Delprotese • Helprotese

Modsat krone / bro / implantater, som bliver fastgjort til kæben, er proteser aftagelige tænder, der kan erstatte få tænder eller alle tænder.

Delprotese

En delprotese erstatter kun nogle af dine tænder. En protese skal rengøres ved at tage den ud og børste den. Modsat en helprotese, sidder en delprotese bedre fast, fordi den sidder fast på dine egne tænder med bøjler. Nogle af bøjlerne holder fast rundt om dine tænder, mens andre er placeret på tandens tyggeflade. Dette er en nødvendighed, så vi sikrer os at dine egne tænder, tager den største del af tyggetrykket, og det bevarer både kæbeknoglen og tandkødet bedre. Tændernes emalje er hård nok til ikke at tage skade af bøjlerne, og de er ikke grunden til at du får huller. Opstår der et hul, ville dette være pga plak bakterier, ligesom hvis du fik et hul på normalvis. Grundig børstning af tænder og protese holder hullerne væk.

Delproteser kan laves i forskellige materialer.

Lyserødt akryl er den billigste. Der kan tilføjes bøjler så protesen sidder bedre fast. Denne slags protese bruges oftest når man ikke regner med, at de resterende tænder vil holde særlig længe.

Støbt stel delprotese er en meget bedre form for protese. Bøjlerne og evt. en ganeplade er fremstillet i et støbt metal, en blanding af kobolt og krom, som giver stor styrke, og gør at bøjlerne kan være tynde og holdbare, og protesen kan fylde mindre og er pænere af udseende.

Akryl delprotese. Kilde: Tandlægeforeningen
Støbt stel delprotese. Kilde: Tandlægeforeningen










Det kan være nødvendigt at slibe lidt på dine rigtige tænder, for at få plads til bøjlerne, så protesen kan sidde fast. Dette er ikke skadeligt, da det som regel kun er emaljen, der bliver slebet i.

Delprotesen fungerer bedre, jo flere tænder der understøtter den, så tyggetrykket bliver lagt på dine egne tænder, og ikke protesen. Hvis der kun er fortænder tilbage, må protesen hæftes fast her. Gummerne bagtil, vil da skulle tage trykket og på sigt vil svinde ind, hvorfor det er nødvendigt at underfore protesen efter et stykke tid.

På sigt kan bøjlerne blive lidt slappe, hvilket gør protesen løs. Du må aldrig selv forsøge at justere bøjlerne. Få dem strammet næste gang du er til eftersyn. Der er en risiko for at stramningen kan knække bøjlen og en tekniker skal lave en ny bøjle eller protese.

Kilde: Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen










Delprotesen kan bruges døgnet rundt, og skal tages ud, når den rengøres. Du vil få instruktion hos os. Så længe du sørger for en daglig rengøring af både protese og tænder, samt regelmæssige eftersyn hos os, er en delprotese en god og varig behandling, der kan holde i årevis.

Helprotese
Mange ældre har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder som yngre.  Førhen kunne der være mangel på tandlæger flere steder i landet, og det var ikke så almindeligt med børnetandpleje.

Kilde: Tandlægeforeningen

Det er altid en fordel at have sine egne tænder, for så vil du kunne klare dig med en delprotese, der både sidder bedre fast og fylder mindre.

At have en helprotese er en tillæring. Protesen i overmunden kan mere eller mindre suge sig fast i ganen. I undermunden bliver protesen nødt til at ligge løst på gummen. Kinder og tunge hjælper lidt med til at holde den på plads, men nogle har stadig svært ved at gå med den, især hvis der ikke er så meget gumme tilbage.  Her kan implantat tryklåse hjælpe. For info klik her.

Mange vil gerne skjule at de går med protese og ønsker protesen så naturlig som mulig. Både farver, misfarvninger, former, fyldninger og guldkroner kan efterlignes, hvis man ønsker det.

Førhen kunne man gå og vente i flere måneder på, at gummen skulle hele op efter tandudtrækningen, før man kunne få sin protese. Idag laver man en immediatprotese / straksprotese, så du undgår at gå tandløs. Denne protese beskytter åbne sår og mildner ubehaget efter tandudtrækningen. Protesen skal tilpasses flere gange i de følgende mange måneder, pga store naturlige ændringer i gummen.

Egne tænder
Protesetænder lavet som oprindelige de tænder. Kilde: Tandlægeforeningen

Hvorfor protesen passes til / underfores?

