Diabetes er en alvorlig sygdom, der forårsager ændrede niveauer af sukker i blodet. Insulin er et hormon, der er nødvendigt for at omdanne sukker, stivelse og anden mad (blodsukker) til energi til kroppen. Diabetes kan enten skyldes mangel på insulinproduktion eller kroppens manglende evne til at anvende insulin korrekt.
Nogle diabetikere styrer deres sygdom med insulin. De fleste kontrollerer det gennem kost og motion. Det er vigtigt for diabetikere regelmæssigt at overvåge deres sygdom og holde den under kontrol. Ukontrolleret diabetes kan føre til infektioner og alvorlige komplikationer generelt.
De mest almindelige tandproblemer forbundet med diabetes (især ukontrolleret diabetes) er:
- Parodontitis og/eller tilbagevendende bylder i tandkødet.
- Nedsat spytdannelse og mundtørhed.
- Brændende fornemmelse i munden og på tungen.
- Forhøjet sukker i gingivalvæsken (mellem tand og tandkød) som bidrager til øget plak og huller.
- Huller i tænderne.
- Svampeinfektion.
- Lichen planus og lichenoid reaktioner (inflammatorisk hudsygdomsinfektion).
- Langsom heling.
- Smagsforstyrrelser.
Parodontitis
Diabetes reducerer kroppens modstandsdygtighed mod bakteriel infektion i munden og forårsager parodontitis med blødning i tandkød, hævet tandkød, ømhed, pus, tilbagetrukket tandkød, tandkødsbyld (pus, hævelse), dårlig ånde, dårlig smag, løse eller adskilte tænder. Tandtab gør det svært at tygge og fordøje mad og derfor påvirker det evnen til at opretholde korrekt ernæring og kontrol med blodsukkerniveauer.
Diabetes er 3-4 gange mere tilbøjelige til at udvikle parodontitis end ikke-diabetikere (20 gange mere tilbøjelige hvis de også ryger). Det er mere alvorligt hos ukontrollerede diabetikere.
Samtidig kan ubehandlet parodontitis gøre det sværere for ukontrollerede diabetikere at holde deres diabetes under kontrol da parodontitis forstyrrer glykæmisk kontrol og kan øge blodsukkeret.
D.v.s. for diabetikere er der både risiko for at få parodontitis, og har man parodontitis så forværrer det diabetes tilstanden. Parodontitis behandlingen reducerer derfor ofte behovet for insulin
Spytkirtel dysfunktion (Xerostomi, tør mund)
Mundtørhed forekommer ofte hos mennesker med diabetes. Mundtørhed forøger risikoen for caries, tandkødsbetændelse og svampeinfektion. Spyt hjælper dig med at neutralisere og skylle mad, drikke og bakterier væk fra tænderne og blødt væv. En tør mund kan forårsage betændt, smertefuldt blødt væv, huller og parodontale sygdomme. Læs mere om mundtørhed.
Huller i tænderne
Et forhøjet sukkerindhold i spyttet forbedrer vilkårene for bakterier i mundhulen. Dermed kan de lettere danne belægninger, hvilket betyder, at risikoen for at få caries forøges. Tegn på caries kan bl.a. være:
- Hvidlige forandringer på tænderne
- Smuldret, ujævn tandoverflade eller et regulært hul i tanden.
Mange cariesangreb er ikke synlige, fx fordi de opstår på tandflader, der vender mod nabotænder eller under fyldninger. Læs mere om huller i tænderne.
Orale svampeinfektioner
Bakterier, vira og svampe er en naturlig del af den orale flora. Diabetikere (forhøjet blodglukoseniveau og øget spytglukose), rygere, folk med proteser og tør mund (lavere spytstrøm) har en højere risiko for svamp. Det viser sig på blødtvæv eller tunge, som hvide eller røde pletter, ømhed eller sår og kan give en smertefuld, brændende fornemmelse. Tilstanden behandles med antisvampe medicin og god mundhygiejne.
Lichen Planus, Lichenoid Reaction (Inflammatorisk hudsygdom)
Årsagen er ukendt. Udbrud udløses af stress. Det kan variere fra smertefrit med et hvidt laset netværk til smertefuldt med sår. Der er ingen permanent behandling, men lokalbedøvelse eller anden medicin kan reducere og lindre tilstanden.
Infektion og forsinket sårheling
Disse er en stor risiko for diabetikere. Ved operation vil du måske få antibiotika for at minimere risikoen for infektion. Hjælp dig selv ved at holde blodsukkerniveauet under kontrol før, under og efter operationen.
Smagsforstyrrelser
Smagen af slik kan være mindre. Dette kan få diabetikere til at spise mere sød mad og dermed forværre både oral og generelle helbred.
Tandlægebesøg
Planlæg dit tandlægebesøg tidligt om morgenen, efter at du har spist en normal morgenmad, for at stabilisere og forhindre et alvorligt eller pludseligt fald i blodsukkerniveauet. Altid fortæl os om al din medicin.
Oral kirurgi
Diabetikere kan få infektioner med langsom heling. Tal med din læge i god tid før den planlagte operation. Spørg om du skal justere din kostplan og tidspunktet eller doseringen af insulin. Sørg for at din diabetes er under kontrol ved at teste dit blodsukker. Vi kan lave en recept på antibiotika forud for operationen for at minimere risikoen for infektion. Sørg for at du har købt antibiotika forud for operationen.
Dit første besøg hos os – Vær venlig at have følgende information klar:
- Har du eller nogen i din familie haft diabetes?
- Urinerer du mere end seks gange om dagen?
- Er du tørstig det meste af tiden?
- Bliver du følelsesløs eller prikker det i nogle dele af kroppen?
- Får du tit tør mund?
- Har du taget på eller tabt mere end 5 kilo det sidste års tid?
- Er du ofte udmattet?
- Kvinder: Har du udviklet svangerskabsdiabetes ved graviditet?
- Hvornår blev du diagnoseret med diabetes?
- Hvilken type af diabetes? I el. II ?
- Hvilke medicin tager du? Skriv navne og hvad du tager dem imod.
- Hvilke håndkøbsmedicin tager du?
- Tager du insulin?
- Er du på en speciel diæt?
- Hvad er dit basis blodsukker på? Hvordan og hvor tit måler du det?
- Hvornår blev din sidste HbA1c test taget, og hvad viste den?
- Hvad er navnet, adressen, telefonnummeret på din diabeteslæge?
Diabetes, der styres af en diæt med lavt indhold af raffinerede sukkerarter plus omhyggelig optimal mundhygiejne vil reducere risikoen for både parodontitis og huller.
VIGTIGT: Parodontitis kan overvåges og kontrolleres ligesom din diabetes. Du må ikke lade det påvirke din diabetes.
Vores patient Johns bidrag til avisen Danmark. Vi håber at budskabet når ud til så mange som muligt: klik linket for at læse artiklen