning og krone. Kilde: Tandlægeforeningen
Bro
En bro er flere kroner sat sammen. Den laves hvis du mangler en eller flere tænder, og ikke ønsker at bruge en protese eller få et implantat. En bro fremstilles i guld, porcelæn eller metalkeramik. Der er grænser for, hvor mange manglende tænder en bro kan erstatte. Jo længere broen er, jo flere naturlige tænder skal der til for at holde den. Broen er påsat dine egne tænder og du vil hurtig vende dig til den.
Her ses en 4-leddet bro. Kilde: Tandlægeforeningen
Ætsbro
Hvis dine tænderne intet fejler, kan man nøjes med at lime en ætsbro på dine andre tænder med lidt plastlim, så man undgår at skulle slibe dem til. Limen er ikke så stærk som en almindelig bro, og en ætsbro bruges derfor stort set kun, hvis det drejer sig om en enkelt tand uden særlig belastning.
Andre muligheder
Ud over kroner og broer, kan man også vælge en aftagelig protese eller et tandimplantat. Hvilken behandling, du kan få, afhænger af dine tænders tilstand, hvor mange tænder du mangler og din økonomi.
Smerter eller bivirkninger
Du får lokalbedøvelse og kan ikke mærke beslibningen. Ved den midlertidige og den endelige krone / bro vil du opleve lidt varme- og kuldefølsomhed fra tand og tandkød i nogle dage. Går det ikke over kan det skyldes at nerve ikke kunne tåle behandlingen og tanden skal rodbehandles, hvilket er en kendt bivirkning hos ca 10%.
Renhold
Det vigtigste er at holde dine tænder rene 2 gange dagligt med børste, fluortandpasta og tandtråd / interdentalbørste / vandspuler. Kommer der hul på roden eller tænderne bliver løse så mister du kronen / broen. Har du fået en bro, kan du ikke bruge normal tandtråd, da broen jo hænger sammen. Her skal du bruge superfloss og / eller vandspuler.
Holdbarhed
En krone / bro er mere holdbar end plast og er derfor det mest holdbare, vi tandlæger kan tilbyde.
Hvad kan gå galt:
- Krone / bro kan blive løs og falde af. Så længe tanden ikke har taget skade, vil den kunne cementeres på igen.
- Circa 1 ud af 10 tænder, der har fået sat en krone / bro på, ender med at blive rodbehandlet fordi nerven dør. Det skyldes enten at nerven ikke kunne tåle beslibningen eller fordi tanden i forvejen allerede var dårlig.
- Porcelæn kan knække af. Oftes skal der laves en ny. Måske kan det beslibes eller repareres.
- Ved rodstift opbygning er der risiko for at roden flækker. Op mod 10% af tænder, vil være væk om ti år, men havde tanden ikke fået en krone, ville skaden ske hurtigere.