Når der ikke længere er tænder i munden, svinder kæben ind med årene. Protesen sidder ikke lige så godt fast. Hvor meget og hvor hurtigt svindet sker er forskelligt fra person til person. Det giver et sammenbidt og indfalden udseende. Protesen skal passes til ved at fylde den ud, så den igen passer. Dette kaldes duplikering eller rebasering / underforing. Nogle har behov for dette årligt i starten, mens andre kan klare sig med én hvert femte år. Det er en god idé at få protesen og munden tilset af tandlægen en gang om året. En for løs protese, kan belaste gummerne, så de svinder hurtigere, og protese ikke kan bruges. Desuden kan svamp på gummerne under protesen gøre skade. En helprotese holder i circa 10 år og skal tilpasses med jævne mellemrum

Til særlig sarte gummer

Nogle mennesker, især ældre, er slimhinden meget tynd og ikke lige så elastisk, som den var førhen. Det giver smerte pga. trykket fra protesen og kan ikke altid ses. Undersiden af protesen bliver forsynet med et lag gummi, der fungere som affjedring.  Dette lag skal dog skiftes med jævne mellemrum.

Er regelmæssige eftersyn nødvendigt?

Ja, et eftersyn hos tandlægen en gang om året er anbefalet. Protesen skal justeres og efterses. Gummerne skal kontrolleres for betændelse, svamp og alvorlige sygdomme, der ikke altid kan mærkes.

Ny protese – gode råd
  • Udseendet: Du skal regne med, at du kan se lidt anderledes ud, når du har fået en ny protese, indtil læber og kvinder har tilpasset sig. En ny protese kan heller ikke fjerne rynkerne, der kommer med alderen.
  • Tale: Det er normalt at føle, at man i starten lyder anderledes. Det er dog midlertidigt. At læse højt, er en god måde at vænne sig til protesen.
  • Måltider: Start med blød kost. Tyg langsomt, og i begge sider, og tag små mundfulde. Du skal øve dig i at bruge hjørnetænderne og de små kindtænder. Hvis du bruger fortænderne til at bide med, vil den forreste del af gummen blive belastet, og protesen vil nemt falde ned bagtil. Har du fået en delprotese, behøver du som regel ikke tage disse hensyn.
  • Ømhed: De første dage efter vil du opleve en vis ømhed. Hvis denne ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du ringe til os. Gør det ondt, kan du tage protesen ud, men hav den på mindst en halv dag inden du skal til tandlægen, ellers kan vi ikke se, hvad der forårsager ømheden. Forsøg aldrig selv at rette din protese – det gør det kun værre.
  • Rene tænder: Protesen skal børstes eller skylles efter hvert måltid. At der kommer madrester ind under protesen, når du spiser, kan ikke undgås. Ikke rengjorte tænder og proteser kan give dårlig ånde og betændelse i gummen. Børste gummen blidt med en blød tandbørste mindst én gang i døgnet. Til proteser skal der bruges koldt vand og alm. håndsæbe. Undlad tandpasta, da det sliber på protesen. Anvend specielle protesebørster. Ikke bruge varmt vand da protesen kan ændre facon, så den ikke længere passer optimalt. Andre former for rengøringsmidler skal kan ødelægger protesen. Hold dig til håndsæbe. Tandsten kan sætte sig, ligesom farverig føde, f.eks. kaffe, rødvin, samt tobak, kan misfarve protesen. Misfarvningerne kan fjernes hos tandlægen.
  • Om natten: For nogle er det nødvendigt at sove med protesen for at forhindre smerter fra tyggemusklerne, mens gummen for andre har bedst af at hvile den del af døgnet. Når du ikke har protesen i munden, skal den opbevares i vand, ellers kan den slå sig. Har man en mindre delprotese (som på billederne) er det særlig vigtigt at denne fjernes om natten, da den under søvn kan ende i spiserøret.
  • Pas på protesen: Selv et mindre stød kan gøre, at en tand revner, eller at protesen knækker og skal repareres eller alt det lyserøde materiale skal skiftes ud eller at der skal fremstilles en ny. De fleste skader på proteser sker, når de bliver rengjort.  Et tip er at fylde vand i bunden af håndvasken, så skulle det ske, den bliver tabt under rengøringen, vil faldet ikke være så hårdt, og risikoen for skade minimeres kraftigt.
Husk:
  • Skyl protesen efter hvert  måltid.
  • Børst protese og gummer mindst en gang i døgnet.
  • Brug aldrig rengøringsmidler til protesen.
  • Opbevar protesen i vand, når den ikke er i munden.
  • Gå til tandlæge mindst en gang om året.
  • Har du delprotese – gå da to gange om året.